Mladić i sudbina Vlade

Dnevni listovi bave se akcijom specijalnih snaga policije u potrazi za Ratkom Mladićem i njegovim pomagačima u Valjevu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.05.2006.

08:57

Default images

Osim akcije, štampa se bavi razlozima zbog kojih najtraženiji haški begunac do sada nije uhapšen i uticajem neispunjavanja obaveza prema Hagu i odlaganja pregovora sa Evropskom unijom na budućnost Vlade Srbije.

Blic piše da policija i BIA ne znaju gde se krije najtraženiji haški begunac Ratko Mladić, a da je ministar finansija Mlađan Dinkić obećao premijeru Vojislavu Koštunici podršku do septembra.

G17 plus dao je rok Vladi Srbije da do septembra izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu. U protivnom, ta stranka će tražiti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, piše Blic, pozivajući se na izvor iz vrha G17 plus. To je, prema pisanju lista, potpredsednik stranke Mlađan Dinkić rekao premijeru Koštunici na sastanku koji je održan u subotu. "Dinkić je premijeru poručio da će u slučaju da Mladić do isteka tog roka ne bude izručen, G17 plus krenuti u pregovore sa demokratama oko izrade ustava i raspisivanja izbora za mart naredne godine", kaže sagovornik Blica.  Izvor lista kaže i da je Koštunica Dinkiću odgovorio da je "zahtev razuman" i naglasio da su MUP i BIA dobili sva ovlašćenja kada je reč o hvatanju najpoznatijeg haškog optuženika, "čak i da pucaju ukoliko naiđu na njegovo obezbeđenje" jer, kako je premijer rekao, "do sada Mladić nije lociran".

"Koštunica je poručio da će se krenuti u najširu moguću akciju hvatanja generala. On je naveo da će se ići čak i na pretresanje nekih crkava i manastira i da u vezi sa tim očekuje saradnju i SPC", navodi Blicov sagovornik. Dinkić je za takav predlog dobio podršku ministara u Vladi Srbije iz redova G17 plus, kao i predsednika parlamenta Predraga Markovića. Kako Blic saznaje, o predlogu da stranka podržava Koštuničin kabinet do septembra, Dinkić je obavestio i lidera stranke Miroljuba Labusa. Lider G17 plus, koji je ranije zahtevao da se svi ministri iz njegove stranke povuku iz Vlade, Dinkiću je rekao da će o njegovom predlogu razmisliti do sednice Predsedništva stranke, koja će biti održana pre sednice GO zakazane za 13. maj.

"Dinkić očekuje da će njegov predlog biti i jedini o kome će se raspravljati na Glavnom odboru stranke, odnosno, da će Labus povući svoj predlog o povlačenju ministara. Ukoliko to ipak ne bude slučaj, i ukoliko Labus bude insistirao na svom predlogu, raskol u stranci je neizbežan", zaključuje naš izvor Blica iz G17 plus.

Sagovornik Večernjih novosti, bivši vojni obaveštajac, smatra da Mladić "broji sitno” na slobodi, imajući u vidu činjenicu da je pre nekoliko dana uhapšen penzionisani pukovnik VRS Marko Lugonja. Novosti pišu da je taj bivši oficir VRS iskusan "bezbednjak” i da bi, kada bi progovorio, bio od dragocene koristi za hvatanje Mladića.

"Mladić nije ozbiljno shvatao hašku poteru sve do, otprilike, sredine 2001, pa nije ni logično da je mrežu jataka razvijao na sve strane, uključujući i valjevski kraj, u kojem, posle mnoštva raznih potera, naročito medijskih, ne bi mu ni palo na pamet da kroči", rekao je za Novosti jedan od bivših vojnih obaveštajaca Republike Srpske koji još živi na levoj obali Drine. Isti izvor za list kaže da Mladić odavno nije u kontaktu sa većinom ratnih i poratnih saradnika koji su ostali na levoj obali Drine, a da se bavio jatačkom mrežom na sve strane, odavno bi bio uhapšen. "Ne želim da se upuštam u motive novog traženja Mladića u valjevskom kraju, jer nema nikakve logike da tu bude", kaže izvor Večernjih novosti. 

Glas javnosti, pozivajući se na izvor blizak vrhu srpske policije, piše da su šanse da se general Ratko Mladić locira i uhapsi minimalne jer u Srbiji ne postoji ozbiljna i profesionalna obaveštajna mreža. Prema rečima sagovornika lista, nekada moćna obaveštajna mreža razbijena je posle petooktobarskih promena 2000, i do danas nije reorganizovana, pa zbog toga službe bezbednosti raspolažu neproverenim i nepouzdanim informacijama o kretanju haških optuženika. "Krvotok svake službe bezbednosti jeste obaveštajna mreža, a nje u Srbiji skoro i da nema. Razbijena je pretnjama da će arhiva DB i dosijei saradnika biti otvoreni i dostupni javnosti, ali i sklanjanjem proverenih obaveštajaca koji tadašnjoj vlasti nisu bili po ukusu. Iz službi su sklonjeni ljudi sa debelim iskustvom u obaveštajnom radu i armijom proverenih doušnika", kaže sagovornik Glasa. Izvor lista dodaje i da je nekoliko timova izuzetnih obaveštajaca već mesecima na terenu u danonoćnoj potrazi za Ratkom Mladićem, ali da rade u "leru" jer nemaju pouzdanih informacija o njegovom kretanju.

Uz tekst o akciji policije u Valjevu, Press dodaje tvrdnju njihovog izvora "bliskog istrazi", da jedan od uspešnijih valjevskih biznismena već godinama finansira Mladićevo skrivanje. "Moglo bi da se dogodi da taj biznismen, inače veoma poznat u javnosti, bude uhapšen već u nekoliko narednih dana", kaže sagovornik Pressa.

Inače, policija je juče u valjevskom kraju izvela višesatnu akciju čiji je cilj, kako je agenciji Beta potvrdilo više izvora, navodno bilo hapšenje pomagača Ratka Mladića na dve lokacije u gradu. U akciji su učestvovala dva vojna helikoptera i jedan policijski helikopter. Pripadnici specijalnih jedinica MUP-a pretresli su stan porodice Starčević, a potom i njihov pčelinjak u selu Suvodanje, u podnožju Medvednika. Umesto Mladićevih jataka, ili najtraženijeg haškog optuženika lično, imajući u vidu da je Valjevo, sa okolinom, često spominjano kao njegovo moguće "utočište", specijalne jedinice MUP-a Srbije privele su jednog tamošnjeg pčelara, koji ima pčelinjak u selu u kojem je odbegli ratni komandant bosanskih Srba poslednji put javno viđen 2001.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: