Završena akcija oko Mladićeve kuće

Policija nastavila hapšenje osoba osumnjičenih da su pomagale u skrivanju Ratka Mladića. Del Ponteova razočarana Koštunicom.

Izvor: B92, Beta

Petak, 05.05.2006.

07:52

Default images

Od ranog jutra interventne jedinice proveravale su lokacije na Banovom brdu, u komšiluku Mladićeve kuće. U nekim delovima Srbije u toku su operacije specijalnih snaga policije, čiji je cilj otkrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, prenosi agencija Beta tvrdnju neimenovanog izvora.

O akciji traganja za Mladićem iz Beča se oglasio ministar policije Dragan Jočić. On je poručio da vlast u Srbiji čini sve da ispuni obaveze prema Haškom tribunalu: "Danas, sutra i narednih dana potraga će biti vrlo intenzivna. Činimo sve od sebe da ovaj poslednji zadatak završimo. Moram da kažem da niko nema pravo da između naroda i sebe bira sebe, kada su mu odrešene ruke da zaštiti narod."

Nastavljaju se privođenja

Istražni sudija Drugog opštinskog suda doneo je večeras oduku o spovođenu istrage protiv Ljijane Vasković i Marka Lugonje, osumnjičenih da su pomogali u skrivanju haškog begunca Ratka Mladića, i odredio im pritvor od 30 dana. To je agenciji Beta rekla portparol Drugog opštinskog suda u Beogradu Marina Klarić-Živković. Marina Klarić Živković ranije je agenciji Beta rekla da su oboje civilna lica, a da je Lugonja penzionisano vojno lice. Ona nije mogla da potvrdi da li je reč o bivšem načelniku Uprave bezbednosti Vojske Republike Srpske, generalu Marku Lugonji.

Tokom dana je bio priveden i Branimir Đokić koji živi pored Mladićeve kuće u Ulici Blagoja Parovića u beogradskom naselju Banovo brdo. Đokić,  inače član Srpske radikalne stranke, pušten je iz večeras policije, rekao je agenciji Beta predsednik Izvršnog odbora SRS Dragan Todorović. On je ranije danas rekao da ga je Đokić pozvao jutros oko osam sati, kazavši mu da policija ima sudski nalog za pretres njegovog stana, i da treba da dođe da bude svedok prilikom pretresa. Todorović je kazao da je pretres tehnički obavljen korektno, i da je policija odnela dva telefonska imenika iz Đokićevog stana. Kada je pretres završen, policajci su saopštili Đokiću da ga vode na informativni razgovor. Branimir Đokić je predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije.

Policija je jutros ponovo pretresala prostorije preduzeća Impakt, čiji je vlasnik Mladićev sin Darko.

Istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu ranije danas doneo je rešenje o sporovođenju istrage i odredio jednomesečni pritvor Tatjani Vasković, Bojanu Vaskoviću i Borislavu Ivanoviću, osumnjičenima da su pomagali u Mladićevom skrivanju. Advokat Vaskovića Nebojša Milosavljević izjavio je za B92 da je podneo žalbu na odluku o pritvoru. On odbacuje krivicu svojih klijenata, pozivajući se i na to da je jedan od njih 1983. godište: "Za vreme tih ratnih dešavanja u Sarajevu, on je bio dete. Godine 2002, u vreme događaja za koje ga tereti javni tužilac, zamislite koliko je imao godina i šta je on mogao da uradi?"

Narednih dana biće uhapšeno još nekoliko osoba koje su pomagale Mladiću u bekstvu, saznaje Beta. "Sada se traži poslednji krug jataka, koji je manji i mnogo slabije organizovan i efikasan, pa je Mladiću sada mnogo teže da se skriva", rekao je Betin sagovornik, koji je odlično upoznat s potragom za Mladićem. Procenjuje se da su uz Mladića ostale jedna ili dve osobe koje mu pomažu u bekstvu.

"Koštunica je veliko razočaranje"

Policijske akcije u Srbiji nisu impresionirale glavnu tužiteljku haškog tribunala Karlu del Ponte. Ona je u Sarajevu, gde je danas bila u poseti, izjavila kako se radi o predstavi za javnost.

Glavna tužiteljka haškog tribunala Karla del Ponte želi da bude, kako kaže, "optimistična tužiteljka". Pošto je evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao kako se razgovori sa Srbijom i Crnom Gorom o približavanju Evropskoj uniji, prethodno zakazani za 11. maj, mogu održati ako se Ratko Mladić do tada nađe u Hagu, ona se nada da bi najtraženiji optuženik do tog datuma mogao biti izručen. Ipak, poslednje akcije policije u Srbiji ostavile su je ravnodušnom.

"Pre dve nedelje su pretresli kuću porodice Mladić. Pre dve nedelje. Pa, ne misle valjda da je dve nedelje kasnije, u toj kući moguće bilo šta pronaći. Reći ću, dakle, to je samo predstava za javnost"

Del Pontevova, kako je sama rekla, "insistira i potvrđuje" da je srpski premijer Vojislav Koštunica Oliju Renu i njoj, lično obećao da će se Mladić u Hagu naći do kraja aprila. Sada, kako kaže, čita u novinama kako premijer međunarodnoj zajednici ništa nije obećao. "To je tačno", kaže glavna tužiteljka: "Nije obećao međunarodnoj zajednici već meni i komesaru Renu lično. Toliko o toj gramatičkoj zavrzlami".

"Slučaj Mladić je za mene veliko razočaranje. Veliko razočaranje je i premijer jer on mi je obećao i ne samo meni već i komesaru Oliju Renu koji ga je zvao  u mom prisustvu, kada sam bila u Briselu. Rekao je tada da će do kraja aprila Mladić biti u Hagu. Možete zamisliti moje razočaraanje kada se to nije dogodilo", rekla je ona. 

Del Ponte kaže da u celoj priči oko Mladića, nije zaboravila i Radovana Karadžića "Čim Mladić bude uhapšen sledeći je na redu Karadžić."

Đurić: Policija nije pretresala Mladićevu kuću

Šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Srđan Đurić kaže za B92 da u ovom trenutku nije potrebna polemika sa tužiteljkom, ali da ipak "primećuje da Del Ponteova ima veoma specifičan pogled na stvarnost, i da često pojedine stvari sagledava prenaglašeno."

"Prosto, neki njeni stavovi nisu saglasni sa činjenicama. Tužiteljka se čudi što je pretresena Mladićeva kuća, a odgovor je veoma jednostavan: policija uopšte nije pretresala Mladićevu kuću. Dakle, ne radi se ovde o gramatičkim zavrzlamama, kako ona kaže, već o potrebi da se svi držimo činjenica", rekao je Đurić.

"Mladić se krije pojedinačno"

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo izjavio je da je Ratku Mladiću prvobitno pomagala mreža od oko 50 saradnika. U međuvremenu, taj broj sveden je na desetak, a pet osoba je uhapšeno. Ministar privrede je rekao i da je Mladićevo kretanje od aprila 2002. do kraja 2005. rekonstruisano, ali da nije utvrđeno gde se krio prethodnih nekoliko meseci. Bubalo kaže i da to što je mreža Mladićevih pomagača razbijena, dodatno otežava potragu za njim.

"Sada je činjenica da se gospodin Ratko Mladić krije pojedinačno, samostalno, i da je to jedan od najtežih zadataka. Kada postoji mreža, onda u toj mreži neko i napravi neku grešku. Ovo je zaista sada težak i odgovoran zadatak, gde treba naći iglu u plastu sena."

"Tvrd orah"

Gostujući u Poligrafu B92, direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da će Vlada teško rešiti problem hapšenja Mladića. "On je tvrd orah, on neće da pristane, ne može biti nagovoren, ucenjen, plaćen i šta se sve nije radilo s drugima. Neki su počinjali samoubistvom, pa heroizmom, pa su ipak otišli u Hag. Na njih se moglo delovati na neki racionalan način, a na Mladića očigledno ne može, a jedan čovek u savremenoj državi ne može da se skriva", kaže Dimitrijević.

AP: Sam i bolestan

Agencija AP prenosi izjave neimenovanih srpskih bezbednosnih zvaničnika da se Mladić verovatno krije u stanovima na Novom Beogradu, da su uz njega samo jedan ili dva lojalna telohranitelja i da se prevozi u automobilu marke "jugo". Ti izvori navode da je Mladić bolestan i takoreći sam, i da je dao instrukcije telohraniteljima da ga ubiju ako dođe do toga da je njegovo hapšenje neizbežno, prenosi AP.

BIA uvela telefonsku liniju za prijave

Bezbednosno-informativna agencija uvela je i telefonsku liniju za građane koji smatraju da imaju informacije od značaja za nacionalnu bezbednost: "Dobili ste broj 9191 Bezbednosno-informativne agencije, molimo sačekajte."

Nakon toga, čuje se zvono telefona i policajac koji se nakon zvona javlja sa: "Molim?"

Prema nezvaničnim izvorima, poziva ima, ali nisu od pomoći u trenutku potrage za haškim optuženikom Ratkom Mladićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: