Kostreš: Koštunica da da ostavku

Bojan Kostreš pozvao je Vojislava Koštunicu da podnese ostavku pošto se pokazao nesposobnim da izvrši međunarodne obaveze.

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2006.

17:44

Default images

"Srbija više nema ni vremena ni snage za izolaciju, naročito ne zbog nečasnog oficira ili nesposobnog premijera. Ako premijer i Vlada nisu sposobni da ispune međunarodne obaveze Srbije, onda neka podnesu ostavku", rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Kostreš.

"Siguran sam da građani nisu zaboravili kako je izolacija izgledala tokom devedesetih. I tada i sada Srbija je bila u izolaciji zbog političkih razloga i zbog nesposobnosti režima da funkcioniše sa ostatkom sveta", kaže Kostreš.

Liberalno-demokratska partija danas je, povodom prekida pregovora sa EU, uputila poziv Građanskom savezu Srbije, Socijaldemokratskoj uniji, nevladinim organizacijama  i javnim ličnosti na zajednički protest 9. maja 2006. u Beogradu. GSS i SDU, kao i nevladine organizacije, prihvatili su poziv. Protest će biti održan na Trgu Republike, sa početkom u 17 časova.

Reakcije domaće javnosti

Liberalno-demokratska partija saopštava da suspenzija pregovora zahteva utvrđivanje odgovornosti Vlade Srbije i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora na kojima će se građani Srbije izjasniti o politici kontinuiteta s Miloševićevim režimom. "Neprihvatljiv je izgovor da se radi o nemoći Vlade da izruči Mladića jer je neizručenje Mladića politička volja Vojislava Koštunice. Taoci takve politike jesu građani Srbije, koji će platiti cenu nesaradnje s Hagom. Koštunica danas žrtvuje građane ove zemlje, na isti način na koji je to činio Milošević", navodi LDP. Liberalno-demokratska partija zahteva utvrđivanje odgovornosti i uloge srpskih elita, pre svega delova Srpske akademije nauka i umetnosti, Srpske pravoslavne crkve i stranaka koje danas učestvuju u vlasti. LDP smatra da je minimum koji Koštunica, Miroljub Labus i Mlađan Dinkić mogu da učine, momentalno podnošenje ostavki.

Građanski savez Srbije ocenjuje da je suspenzija pregovora najveća cena koju Srbija danas plaća zbog Vlade koju vode Koštunica i Labus i da predstavlja najveći udarac demokratskoj Srbiji od oktobarskih promena i predstavlja razlog za neodložno rušenje Vlade Srbije i raspisivanje vanrednih izbora. “Njihova nesposobnost i nespremnost da nastave reforme koje su vodile demokratske Vlade od 5. oktobra 2000. i insistiranje na kontinuitetu sa politikom Slobodana Miloševića, Srbiju ponovo uvodi u svojevrsnu izolaciju i udaljava nas od demokratije i evropskih zemalja”. GSS će, ukoliko Vlada danas ne podnese ostavku ili u roku od nedelju dana ne bude srušena u parlamentu, pokrenuti kampanju za rušenje Vlade Srbije.

Socijaldemokratska unija navodi da je izjava premijera Srbije o tome da je pitanje hapšenja Mladića stvar tehničke prirode, na dan kada je EU suspendovala pregovore sa SCG, više nego cinična. "Umesto da preuzme odgovornost za katastrofalan razvoj događaja, premijer nastavlja da ponavlja fraze koje su nas i dovele u situaciju u kojoj smo. Prvi put od oktobra 2000. Srbija je zaustavila svoj put ka evropskim integracijama, za šta odgovornost snosi isključivo Vlada Srbije, a možda bi bilo dobro da Koštunica krene od svog neposrednog okruženja, posebno onog koje se pojavilo kada je izabran za predsednika SRJ, jer se u tom okruženju nalaze ljudi koji su se neposredno viđali s Mladićem", navodi SDU.

Građanske inicijative, zbog neodgovornosti Vlade Srbije, takođe pozivaju na nove izbore. "Posle sramnog saopštenja srpskoj javnosti ostaje nam da se pitamo na osnovu čega  je premijer Koštunica uopšte dao "čvrsto" obećanje međunarodnim institucijama da će isporučiti Mladića. "Neko" jeste odgovoran i zove se Vlada Republike Srbije. Neispunjavanje datih obećanja koje je dovelo do prekida pregovora više se ne može pravdati. Srbiji nije potrebna Vlada koja veruje u čuda. Zato Koštunica i njegovi ministri moraju preuzeti odgovornost za svoju antievropsku politiku i moraju podneti ostavku", saopštava nevladina organizacija Građanske inicijative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: