Samit Srbije i Crne Gore

Šesti samit Srbije i Crne Gore održan je danas u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2006.

08:05

Default images

Samit Srbije i Crne Gore koji se održava po šesti put, zamišljen je kao okupljanje domaćih i stranih investitora koji žele da ulažu u našu zemlju i da posluju u njoj. Okupljenima se tradicionalno obraćaju premijeri država članica.

Premijeri država članica, Milo Đukanović i Vojislav Koštunica, iskoristili su ovogodišnji Samit Srbije i Crne Gore da ponove kako veruju da je njihova opcija pobeđuje: ""Kao racionalan čovjek smatram da je u interesu i Crne Gore i Srbije da svako ima svoju kuću. Očekivanje, makar i od brata, da se odrekne svoje države, svoje kuće, da bi bili podstanari u tuđoj kući - to, čini mi se, nije bratski."

Za premijera Srbije nema ništa prirodnije od toga da Srbija i Crna Gora treba da ostanu da žive zajedno: "Kada se radi o interesima građana, mi smo uvereni da treba da živimo zajedno i sačuvamo državnu zajednicu. Pravljenje novih država i novih podela, ne donosi ništa dobro." 

Kako je referendum za dest dana, privrednicima se obratio i izaslanik Evropske unije za crnogorski referendum Miroslav Lajčak. On je poručio da referendum može biti uspešan ili neuspešan i da nema nikakve sive zone.

"Ekonomija, bez obzira na politiku"

Pošto postoji mogućnost da za dve nedelje SCG više neće postojati, na pitanje da li misli da će to biti poslednji samit, Simeon Comokos kaže da će organizovanje sličnih susreta biti nastavljeno jer postoji verovanje da je forum odlična šansa za dijalog političkih lidera i poslovnih ljudi. "Ako više ne bude zajedničke države, mi ćemo organizovati samit u Srbiji i, možda, ako se dogovorimo, još jedan u Crnoj Gori. Mi kao biznis organizacija pokušavamo da se isključimo iz političkih događaja i da kroz forum dovedemo što više poslovnih ljudi u region i ohrabrimo biznismene iz Srbije na saradnju sa investitorima širom sveta", kaže on.

"Koštunica nije hteo"

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je kako žali što evropski izaslanik Miroslav Lajčak nije uspeo da pospeši dijalog Podgorice i Beograda o odnosima posle referenduma. Vujanović je rekao da je Lajčak istinski, s mnogo energije i punim mandatom Brisela, pokušao da uspostavi komunikaciju vlasti u Srbiji i Crnoj Gori i da je Podgorica bila potpuno spremna za to.

"To se nije htelo u Beogradu. Lajčakova misija bi uspela, ali on je jasno saopštio da nije imao saglasnost Koštunice za tu vrstu dijaloga. Mislim da treba sačekati ishod referenduma, a mislim da ćemo mi, kao građani Crne Gore, osloboditi Brisel, sebe i Beograd, promišljanja o bilo kakvoj sivoj zoni koja je zaista nepotrebna i koja bi značila da se nastavlja odnos u kom bi Brisel i dalje bio učesnik naših odnosa, a mi sami, Beograd i Podgorica,  treba da rešimo odnos dve nezavisne države na nivou standarda koji su, po mom uverenju, budući da su bliske države i bliski građani, iznad nivoa evropskih standarda, koji će obezbediti maksimalnu komunikaciju i privrednu saradnju", kaže Vujanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: