Nastavljeno seljenje izbeglica

Izvor: B92

Nedelja, 12.09.1999.

00:21

Default images
I u subotu je nastavljeno seljenje izbeglica iz Kline koji su, posto su morali da napuste skole u Kraljevu, gde su privremeno bili smesteni, krenuli polako od grada do grada, a kako simbolicno kazu "baza" im vec postaje motel "Livade" u Preljinama nadomak Cacka, gde ih je policija zaustavila pre nekoliko dana.

Njih 150 se obrelo u Pozegi, ali ni tu put nije zavrsen. Dopisnik ANEM-a iz Pozege javlja da je grupa od oko 150 izbeglih Srba sa Kosova koja je u petak iz Preljine krenula ka Pozegi i Uzicu, proslu noc provela u hotelu "Pozega" i radnickom naselju gradjevinskog preduzeca "Ratko Mitrovic" u Pozegi. Prognanici, uglavnom iz Kline, u petak su oko 16 h nezadovoljni cinjenicom da je u Pozegi obezbedjen smestaj za samo 40 izbeglica krenuli su ka svojoj bazi u Preljini.

Nakon pregovora sa predstavnicima zlatiborskog okruga Skupstine opstine Pozega i Crvenog krsta izbeglice su pristale da noc provedu u Pozegi. U toku dana grupa od 30 izbeglih je prihvatila ponudjeni smestaj u Uzicu, pa ih je, prema poslednjim procenama Crvenog krsta, u Pozegi ostalo oko 120.

Kako su mnogi od njih u Pozegu dosli bez clanova uze porodice ocekuje se da ce broj izbeglih u toku dana i sutra znacajno porasti. Medju samim izbeglicama situacija je veoma konfuzna, a vecina od onih koji su pristali da razgovaraju nije sigurna da se ova stradalnicka epopeja zavrsava u Pozegi. Nepoverenje i strah od manipulacija najbolje ilustruju reci jednog od njih koji kaze: "Moj utisak je da vecina ljudi planira da prihvati ovo sto im se nudi - ali naglasavam "planira", jer svi ti ljudi, ako budu izigrani u jednom momentu, a budu u prilici da traze neko drugo resenje oni ce to i uciniti verovatno, jer je nepoverenje veliko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: