Pregovori na korak od prekida

Evropski predstavnici poručili da bi pregovori sa Srbijom mogli da budu prekinuti ako se Mladić do sutra ne nađe u Hagu.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2006.

11:56

Default images

Potpredsednik srpske vlade Miroljub Labus izjavio je u Briselu da sve govori da će biti otkazan nastavak pregovora o pridruživanju SCG Evropskoj uniji. Posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, on je ocenio da je teško očekivati da se u poslednjih 24 caša dogodi ono što se nije učinilo za poslednje dve godine, kada je reč o hapšenju i izručenju optuženog Ratka Mladića.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte će svoj stav danas saopštiti u Briselu evropskom komesaru za proširenje EU Oliju Renu. On će, na osnovu toga, doneti odluku da li će EU prekinuti pregovore sa SCG o stabilizaciji i pridruživanju. "Konsultovaću se sa Karlom del Ponte, ali prema dosadašnjim činjenicama jasno je. Ne vidimo Mladića u Hagu, znači nema pune saradnje s tribunalom. Tako da nemamo drugih opcija nego da prekinemo pregovore o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom", rekao je Ren.

Ministar za ljudska prava SCG i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić izjavio je za B92 da očekuje suspenziju pregovora o priključenju sa Evropskom unijom jer, prema njegovim rečima, Evropa neće ceniti napore i trud, već krajni rezultat, a rezultat se zove Ratko Mladić u Hagu. Stručnjak za evropska pitanja u Institutu ekonomskih nauka Jelica Minić kaže za B92 da odlazak Labusa u Brisel može da predstavlja pokušaj vlasti da ublaži posledice eventualnog prekida pregovora sa EU. Dramatične posledice će, ipak, biti teško izbeći, smatra Jelica Minić. Ona veruje da će aktuelna vlast u Srbiji učiniti sve da ostvari punu saradnju sa Haškim Tribunalom jer su pregovori sa EU njen najjači politički adut.

Poslednjih dana pominje se i mogućnost produženja roka za izručenje Ratka Mladića, doduše samo u medijima. Kao jedan od novih rokova navodi se 10. maj, dok se u beogradskim medijima čulo i da bi Srbija mogla da dobije još mesec dana za završetak saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Inače, Miroljub Labus i drugi zvaničnici zemalja zapadnog Balkana potpisali su u Briselu sporazum o Regionalnoj školi za državnu upravu zapadnog Balkana.

Del Ponte: Očekujem suspenziju pregovora

Kategorièna: Karla del Ponte (FoNet)
"Slučaj Mladić je i dalje otvoren. Sutra ćemo videti da li će ga uhapsiti i izručiti, a potom ćemo zauzeti stav o tome koliko Beograd saradjuje sa Tribunalom", rekla je Karla del Ponte u Milanu.

Del Ponteova je odbila da kaže sta će sutra reći evropskom komesaru, ali je dodala da se nada da će to rezultirati kažnjavanjem Beograda zbog neuspeha da izruči Mladića. "Bila bih zahvalna ako bi EU snažno podržala činjenicu da će, ako Mladić ne bude izručen, doći do suspenzije pregovora", rekla je Karla del Ponte.

Haška tužiteljka rekla je da nije dobila nove informacije o Mladiću iz Srbije.

Đukanović: Prekid pregovora veoma realan

Milo Ðukanoviæ (FoNet)
Crnogorski premijer Milo Đukanović je crnogorskom državnom radiju rekao da se boji da je suspenzija pregovora sa Evropskom unijom "veoma realna" zbog neizručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Crnogorski premijer je kazao da je Evropska komisija do sada pokazala neočekivanu dozu fleksibilnosti prema Srbiji, kao i da ga raduje ta činjenica. "Ali, mislim da se troše poslednji delovi tolerancije i strpljenja i plašim se da je suspenzija pregovora, ako ne dođe do izručenja Mladića narednih nekoliko dana, dosta izgledna realnost", rekao je on.

Đukanović ne vidi čvrstu vezu između izručenja Mladića i crnogorske nezavisnosti, kao i da građani Crne Gore na referendumu imaju priliku da "hrabro preuzmu svoju evropsku budućnost u svoje ruke".

Crnogorski premijer je rekao da se nada da srpskim vlastima neće biti potrebno toliko vremena da izruče i Radovana Karadžića jer će međunarodna zajednica odmah nakon Mladića tražiti nastavak ispunjavanja obaveza i time uslovljavati evropski put Srbije.

Premijer Crne Gore očekuje da će u novembru biti potpisana dva sporazuma sa EU - jedan sa Srbijom, a drugi sa Crnom Gorom, čime je aludirao da će Crna Gora tada biti samostalna država.

Žarković: Mora da se preseče

Beograd je spreman na eventualne loše vesti iz Brisela koje bi stigle zbog neispunjavanja haške obaveze, ocenjuje direktor i glavni urednik Vremena Dragoljub Žarković, ali smatra da sa druge strane, EU nije u interesu da pregovore suspenduje na duži rok.

On je u Kažiprstu Radija B92 rekao da veruje da bi se tehnički deo pregovora verovatno nastavio kroz usvajnje evrospkih propisa i zakona. Međutim, u tom slučaju mnogo ozbiljniji problem jeste to što bi se tada pokazala temeljna nespremnost vlasti da pitanje Ratka Mladića uopšte reši, smatra Žarković.

"Ako je tačno ono što nam sugerišu iz evropskih krugova da je Koštunica dao lično, čvrsto obećanje da će problem Mladića biti rešen do ovih dana, onda bi bilo i logično ako ne zbog nas, onda zbog te Evrope, da se obrati i kaže nešto narodu, kao što bi bilo logično i da počnu neke žrtve te loše politike da padaju, pa na primer da šef BIA bude smenjen, možda i ministar policije. Smak sveta nije ako se pregovori sa EU prekinu, smak sveta nastaje ako se pokaže temeljna nespremnost snaga odnosno partija i ljudi na vlasti da pitanje Mladića reše i to ne toliko zbog tog formalnog aspekta pregovora sa Evropom, nego što se sa tim čirom na telu ne može živeti. To vam je kao kada čovek ima veliki čir na stražnjici nit’ može da sedne, nit’ može da legne, to mora ili da pukne ili da se hirurški preseče", rekao je Žarković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: