Dinkić očekuje većinu

Uoči sutrašnje sednice Glavnog odbora G17 plus spremnost da prognozira ishod sednice pokazao je samo Mlađan Dinkić

Izvor: B92

Petak, 12.05.2006.

08:49

Default images

"G. Labus je insistirao da se glasa o njegovom pitanju, ja sam to prihvatio, da se glasa o pitanju da li ćemo odmah izaći iz vlade, a poslanici ostati da podržavaju manjinsku Koštuničinu vladu dok traju pregovori o Kosovu. Mislim da je taj predlog potpuno neralan i ne slažem se. Imam drugačiji stav oko toga i očekujem da sutra bude ubedljiva većina za predlog koji sam izneo i da neće doći do raskola", kaže on.

Potpredsednik G17 plus je dodao da će glasanje biti tajno i da svi koji su nezadovoljni mogu da napuste stranku ili vrate mandat. S druge strane, funkcioneri koji su bliski Miroljubu Labusu danas nisu hteli da govore o tome koja bi struja u stranci mogla da ima većinu.

Kako B92 nezvanično saznaje, osim o tome da ne daju izjave, Labus i Dinkić dogovorili su se i da nijedan od njih dvojice ne napušta G17 plus. Odluka o sudbini stranke ostavljena je za subotu, kada će se znati da li G17 plus ostaje u Vladi, kaže Miloljub Albijanić, šef Poslaničkog kluba. "Kao ozbiljni ljudi, dogovorili smo se da ćemo odluku doneti zajednički, na GO, fer i demokratski. Potom ćemo svi poštovati tu odluku. GO je organ koji upravlja strankom i odluke GO su obavezujuće za stranku", kaže on.

Pre sastanka, Labus je izjavio da nema problem ni sa jednim stranačkim kolegom, ali da ima problem s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom jer ne može da podrži njegovu politiku. "Podneo sam ostavku iz principijelnih razloga i ako postoji neki sukob, to je principijelan sukob dve politike, da li ćemo da lažemo svet ili sarađujemo, da li ćemo da idemo u Evropu ili da čekamo. Za mene je osnovno i principijelno pitanje da li će stranka G17 plus podržati svog predsednika ili predsednika druge stranke samo zato što je on trentuno na čelu Vlade", kaže Labus.

"Izlazak iz vlade sada ne bi bio dobar"

Ministar zdravlja i član Predsedništva G17 Plus Tomica Milosavljević ocenio je da izlazak te stranke iz Vlade Srbije, što predlaže lider G17 Miroljub Labus, trenutno ne bi bio u interesu građana. "U ovoj situaciji mislim da nije interes građana da se na taj način ljulja stabilnost vlade, ako se zaista ne želi da se ide na vanredne izbore", rekao je Milosavljević u emisiji Poligraf na B92.

On je rekao i da Labusova ostavka na mesto potpredsednika vlade, zbog odlaganja pregovora sa Evropskom unijom i neizručenja Ratka Mladića, predstavlja njegov individualni gest, jer nije reč o odluci stranke. Milosavljević je rekao da zato i nije poslušao Labusov poziv za izlazak iz vlade, jer bi to bilo moguće samo na osnovu demokratske odluke vrha stranke - Predsedništva i Glavnog odbora.

"Otvoreno sam rekao Labusu da je ispravna odluka o izlasku onda kada se o njoj dogovorimo na Predsedništvu i GO", rekao je Milosavljević, navodeći da G17 Plus nije liderska, već demokratska stranka.
On je dodao da ne zna za lobiranje unutar stranke, a nije odgovorio konkretno da li će stranka tolerisati eventualno formiranje nezavisnog poslaničkog kluba koji su najavili pojedini poslanici koji podržavaju Labusov stav. Prema oceni Milosavljevića, G17 Plus će na sednici GO sutra doneti odluku kojom će ta stranka "proći kroz pozitivnu katarzu".

Istorijat G17

Sukob u G17 plus oko odluke da li će ostati u vladi li će je napustiti trebalo bi da bude rešen na sutrašnjoj sednici GO.

G17 plus izrastao je iz grupe ekonomista, koji su svoj bunt protiv ekonomske politike Miloševićevog režima digli 1997, kada su izdali proglas sa pozivom na radikalne ekonomske reforme.

1999 ova grupa prerasta u Nevladinu organizaciju G17+. Ubrzo nakon osnivanja postaje veoma popularna kod opozicionih birača, koji su je prepoznali kao pokretačku snagu za izlazak iz ekonomske situacije, u kojoj se zemlja našla pod Miloševićem. Takva očekivanja pojačana su prilikom dolaska DOS-a na vlast, s obzirom da je G17 u DOS-ovoj podeli vlasti dobila regulisanje većeg dela srpske ekonomije.

Sukob unutar DOS-a reflektovao se i na G17. Na predsedničkim izborima 2002. Miroljub Labus postaje protivkandidat Vojislavu Koštunici. Labusa su tada podržale stranke koje su bile u sukobu sa Koštunicom.

Posle tih izbora G17 plus prerasta u političku stranku. G17 međutim nije bila dugo u koaliciji sa strankama koje su podržale Labusa, pošto je Živkovićeva vlada smenila Mlađana Dinkića sa mesta guvernera Narodne banke. Odmah nakon toga iz G17 krenule su optužbe za nekoliko afera, u kojima su navodno učestvovali ljudi iz vrha vlasti.

To je, između ostalog, i bio razlog za rušenje tadašnje vlasti, nakon čega su bili organizovani vandredni izbori. G17 izlazi samostalno. Prihvataju učešće u vladi koja ima većinu u parlamentu zahvaljujući Miloševićevim socijalistima.

Sada imaju 31 poslanika. Ako bi petoro od njih bilo protiv vlade, moglo bi se dogoditi da G17 plus, pored Živkovićeve, obori i Koštuničinu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: