Raskol u G17 plus?

Sukob u G17 plus sve očigledniji, učesnici manje-više rezervisani u izjavama, čekaju subotnju sednicu Glavnog odbora stranke.

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2006.

08:14

Default images

Tri dana pred sednicu Glavnog odbora G17 plus, na kojoj će biti doneta odluka o tome da li će ministri te stranke ostati u Vladi, što traži Mlađan Dinkić, ili će izaći iz Vlade, što traži Miroljub Labus, ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković rekla je da podržava Dinkićev stav da u Vladi treba ostati do kraja septembra.

Ministar za zdravstvo Tomica Milosavljević odbija da komentariše podele u stranci, čekajući rasplet. Poslanički klub G17 sutra u Skupštini Srbije ima novu sednicu, na kojoj će biti i vrh stranke, kada bi trebalo da bude jasnije da li će se klub podeliti. Nezvanične procene su da je većina na Dinkićevoj strani.

Poslanici G17 nisu želeli da govore o jučerašnjem višečasovnom sastanku Poslaničkog kluba u Skupštini, navodeći da je sve prošlo u mirnoj atmosferi i konstruktivnoj raspravi, a da bi neke odluke mogle pasti sutra, kada će se prvo sastati vrh stranke, odnosno  Labus, Dinkić i Predrag Marković, a zatim i Poslanički klub. Za Dinkićevu opciju ostanka u Vladi do septembra izjasnila se ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković, koja je u pisanoj izjavi navela da poštuje odluku i hrabrost Labusa da iz moralnih razloga podnese ostavku na mesto potpredsednika Vlade, ali ga je optužila da kao predsednik G17 plus ne može da se suoči s demokratskim odlučivanjem u stranci, što je ocenila kao sebičnost i kukavičluk, koje prezire.

S druge strane, Ksenija Milivojević kaže da za sada nije razgovarano o mogućnosti aktiviranja blanko ostavki poslanika koji su na Labusovoj strani i koji su najavili izdvajanje iz stranke. Na pitanje da li je G17 bliži rascepu ili jednom poslaničkom klubu, ona ponavlja da je sve pitanje principa. "Ostajem pri osnovnom principu - da je u ovim uslovima i situaciji kada su prekinuti pregovori sa EU zaista teško govoriti o mogućnosti ostanka u Vladi. To je moj stav i tako ga danas saopštavam jer želim da sačekam šta će se sutra desiti", kaže ona.

Potpredsednik G17 Mlađan Dinkić kaže da sigurno neće biti potpredsednik Vlade, što je funkcija koju je do pre nedelju dana obavljao Labus. On očekuje da G17 ili kompletno istupi iz Vlade i postane opozicija ili da ostanu u njoj do kraja septembra. "Ne možemo imati dva poslanička kluba G17 plus. Moramo imati jedinstven poslanički klub, demokratija je da se iznesu različita mišljenja, da se o njima glasa na svim forumima u Poslaničkom klubu, u Predsedništvu, na Glavnom odboru, ako treba i na Skupštini. Kada se izglasa jedno mišljenje i jedan stav, onda stranka to mora da sprovodi. Oni koji ne budu zadovoljni mišljenjem, imaju puno pravo da vrate partijsku knjižicu, poslanički mandat i da kažu da su nezadovoljni. Ali, nema formiranja nezavisnih poslaničkih klubova, pa neće biti nikada formiran nezavisni poslanički klub, to mogu da vam garantujem", kaže on.

Tomica Milosavljević nije hteo da komentariše podele u G17, navodeći da je reč o partiji demokratske orijentacije u kojoj se odluke tako donose i poštuju. Poslanik Nikola Novaković kaže da će na sednici GO u subotu ključna biti formulacija pitanja o kom će se članovi izjašnjavati. "Ako kažemo da ministri idu, a da poslanici ostanu do okončanja pregovora, ja izlazim iz parlamenta, govorim u svoje ime. Druga opcija je Mlađina, da se ostane do kraja septembra, a ako takva bude.... onda je tu druga opcija, jer je Labus rekao da u tom slučaju odlazi iz stranke. Dakle, između tih krajnosti sutra je prilika da se dogovorimo i već jednom završimo tu priču", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: