484.718 birača na referendumu

Pravo glasa na referendumu o državnom statusu Crne Gore ima 484.718 birača.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 12.05.2006.

08:57

Default images

Kako je večeras saopštila Republička referendumska komisija, od 21 opštine u Crnoj Gori najviše birača ima Podgorica - 129.083, a najmanje Šavnik 2.306.

Na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori, u decembru 1990. godine, biračko telo je iznosilo 402.905. Dve godine kasnije oko 429.000, a u novembru 1996. godine više od 448.000.

Na parlamentarnim izborima u maju 1998. godine moglo je da glasa više od 457 hiljada, a 2002. godine 458.399 birača.

Lajčak: Srbija naslednica

Evropski posrednik Miroslav Lajčak kaže da je jedina pravna naslednica Jugoslavije, ako bi Crna Gora istupila iz SCG, bila Srbija.

Slovački diplomata je rekao da za sada nije poznat precizan mehanizam, jer bi, ukoliko Crna Gora stekne samostalnost, razdvajanje pregovora morali zvanično da odobre Evropski savet i Evropska komisija. "Samo razdvajanje pregovora o pridruživanju, tehnički ne bi bio veliki problem. Ionako se pregovori vode na dva koloseka, odvojeno sa svakom republikom", rekao je Lajčak listu Pravo.

"Crnogorci idu u referendum svesni da jedini pravni naslednik Jugoslavije ostaje Srbija", rekao je on, prenosi Antena M, a javlja FoNet.

Deklaracija, referendum i principi

Vlada Crne Gore usvojila je deklaraciju o odnosima sa Ujedinjenim nacijama posle referenduma.

Kako je saopštio premijer Crne Gore Milo Đukanović, deklaracija je usvojena s namerom afirmacije privrženosti Crne Gore principima Povelje UN. Đukanović je rekao kako očekuje da Crna Gora postane punopravna članica UN u septembru.

"U svetlu očekivane pozitivne odluke građana u prilog obnove crnogorske državnosti, u Deklaraciji smo naveli i opredeljenost da Crna Gora posle referenduma u najkraćem roku postane članica UN. Postoje svi uslovi da Crna Gora kao nezavisna država bude primljena na Generalnoj skupštini UN u septembru", kaže on.

Đukanović je rekao da su glavni ciljevi njegove vlade posle referenduma konsolidovanje saradnje sa Evropskom unijom u vezi s pridruženjem i razgovori sa Srbijom o budućim odnosima. Đukanović je ocenio da su odnosi Srbije i Crne Gore najlošiji u istoriji. On je uveren da će za nezavisnost glasati dovoljan broj birača, ali da će nastupiti konflikt dva principa ako ih bude više od 50 i manje od 55 odsto.

"Demokratski princip kaže da jedan glas više jasno znači demokratsku većinu. U tom slučaju bi demokratska većina jasno kazala da je za nezavisnost i jasno delegitimisala postojeću zajednicu. Naravno, ona bi se sukobila s pravnim principom koji je zapisan u referendumskom zakonu i kog se moramo pridržavati, ali je jasno da bi ne samo mi, nego i Evropa sebi iskreirali novi posao, a to je dugotrajni proces pregovora Beograda i Podgorice uz učešće Brisela, a ja mislim da nikome to nije potrebno. Imamo toliko prečih pitanja u regionu kojima se moramo baviti, počev od pitanja Kosova, da nam je potreban čist rezultat na crnogorskom referendumu i uveren sam u čist rezultat", kaže on.

Koštunica: Prirodna zajednica

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da nema ničeg prirodnijeg od zajedničke države Srba i Crnogoraca i da je najvažnije da referendum bude organizovan uz učešće EU i u saglasnosti s njenim pravilima. "Ta pravila moraju biti poštovana. Posebno je važno da je EU jasno i glasno saopštila da nema ni reči o postojanju sive zone i da svaki rezultat ispod 55 odsto apsolutno znači da je voljom naroda sačuvana zajednička država. Ako se radi o interesima naroda i građana Srbije i Crne Gore, mi smo uvereni da je suštinski interes naroda da živimo zajedno i sačuvamo državnu zajednicu. Pravljenje novih podela i novih granica nisu dobar put i zaista nam ne donose dobro", kaže on.

Ljajić: Sandžak će biti jedinstven prostor

Ministar SCG za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić ocenio je da će Sandžak biti duhovno i kulturno jedinstven prostor, bez obzira na ishod referenduma. "Nikada nisam i neću biti za podelu Sandžaka. Ne prekrajam granice, niti crtam karte. Voleo bih da opstane državna zajednica, ali ne glasam na referendumu", rekao je Ljajić za podgorički Dan.

Ljajić je poziv lidera Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina Bošnjacima u Crnoj Gori da glasaju za zajedničku državu ocenio kao kontraproduktivan. "Bošnjaci u Crnoj Gori najbolje znaju svoj interes i zato im ne bi trebalo deliti savete", kaže Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: