Pak: Solana odgovoran

Doris Pak smatra da je izaslanik EU Havijer Solana odgovoran za trogodišnje odlaganje dobijanja nezavisnosti Crne Gore.

Izvor: B92

Subota, 13.05.2006.

09:32

Default images

"Žalosno je što to nismo rešili pre tri godine. Solana i EU su sprečili nezavisnost Crne Gore”, rekla je predsednica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, koja učestvuje na skupu poslanika Narodne evropske partije u Splitu. Ona je kazala da je Crna Gora talac politike Beograda.

Doris Pak je kritikovala i odluku, donetu na osnovu preporuke EU, da Crna Gora na referendumu može da dobije nezavisnost samo ako za nju glasa 55 odsto izašlih birača.

Lajčak o 'sivoj zoni'

A izaslanik Evropske unije za crnogorski referendum Miroslav Lajčak izjavio je da će, ako rezultat na referendumu bude između 50 i 55 odsto, uslediti razgovori o preuređenju odnosa u državnoj zajednici.

Lajčak je za "Politiku" rekao da će, u "slučaju neuspešnog, ali i uspešnog referenduma", biti pregovora Srbije i Crne Gore, i ocenio da je Beograd spreman za te postreferendumske korake. "Ne mogu da zamislim da bi vlast u Podgorici odlučila da proglasi nezavisnost, u slučaju da rezultat bude ispod 55 odsto. Jer, to bi značilo kršenje zakona, u čijoj izradi je asistirala Evropska unija", dodao je on.

Lajčak ne veruje da postoji opasnost od eventualnih sukoba u Crnoj Gori u slučaju "sive zone", jer, kako je rekao, zahvaljujući uspostavljenim pravilima, nema razloga za tako nešto.
Lajčak smatra da predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odgovorno obavlja dužnost predsednika Srbije i Crne Gore. "On ne radi protiv SCG, jer referendumu Crnoj Gori nije neprijateljski akt, već nešto što je bilo zapisano u Ustavnoj povelji pre tri godine, i na to treba tako da se gleda", kazao je Lajčak.

Vujanović o ‘sivoj zoni’

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da je izvesno da će posle referenduma crnogorska vlast razgovarati sa vlastima u Srbiji "samo o odnosima dve nezavisne države". "Ti odnosi će sigurno biti u okvirima EU, a moja želja je da budu i iznad tih standarda jer bliskost dve države i njenih građana na to obavezuje", kazao je Vujanović u intervjuu agenciji Beta.

Crnogorski predsednik je podsetio da je Crna Gora "iskazivala spremnost da razgovara sa Beogradom o sve tri varijante mogućeg ishoda referenduma", ali da Vlada Srbije to nije želela i "pored sugestije EU o nužnosti dijaloga".

Vujanović je rekao da je "apsolutno" uveren da će Crna Gora posle referenduma biti nezavisna, zbog čega smatra da je "jedino logično" da njegovi prvi potezi posle 21. maja budu hitan dijalog sa Beogradom i nastavak procesa pridruživanja EU.

Crnogorski predsednik smatra nužnim uključivanje EU u slučaju da referendumski rezultat bude u takozvanoj sivoj zoni, između 50 i 55 odsto izašlih birača. "To bi bio, pribojavam se, dug dijalog, koji bi dodatno trošio energiju obe države i nepotrebno odlagao jasne, čiste i obostrano sadržajne odnose", kazao je Vujanović.

Upitan koliko će Crnu Goru, u slučaju osamostaljenja, koštati njena vojska i diplomatija, Vujanović je kazao da će cena vojske i diplomatije biti manja nego u zajedničkoj državi.

"Bićemo u Partnerstvu za mir i sa standardima vojske koji podrazumevaju da ona bude moderno opremljena i sa adekvatnim materijalnim statusom zaposlenih. Ona će izvesno biti profesionalna i jeftinija nego sadašnja. I diplomatska mreža će biti primerena potrebama Crne Gore, a ukupni troškovi vojske i diplomatije ispod nivoa sadašnjih", dodao je crnogorski predsednik. Prema njegovim rečima, nemoguće je ravnopravno, funkcionalno i isplativo organizovati diplomatiju i vojsku dve države koje su apsolutno nesrazmerne.

Ministarstvo plaća svima karte

Ministarstvo za kapitalne investicije Srbije saopštilo je da su Železnice Srbije počele sa izdavanjem besplatnih povratnih karata za sve građane Crne Gore koji žele da učestvuju na referendumu 21. maja. Uvažavajući činjenicu da Željeznice Crne Gore nisu u mogućnosti da učestvuju u pokrivanju troškova povratnih karata, sve obaveze prema toj kompaniji za ove karte biće ispunjene. Za sve vozove koji saobraćaju prema Crnoj Gori izdaju se povratne karte za period od 15. do 23. maja, kaže se u saopštenju.

Vršilac dužnosti predsednika Borda direktora Željeznice Crne Gore Mersad Mujević kazao je da će građani morati da plate deo vozne karte nakon što pređu na crnogorsku teritoriju. On je za podgoričke "Vijesti" rekao da kompanija neće menjati stav po tom pitanju jer su ocenili da je davanje besplatnih karata tržišno i ekonomski neisplativo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: