Mladić - odbrojavanje

Štampa piše o roku koji danas ističe za izručenje Ratka Mladića.

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2006.

08:12

Default images

EU neće više čekati da Srbija isporuči Ratka Mladića, piše Glas javnosti, pozivajući se na svoje izvore. Odluku o suspenziji pregovora sa SCG Oli Ren je već doneo, ali nije je saopštio vicepremijeru Miroljubu Labusu, precizira izvor lista blizak Briselu i Haškom tribunalu. Ova odluka će biti obelodanjena još danas, kaže izvor, jer bi jedini spas bila pozitivna ocena Karle del Ponte o saradnji, što se neće desiti.

Potvrdu da je rok za predaju Mladića 10. maj Glas je dobio od Erharda Buseka, iz Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, ali je Džejms Lajon, iz Međunarodne krizne grupe, novi rok nazvao medijskom spekulacijom. "Interesantno je da srpski mediji postavljaju rokove za EU, ali vaša vlada nijedan od njih nije uspela da ispoštuje", dodao je Lajon za Glas javnosti.

Novosti, pozivajući se na izvor blizak istrazi, pišu da prethodnih 48 sati traje jedna od najvećih ikada organizovanih potera za bivšim komandantom Vojske Republike Srpske. Izvor je Novostima rekao da ne postoji nijedan stan ni kuća koji nisu pretreseni u prethodnih desetak dana, a za koje se sumnjalo da je u njima boravio ili se samo privremeno krio Mladić.

Sagovornik je još rekao da je Mladić prekinuo sve kontakte sa svojom porodicom, kako bi zaštitio i njih i sebe. "Pouzdano se zna da mu u skrivanju pomažu jedan ili dva čoveka. I to je sve. Ukoliko ne odluči da se sam preda, teško da ćemo ga uhvatiti", zaključuje izvor Novosti.
List  Danas prenosi stav crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji smatra da bi eventualna suspenzija pregovora donela neprocenjivu štetu Crnoj Gori. Spas te članice SCG Đukanović vidi u predstojećem referendumu i otcepljenju Crne Gore. Danas se osvrće i na izjavu Miroljuba Labusa da će neko morati da preuzme odgovornost za nepoštovanje rokova, pa podseća da su na odgovornosti premijera Koštunice insistirali u prethodnom periodu ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković, ministar odbrane Zoran Stanković, ministar pravde Zoran Stojković i ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić; i to uglavnom tako što su se nadali da će premijer održati svoje obećanje.

Politika i Blic u svojim tekstovima samo prenose jučerašnje izjave zvaničnika. Ali Blic nezvanično saznaje da, iako je rok za izručenje Mladića Hagu bio 30. april, Ren će ipak ostaviti otškrinuta vrata za SCG do 11. maja, do kada bi Vlada Srbije morala da izruči Mladića ako želi da nastavi pregovore.

Renovom odlukom pregovori sa SCG neće biti u potpunosti prekinuti jer za to ne postoji konsenzus svih 25 članica EU, ali sporazum neće biti potpisan bez potpune saradnje sa Tribunalom, piše Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: