Anan Iranu: Poštujte zahteve

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan pozvao Iran da odustane od agresivnog stava u vezi s nuklearnim programom.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2006.

11:23

Default images

"Važno je da Iranci odustanu od agresivnog stava i ostanu otvoreni za dijalog", rekao je Anan povodom odluke međunarodne zajednice da za 10 dana Iranu predstavi mere kako bi ta zemlja odustala od svake namere da proizvodi nuklearno oružje. Anan se nada da će Iran i međunarodna zajednica uspeti da se razumeju po iznošenju tih mera.

"Oni imaju odgovornost da uvere svet da su im namere mirnodopske, a niko im ne poriče pravo da nuklearnu energiju koriste u mirovne svrhe", kaže Anan.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a to su SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija, uz učešće Nemačke, nisu ove sedmice uspele da se dogovore o rezoluciji kojom bi Iran bio primoran da obustavi aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma. Predstavnici Francuske, Nemačke i Velike Britanije, SAD, Kine i Rusije treba ponovo da se sastanu 19. maja u Londonu.

Ahmadinedžad: Pretnje vojnom intervencijom su šala

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad ocenio je kao smešne pretnje Zapada vojnom intervencijom protiv Irana. "Ideja da se vodi rat je u stvari smejurija. Zašto bi bilo rata? Zar glas jedne zemlje može biti ugrožen tako jednostavno? Nastavićemo da ostvarujemo svoja legalna prava", rekao je Ahmadinedžad i dodao da je Iran spreman da pregovara sa SAD o svom nuklearnom programu, prenose svetske agencije.

"Rusija se protivi vojnoj intervenciji u Iranu"

"Svaka vojna akcija protiv Irana imala bi posledice koje bi mogle biti sramota za region i šire", komentarisao je šef ruskog nacionalnog saveta za bezbednost Igor Ivanov američke pretnje Teheranu, koji odbija da odustane od bogaćenja uranijuma u okviru svog nuklearnog programa.

"Najefikasnije rešenje jeste ono koje je zasnovano na konsenzusu u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Trenutno vodimo prilično teške pregovore kako bismo došli do uzajamnog razumevanja u Savetu bezbednosti", kazao je ruski zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: