"Na slavi se ne priča o Mladiću"

Danas nije bilo novih hapšenja pomagača Ratka Mladića, a premijer Koštunica i ministar policije Jočić su slavili slavu DSS-a.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2006.

09:41

Default images

"Slava je." To je danas bio odgovor premijera Srbije na pitanja o glavnom haškom optuženiku. Istovremeno, slava je bila prilika da posle dužeg vremena novinari u Beogradu postave pitanja koja se tiču hapšenja Ratka Mladića zbog čega su zaustavljeni pregovori sa EU. Novinari B92 i Bi-Bi-Sija su prema mišljenju Vojislava Koštunice bili nepristojni što su prišli i postavljali mu pitanja.

"Mogu da vam kažem sve što se tiče slave. Sve sam rekao u saopštenju. Prednost saopštenja u odnosu na usmeno obraćanje javnosti je to što je ono vrlo precizno. Dodatna pitanja se ne postavljaju na slavi, je l' vam to jasno? Možda ćete čuti sutra ili prekosutra, ali na slavi se ne govori ni o čemu osim slave, ako znate šta je slava", rekao je Koštunica. 

"Jeste, ja sam odgovoran lično, ali odgovoran je pokoji i u Briselu i Vašingtonu, duža je priča, ali nije za slavu, nije pristojno govoriti o tome na slavi", kazao je on. Na konstataciju da i šef diplomatije Vuk Drašković traži smenu odgovornih, premijer je rekao da je to je njegovo specifično mišljenje. "Ne brinite ništa, budite strpljivi", poručio je Koštunica novinarki B92.
Ministar Jočić je dao još eksplicitniju izjavu povodom Draškovićevog zahteva: "Mogu i ja da tražim njegovu ostavku". "Vi ne nameravate da date ostavku?", glasilo je pitanje novinarke B92. "Ne, nema razloga", odgovorio je ministar.

Na dodatno pitanje zar ne misli da je odgovoran za zaustavljanje pregovora sa EU, Jočić je odgovorio: "Ne. Je l' vi to mislite?" Na pitanje ko je onda odgovoran, Jočić nije odgovorio. Na poslednje pitanje, da li će se Mladić naći u Hagu do 11 maja za kada su bili zakazani pregovori sa Briselom, Jočić je odgovorio: "Danas je slava i sklonite kamere."

Tadić: Odgovorna je vlada

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je republička vlada odgovorna za neispunjavanje obaveze prema Haškom tribunalu i da je Demokratska stranka spremna da završi taj posao.

Tadić je nakon presecanja slavskog kolača u porti crkve Lazarica u Kruševcu povodom obeležavanja stranačke slave izjavio da aktuelna vlada nema ni hrabrosti ni odlučnosti da rešava ozbiljne probleme sa kojima se Srbija suočava.

"Ta ista vlada je apsolutno odgovorna za nezavršavanje međunarodnih obaveza. Mi očekujemo od vlade da taj posao završi. Vlada traži novi rok, sačekajmo još nekoliko dana, želim da verujem da će se to desiti do 10. maja. Kada mi budemo uskoro vlada ove zemlje, spremni smo da završimo posao, jer vlada mora da završi posao zbog svojih građana", rekao je predsednik Srbije.

Tadić nove izbore očekuje uskoro: "Ja sam ubeđen da je DS stožer demokratske Srbije i to će se pokazati jako brzo, odmah nakon sledećih izbora. Kao kičma demokratske Srbije neprekidno nudimo ruku saradnje svim demokratskim snagama".

Drašković: Smeniti čelnike službi i resorne ministre

Predsednik SPO-a, jedne od vladajućih stranaka i šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković kaže za B92 da su službe bezbednosti i vojne i policijske odgovorne što se Srbija sada nalazi u tragičnom poližaju. "Službe bednosti su nehapšenjem generala Mladića dozvolile da jedan optuženi uhapsi celu državu. Jasno se zna ko je za šta zadužen i mora da se ponese odgovornost. Nije ovo neka mala greška, ovo je ogromna greška, jer je put Srbije u Evropu blokiran", rekao je Drašković.

Drašković podseća da je još 2004. godine SPO tražio demontažu službi bezbednosti i čišćenje od kadrova Slobodana Miloševića i radikala, ali da koalicioni pratneri to nisu želeli da slede. On smatra da dovođenje Srbije u ovu poziciju ne može da prođe bez odgovornosti, ali da sada treba učiniti sve da se Mladić uhapsi na vreme jer se radi o danima ili najviše nedeljama, a posle može biti kasno.

Drašković objašnjava da SPO neće napustiti Vladu dok god postoji šansa da se Srbiji omogući evropski put. "Hoće li Mladić biti uhapšen ako mi izađemo iz Vlade? Ako hoće, evo da razgovaramo o tome. Ako neće, ko će onda gurati ispunjavaje te obaveze? Evropska prespektiva još nije skroz blokirana i dok god postoji šansa da deblokiramo taj put Srbije, SPO će pritiskati, zahtevati, boriti se za tu deblokadu", rekao je šef diplomatije za B92.

Ljajić: Kad je moglo, nije se smelo

Ljajiæ i Del Ponteova tokom poslednjeg susreta (arhiva, Beta)
Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je da je posle 5. oktobra 2000. godine haški optuženik Ratko Mladić mogao biti uhapšen, ali da se to tada nije smelo to uraditi, a da se danas sme, ali da se ne zna gde je Mladić. "Dakle, kada se moglo nije se smelo, a sada kada se sme, sada se ne može, to jest ne zna se gde je Mladić", rekao je Ljajić za Građanski list.

Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, rekao je da "apsolutno veruje" da kod premijera Srbije Vojislava Koštunice postoji odlučnost i spremnost da Mladić bude izručen. On je ocenio da bi vlada i članice vladajuće koalicije mogle imati najveću političku korist ako optuženi general ode u Hag. "Koštunica bi mogao najviše politički da profitira ukoliko bi bio zaključen Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU. To bi mogao da bude dobar adut za sledeće izbore. S druge strane, vlada će biti najveći gubitnik ukoliko se sporazum sa EU ne zaključi", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, posle izručenja Slobodana Miloševića, strahovalo se da bi Mladićevo izručenje u kratkom vremenskom periodu moglo da ugrozi tada još uvek nestabilnu vladajuću koaliciju u Srbiji i "krhku demokratiju koja se uspostavlja".

"Drugi razlog ležao je u činjenici da nije bila ostvarena potpuna kontrola nad vojnim i civilnim službama bezbednosti. A strahovalo se i od sukoba vojske i policije, jer je Mladić u to vreme bio dobro čuvan od pripadnika vojske i htelo se po svaku cenu izbeći prolivanje krvi", kazao je ministar.

Lončar: Zlodelo

To što Ratko Mladić sada radi skrivanjem po Srbiji ne predstavlja ništa drugo nego zlodelo prema Srbiji, rekao je agenciji Beta član Nacionalnog saveta sa saradnju sa Haškim tribunalom i ministar Vlade Srbije Zoran Lončar. "Zdrav razum to ne može da prihvati, da može da se dodje u Srbiju i da se takvim postupkom Srbija uništava. Svako ko dodje u Srbiju mora i da je poštuje, mora da poštuje vitalne državne i nacionalne interese", rekao je Lončar.

A ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da Vlada Srbije nije oslabljena ostavkom potpredsednika Miroljuba Labusa. Ilić je sinoć u Užicu rekao da žali što je Labusova ostavka došla u "nezgodnom trenutku" - pred referendum u Crnoj Gori, u toku pregovora o Kosovu i krize u pregovorima sa Evropskom unijom.

On je rekao da vlada ima većinu u Skupštini Srbije i da su svi članovi vlade iz redova G17 plus, čiji je Labus predsednik, na sednici vlade prihvatili program koji je izneo premijer Vojislav Koštunica, "bez glasa protiv". "Ostavka je lični čin Labusa i Koštunica nam je preneo tok razgovora s njim. Došlo je do zastoja u pregovorima sa Evropskom unijom i uslov se zna", rekao je Ilić, i dodao da će taj uslov "veoma brzo biti ispunjen".

Galjakova: EU neće dići ruke od Srbije

Evropska unija i njen visoki predstavnik Havijer Solana nemaju nameru da "dižu ruke" od Srbije, poručila je šef Solaninog kabineta Kristina Galjak. "Pravac u kojem mi želimo da se razvija situacija sa Srbijom jeste da se postigne puna saradnja sa Hagom, a Evropska unija će tada biti u stanju da odmah nastavi i što pre moguće zaključi pregovore", rekla je Galjakova za Glas Amerike.

Istovremeno, dodala je ona, želimo da još jednom ponovimo da Srbija ima punopravno mesto u porodici evropskih nacija i želimo da se to što pre ostvari. "Zato nije bilo nikakve alternative za Evropsku uniju nego da prekine pregovore u ovom trenutku, sve dok se ne postigne puna saradnja sa haškim sudom", ocenila je Galjakova.

Đukanović: Prekid pregovora jasna poruka

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da je odluka o prekidu pregovora SCG sa EU o stabilizaciji i pridruživanju može "dodatno inspirisati građane Crne Gore de se opredele za nezavisnost". Đukanović je tokom razgovora sa šefovima misija zemalja članica Kontakt grupe rekao da je prekid pregovora "neugodna činjenica" koja "predstavlja jasnu poruku građanima Crne Gore", preneo je kabinet premijera Crne Gore.

U razgovoru koji je održan u francuskoj ambasadi u Beogradu , Đukanović je, kako je navedeno, "u svojstvu počasnog gosta", prisutne diplomate obavestio o političkim i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, kao i o "sveobuhvatnim reformama". Crnogorski premijer je uveren da će rezultat referenduma o državnom statusu, 21. maja, predstavljati doprinos evropskom putu Crne Gore, prenosi Đukanovićev kabinet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: