Pred sutrašnju rundu u Beču

U Beču se nastavljaju pregovori Beograda i Prištine, a tema i četvrte runde jeste decentralizacija Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2006.

20:36

Default images

Srpski pregovarački tim utvrdio je konkreten kriterijume po kojim bi trebalo da budu formirane opštine sa srpskom većinom na Kosovu. To su pre svega broj stanovnika - više od 5000, sa izuzecima, kulturno nasleđe, kao i mesta gde je planiran povratak Srba a gde su bili većina do rata 1999, kao što je na primer opština Peć, izjavio je član pregovaračkog tima Beograda Dušan Bataković.

"Svakako mislimo da će jedna od najvažnijih opština biti ona na centralnom Kosovu, koja će se prostirati između Gračanice i Lipljana i gde je najveća koncentracija našeg stanovništva i gde de facto treba podići novi gradski centar za Srbe, gde će onda, u neposrednoj blizini Prištine, moći u tom jakom etničkom okruženju da izgrade novi život", kaže Bataković.

Iako Albanci i dalje insistiraju da Kosovska Mitrovica bude jedna opština, srpski pregovarači insistiraće na neophodnosti da Severna Mitrovica funkcioniše samostalno, kaže Dušan Bataković: "Za nas je više nego zanimljivo da opština Severna Mitrovica bude spojena s opštinom Zvečan i da postane nova opština koja bi se zvala, na primer, Zvečanska Mitrovica. S obzirom na to da se i jedna i druga naslanjaju na Ibar, one zaista i čine jednu logičnu celinu koja ni na koji način ne ugrožava opštinu Mitrovica, koja je južno od Ibra. Ovo što mi izlažemo jeste projekt koji je usaglašen sa kosovskim Srbima, a zatim razrađen da bi bio jednovremeno operativan, primenjiv i održiv."

Član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić izjavio je da je normalno i prirodno da severna Mitrovica i  Zvečan postanu jedna celina. Jakšić je kazao i da je prirodno pravo Srba da odluče s kim će da žive i to je jedino ispravno rešenje koje garantuje opstanak Srbima na tim prostorima. Jakšić je podsetio da je bivši premijer Kosova, a sada predlagač plana za Kosovsku Mitrovicu, Bajram Redžepi, pre dve godine predložio spajanje Mitrovice i Zvečana, ali kada je srpska strana trebalo da prihvati tu ideju pokrenuta je inicijativa da se problem Kosovske Mitrovice reši poput distrikta Brčkog u BiH. Jakšić je naveo i da tvrdi stavovi albanske delegacije imaju za cilj koji nije u interesu srpske zajednice.

Član provaračkog tima iz Prištine, Iljber Hisa, izjavio je u Beču da su sutrašnji pregovori deo sveobuhvatnih razgovora s međunarodnom zajednicom pre svega. On je kazao i da je dokument albanske strane sprovodiv i da stvaranje novih opština po tom planu jeste dobro za sve, a pre svega za Srbe na Kosovu. Iljber Hisa je naveo i da je Kosovska Mitrovica samo deo procesa: "Želimo normalnu situaciju u ovom delu Kosova i da svi u Kosovskoj Mitrovici žive zajedno", kazao je Hisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: