Ne zna se kad će Hag videti Mladića

U Vladi ne mogu da potvrde da li će u roku od nekoliko dana biti ispunjena obaveza prema Tribunalu izručenjem Ratka Mladića.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2006.

10:27

Default images

Ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković izjavio je da Vlada preduzima sve po tom pitanju ali je naglasio da nije lako naći Ratka Mladića a samim tim i ispuniti obavezu prema tribunalu. Stojković kaže da se jučerašnje upozorenje Olija Rena u Vladi Srbije ne tumači kao dodatni podsticaj za Mladićevo hapšenje jer je prema njegovim recima vlada i bez toga svesna svojih obaveza:

"Čuo sam i ja saopštenje g. Rena to je njegovo saopštenje mi kao država znamo svoje obaveze, ozbiljna smo država i malo držimo do sebe pa ćemo uraditi ono što mi možemo. Mi ćemo uraditi ono što možemo i tehnički deo posla kada bude obavljen i Ratko Mladić bude pronađen mi ćemo svoju obavezu ispuniti prema Hagu", kaže Stojković.

U kancelariji za pridruživanje SCG Evropskoj Uniji naglašavaju da jučerašnje upozorenje o suspenziji treba shvatiti ozbiljno i navode da ukoliko pregovori budu suspendovani naš odnos sa Evropskom Unijom zapada u ozbiljnu krizu.

Prekid pregovora ipak neće značiti i njihov kraj već samo odlaganje. Ukoliko oni budu suspendovani o njihovom ponovnom aktiviranju odlučuju ministri Evropske Unije.

Prema nekim izvorima u vladajućoj koaliciji očekuju da zastoj, ukoliko do njega dođe, neće trajati duže od mesec dana i da se potpisivanje sporazuma o asocijaciji istabilizaciji koje je do sada bilo najavljivano u septembru neće odložiti dalje od novembra.

Drašković: Još ima nade

Vuk Drašković je izjavio da još postoji nada da će Srbija ispuniti svoje obaveze i uhapsiti Ratka Mladića do 3. maja.

Ukoliko se to ne desi, premijer Koštunica će se najverovatnije obratiti naciji i liderima EU i objasniti razloge zašto to nije urađeno, rekao je šef diplomatije Vuk Drašković. Evropski komesar za proširenje Oli Ren podsetio je da je ostalo još samo nekoliko dana da Beograd ispuni svoje međunarodne obaveze, jer će u suprotnom pregovori o Stabilizaciji i pridruživanju biti obustavljeni.

Posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova državne zajednice Vukom Draškovićem, Ren je rekao da postoje šanse da se pregovori okončaju do kraja godine, ali samo ukoliko Srbija ispuni ključnu obavezu. Brisel ceni akcije koje je Vlada Srbije preduzela na razbijanju mreže Mladićevih pomagača, ali je sada ključni trenutak da se posao završi, kaže Oli Ren.

"Ako se to ne dogodi u nekoliko narednih dana, nemamo drugu mogućnost nego da odložimo sledeću rundu pregovora, koja je zakazana za 11. maj i koja bi bila odložena dok Srbija ne postigne punu saradnju sa tribunalom u Hagu. Trećeg maja ću se susresti s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte i tada ćemo razmotriti situaciju ali, po mom mišljenju, situacija je veoma jasna – ako Ratko Mladić ne bude u Hagu do kraja meseca, mi nemamo drugu mogućnost nego da prekinemo pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju. Jasno sam naglasio i u pismu premijeru Koštunici, pre nekoliko dana, naglasio sam to danas i ministru Draškoviću, te pozvao demokratske snage u Srbiji da zajedno rade kako bi otvorili put i otklonili tu poslednju prepreku na evropskom putu Srbije, te odabrali evropsku budućnost umesto nacionalističke prošlosti", rekao je juče Ren. 

I pored novih upozorenja iz Brisela, na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije nije bilo reči o saradnji sa Hagom. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je, međutim, da se nada da će Srbija ispuniti obaveze prema Haškom tribunalu u predviđenom roku i da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa EU neće biti suspendovani. Ministar vera Srbije Milan Radulović otišao je korak dalje ocenivši da postoji mogućnost i da Oli Ren promeni svoj stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: