Ren: Ili Mladić u Hagu ili prekid

Oli Ren upozorava da će doći do otkazivanja pregovora sa SCG ukoliko Ratko Mladić ne bude u Hagu u narednih nekoliko dana.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

16:49

Default images

Komesar EU za proširenje upozorio je da je Srbiji ostalo manje od sedam dana da ispuni svoje međunarodne obaveze, inače će biti obustavljeni pregovori o Stabilizaciji i pridruživanju. Posle razgovora s Vukom Draškovićem, Ren je rekao da je pregovarački tim SCG profesionalan i da postoje šanse da se pregovori okončaju do kraja godine, pod uslovom da se ispune ključne obaveze.

Ren je rekao da ceni akcije koje je Vlada Srbije preduzela na razbijanju mreže Mladićevih pomagača, ali da je sada ključni trenutak da se posao završi: "Ako se to ne dogodi u nekoliko narednih dana, nemamo drugu mogućnost nego da odložimo sledeću rundu pregovora, koja je zakazana za 11. maj i koja bi bila odložena dok Srbija ne postigne punu saradnju sa tribunalom u Hagu. Trećeg maja ću se susresti s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte i tada ćemo razmotriti situaciju ali, po mom mišljenju, situacija je veoma jasna – ako Ratko Mladić ne bude u Hagu do kraja meseca, mi nemamo drugu mogućnost nego da prekinemo pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju. Jasno sam naglasio i u pismu premijeru Koštunici, pre nekoliko dana, naglasio sam to danas i ministru Draškoviću, te pozvao demokratske snage u Srbiji da zajedno rade kako bi otvorili put i otklonili tu poslednju prepreku na evropskom putu Srbije, te odabrali evropsku budućnost umesto nacionalističke prošlosti."

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je da još postoji nada da će Srbija ispuniti svoje obaveze i uhapsiti Ratka Mladića. Drašković je naveo da su glavni Mladićevi pomagači u Srbiji ostaci Miloševićevog režima koji su i dalje jaki: "U slučaju da general Mladić ne bude uhapšen do 3. maja, premijer Koštunica će se najverovatnije obratiti naciji i liderima EU i objasniti razloge zašto to nije urađeno. Ali, ja verujem da su netransformisane tajne službe Slobodana Miloševića, mreža pomagača i ljudi koji javno podržavaju begunce, glavni razlozi neizručenja Mladića Haškom tribunalu.“

Sve je u tehnici...

Ministar pravde Zoran Stojković kaže da se intenzivno radi na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu. "Postoji apsolutna politička volja da ta obaveza bude ispunjena i sa te strane nema nikakvih kočnica. To je sada pitanje tehnike, naći one koje tražimo da bismo mogli da ispunimo obaveze. Zaista, u pitanju je tehnika", rekao je Stojković, a prenosi Beta.

Zoran Stojković je rekao da će optuženima za zločin u Suvoj Reci biti suđeno u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: