Mladić, sveti Đorđe i nepristojnost

Premijer se prvi put na slavi DSS-a pojavio u javnosti nakon odluke Evropske unije da zaustavi pregovore o pridruživanju SCG.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 07.05.2006.

09:42

Default images

Vojislav Koštunica je međutim smatrao da je nepristojno što novinari na stranačkoj slavi pitaju za državne probleme. Koštunica je ponovo izbegao da komentariše odluku EU, kao i slučaj Ratka Mladića, poručivši novinarki B92 da je nepristojno na dan Svetog Đorđa pitati o hapšenju haških begunaca.

“Jeste, ja sam odgovoran lično, ali odgovoran je pokoji i u Briselu i Vašingtonu, duža je priča, ali nije za slavu, je l’ vam jasno?", upitao je premijer.

Sa druge strane, predsednik SPO-a i šef diplomatije Vuk Drašković izjavio je za B92 da su i vojne i policijske službe bezbednosti odgovorne što je, kako kaže, put Srbije u Evropu blokiran. Drašković smatra da dovođenje Srbije u ovu poziciju ne može da prođe bez odgovornosti, ali da sada treba učiniti sve da se Mladić uhapsi na vreme. On je rekao da se radi o danima ili najviše nedeljama, a posle može biti kasno. Drašković kaže da SPO neće napustiti Vladu dok god postoji šansa da se Srbiji omogući evropski put.

Miting za demokratsku i evropsku Srbiju

Organizatori mitinga "Srbiju u Evropu" pozvali su građane koji su za demokratsku i evropsku Srbiju da dođu 9. maja, na Dan Evrope, na beogradski Trg Republike i pokažu da je evropska Srbija većinska. Miting, koji počinje u 17 sati, organizuju Liberalno demokratska partija, Građanski savez Srbije, Socijaldemokratska unija i osam nevladinih organizacija.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da 9. maja građani Srbije treba da pokažu da demokratska i evropska Srbija nije manjinska i da zaslužuju lepšu budućnost od one koju im nudi sadašnja vlast.

On je kritikovao način na koji se premijer Srbije Vojislav Koštunica obraća građanima i ocenio da je "gubljenje vremena očekivati od Vlade Srbije da uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića". Predsednica GSS-a Nataša Mićić rekla je da je ta stranka, od konstituisanja sadašnje Vlade Srbije, ukazivala da za Srbiju dolaze najgori dani posle 5. oktobra 200. godine. Rezultat politike vladajuće koalicije, navela je Mićićeva, je da je Srbija danas zaglavljena u prošlosti i zaustavljena pred ulaskom u Evropu. "Na mitingu, 9. maja kritikovaćemo Vladu i pokazati pravi put Srbije ka Evropi", istakla je ona.

Predsednik SDU-a Žarko Korać rekao je da je Srbija, prekidom pregovora o pridruživanju i stabilizaciji sa EU, "prvi put prekinula put evropskog razvoja". On je istakao da većinska Srbija želi i može više, ali ne sa sadašnjom vladom i politikom.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević rekla je da je Srbija prekidom pregovora sa EU poražena i da se "ostatak zaostalosti od 1991. godine uvećao". "9. maj je prilika da građani saznaju da su prekidom pregovora izgubili mogućnost da budućnost Srbije bude drugačija", rekla je ona.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko navela je da 9. maja, na Trgu Republike građani treba da pokažu da su zreliji od svoje političke elite i da se suprotstave kolektivizaciji odgovornosti kojoj ta elita teži.

Protestni skup studenata

Organizacija BIRO pozvala je sve bivše, sadašnje i buduće studente na protestni skup "Tražim mladića", koji će se održati sutra u 13 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta.

"U istoriji našeg tradicionalno-patrijahalnog društva je običaj da se ‘mladići’ skrivaju, ali nikada to skrivanje nije ugrožavalo prosperitet čitavog društva kao što je sada slučaj", navodi se u saopštenju te organizacije.

"Vreme je da se mladi ljudi izbore sa kukavičlukom koji su nam u nasleđe ostavile predhodne generacije. Sa tim ciljem, pozivamo devojke da pronađu sebi mladića i sve mladiće da pokažu devojkama da se ne plaše izazova i odgovornosti i da izađu iz svojih zaklona i priključe se druženju na Platou", navodi se u pozivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: