SCG-EU: Čekajući 3. maj

Evropski komesar za proširenje Oli Ren 3. maja treba da donese odluku o nastavku pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2006.

09:53

Default images

Za nastavak pregovora nije dovoljno hapšenje pomagača Ratka Mladića jer Evropsku uniju i Hag zanima samo konačan rezulat, a to je izručenje Mladića, kaže za B92 predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Država ulaže napore da Mladić bude lociran i izručen Tribunalu", kaže Ljajić i navodi da je u operativnom smislu došlo do pomaka u potrazi i da sada ima mnogo više informacija nego pre mesec dana. "Činjenica je da je u velikoj meri razotkrivena mreža Mladićevih pomagača, da mi danas imamo daleko više informacija o kretanju i skrivanju, i generalno, više informacija o Mladiću. Da li će to biti dovoljno da ta obaveza bude ispunjena do kraja meseca, nezahvalno je reći", kaže Ljajić.

Oli Ren će 3. maja Evropsku komisiju obavestiti o tome šta je Srbija preduzela u vezi sa rešavanjem slučaja Mladić. Od toga zavisi da li će pregovori o pridruženju EU biti nastavljeni. Ren će prehodno telefonom razgovarati s haškom tužiteljkom Karlom del Ponte, kaže Ljajić i navodi da hapšenje pomagača nije dovoljno. "Nisam siguran da će to biti dovoljno, njih interesuje konačan rezultat, a sve što se radi, napori koje ulažemo, jeste radi dolaženja do konačnog cilja, a to nisu jataci, već Mladić. Na osnovu toga će Evropska komisija proceniti ima li napretka u saradnji s Tribunalom", kaže Ljajić.

Pukovnik Jovo Đogo, označen kao ključni čovek u skrivanju Mladića, ostaće u pritvoru još najmanje mesec dana. Njegov advokat Đorđe Kalanj kaže za B92 da je Vrhovni sud Srbije Đogu produžio pritvor kako ne bi uticao na svedoke i ponovio delo za koje je osumnjičen. Đogo je u pritvoru već tri meseca, kao i četiri nekadašnja oficira Vojske Republike Srpske i SCG, takođe zbog pomaganja Mladiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: