TV BK: Preispitivanje i peticija

Zaposleni u TV BK traže od državnih organa ispitivanje rada Saveta RRA. Najavljeno potpisivanje peticije za TV BK.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2006.

12:18

Default images

Jedan od urednika Televizije BK Zoran Ćirić izjavio je da će zaposleni uputiti pismo predsedniku, premijeru i predsedniku Skupštine Srbije o dešavanjima u TV BK, a član Saveta RRA Svetozar Stojanović izjavio je da Skupština kontroliše rad tog tela prema tačno određenoj zakonskoj proceduri i da ne može da utiče na njegove pojedinačne odluke.

Komentarišući zahteve da predsednik i premijer Srbije ispitaju rad Agencije, Stojanović je RTS-u rekao da oni ne bi trebalo da se oglašavaju u vezi sa odlukama Agencije jer to nije njihov posao. "Taman posla da se Vlada i predsednik izjašnjavaju, to nije njihov posao. Reč je o nezavisnoj regulatornoj agenciji koju je izabrala Skupština, pa je jedino Skupština nadležna za kontrolu rada, i to u okviru zakona, što znači da ne može da se meša u konkretne odluke", kaže on.

RRA je upozorila da će biti pokrenute prekršajne i krivične prijave protiv svih radio i televizijskih stanica koje budu reemitovale program TV BK. U saopštenju Agencije, koje je potpisao predsednik Saveta Agencije Nenad Cekić, navodi se da će protiv stanica koje su najavile da će reemitovati piratski program TV BK biti preduzete sve mere, što automatski povlači oduzimanje dozvole za rad.

TV BK saopštava da će sutra u svim većim gradovima Srbije biti pokrenuta akcija potpisivanja peticije za smenu članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije i poništavanje odluke o privremenom oduzimanju dozvole toj stanici, a za 13 sati najavljen je protest ispred zgrade Vlade Srbije. Zamenik glavnog i odgovornog urednika te televizije Miodrag Popov kaže da se program emituje preko satelita i da ga je moguće pratiti u pojedinim delovima Srbije i u nekim beogradskim predgrađima.

Zamenik predsednika Saveta RRA Aleksandar Vasić rekao je da nema podatke o tome da li neke stanice u Srbiji reemituju program TV BK, ali da će Agencija, ako se to desi, reagovati po najhitnijoj proceduri.

Glavni i odgovorni urednici medija u Srbiji, na sastanku održanom u prostorijama NUNS-a, ocenili su da upotreba policije u sprovođenju odluka vezanih za medije nije primerena demokratskom društvu. Stav NUNS-a izneo je glavni urednik Bete Dragan Janjić, koji je rekao da upotreba policije u regulisanju medijske scene nikako nije dobra poruka. "To nikako ne bi smelo da se dogodi i ta je upotreba stvorila osećaj u mnogim redakcijama da bi tako nešto moglo i njima da se desi. Zato smo iz principijelnih razloga protiv toga. Moguće je da postoje neka zakonska opravdanja, ali ako pogledate kroz istoriju, možda i najveće tragedije kroz istoriju dogodile su se na zakonit način", kaže on.

ANEM je pozvao RRA da još jednom razmotri i izmeni odluku. Direktor B92 Veran Matić podseća da su ANEM i B92 upozoravali na probleme u vezi sa Zakonom o radio-difuziji i da su insistirali da treba smanjiti uticaj državnih organa u postupku kandidovanja članova Saveta, a povećati uticaj civilnog sektora i strukovnih udruženja. Matić je ocenio da kritika na račun Saveta ne bi trebalo, sama po sebi, da bude razlog za gašenje TV BK, i to noću i uz asistenciju policije.

Beogradski centar za ljudska prava naveo je da je nesumnjivo da Republička radio-difuzna agencija, kao i Vlada i Skupština Srbije, imaju obavezu da vode računa o značaju medija i da se staraju da se uspostavi i brani nezavisnost samostalnih regulatornih tela koja donose tako važne odluke. "Ugledu tih tela sigurno ne doprinose arogantni postupci prema kandidatima za emitere i noćni upadi u televizijske stanice. Takve slike vraćaju sećanja na najmračnije primere ograničavanja slobode medija iz devedesetih godina", istakao je Beogradski centar za ljudska prava.

Jočić žali što je policija morala da učestvuje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova organ koji izvršava odluke i da bi najsrećniji bio da se ono uopšte ne meša u "delikatnu medijsku sferu". Jočić je, u telefonskom razgovoru sa predstavnicima Izvršnog odbora NUNS-a, izrazio žaljenje što je u sprovođenju odluka Saveta Republičke radio-difuzne agencije u slučaju BK televizije morala da bude angažovana i policija.

"Bilo bi najbolje da se mediji i medijske asocijacije dogovore sa RRA o načinu na koji treba srediti medijski prostor. Ukoliko nema dogovora, mi naprosto moramo da izvršimo odluku. Uradili smo to profesionalno i bili smo krajnje pažljivi", rekao je on. "Kao dugogodišnji opozicionar, znam da su mediji veoma osetljiva oblast i najsrećniji bih bio da se policija nikada ne umeša u nju", dodao je ministar u razgovoru sa predstavnicima Izvršnog odbora NUNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: