G17 i dalje u Vladi

G17 plus ostaje u Vladi Srbije, a predsednik stranke Miroljub Labus podneo je ostavku na tu funkciju nakon odluka Glavnog odbora.

Izvor: B92

Nedelja, 14.05.2006.

10:09

Default images

GO je odlučio da odbaci njegov predlog o izlasku iz vlade. Labus je rekao da kao predsednik stranke ne može da sprovodi takvu odluku, ali i da ne želi da cepa stranku. Nakon podnošenja ostavke Labus je napustio zasedanje Glavnog odbora, u čijem je nastavku odlučeno da svi ministri podnesu ostavke ako se do 30. septembra ne steknu uslovi za nastavak pregovora sa EU.

Glavni odbor partije je odlučio i da 1. oktobra svi poslanici napuste skupštinu osim predsednika parlamenta Predraga Markovića kako bi mogao da raspiše prevremene izbore, čiji će datum biti dogovoren sa koalicionim partnerima i Demokratskom strankom.

Paunović: Nemam moralnu obavezu da vratim mandat

Funkcioner G17 plus Goran Paunović izjavio je da je posle "neobičnog izjašnjavanja" o njegovom poverenju na sednici Glavnog odbora G17 plus "nema nikakvu moralnu obavezu da vrati poslanički mandat".

Paunović je agenciji Beta rekao da posle Glavnog odbora "izrežiranog da glasa unapred pre diskusije za predlog Mlađana Dinkića nema nikakvu moralnu obavezu pred tim ljudima da vrati mandat".

Prema njegovim rečima, bivši predsednik G17 plus Miroljub Labus je nosilac ovlašćenja liste G17 plus i jedini ovlašćen da raspolaže poslaničkim mandatima, u skladu sa ugovorom koji su poslanici potpisali sa njim i niko drugi nema pravo to da čini. On je istakao da su poslanici G17 plus juče bili naterani da se odreknu svog mandata na račun Zvonka Obradović da bi na taj način on "po migu" Mlađana Dinkića mogao da zameni svakog poslanika koji mu se učini nepodobnim.

Albijanić i Antić bez komentara, Bošnjak poziva na lojalnost

Šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije Miloljub Albijanić rekao je da je jedna od odluka Glavnog odbora stranke da poslanički klub mora biti jedinstven i da je mogućnost raspolaganja mandatima preneta na predsednika kadrovske komisiju Zvonka Obradovića.

Član Predsedništva G17 Čedomir Antić je, upitan o garancijama koje je bivši predsednik stranke Miroljub Labus kao nosilac izborne liste G17 plus dao poslanicima, rekao da nema komentar. Albijanić je rekao da je GO doneo odluke koje svi moraju poštovati. On je rekao da predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković nije vratio partijsku knjižicu, a da njega treba pitati da li je još potpredsednik stranke.

Na većinu novinarskih pitanja o sednici Glavnog odbora Antić i Albijanić su odgovorili sa "nemamo komentar” i “to su spekulacije". Albijanić je rekao da su blanko ostavke poslanika u stranci i da stranka njima raspolaže.

Funkcioner G17 plus Branka Bošnjak izjavila je da svi moraju da poštuju odluke koje je juče doneo Glavni odbor stranke. "Glavni odbor je doneo odluku i to je obaveza za sve članove stranke, uključujući i narodne poslanike. Moja je obaveza da poštujem odluku većine", rekla je Bošnjak agenciji Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: