Mladić: Obaveze i praznici

Potparol Haškog tribunala kaže da taj sud neće odustati od gonjenja ostalih optuženih posle izručenja Ratka Mladića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2006.

10:04

Default images

"Haški tribunal neće odustati od gonjenja ostalih optuženih za ratne zločine posle izručenja Ratka Mladića", izjavio je Anton Nikiforov za Glas javnosti, komentarišući izjavu ministra za upravu i lokalnu samoupravu i člana Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Zorana Lončara da će Beograd u najkraćem roku ispuniti svoju poslednju hašku obavezu.

Nikiforov kaže da je s Vladom Srbije postignut dogovor da Mladić do kraja meseca bude uhapšen i izručen Hagu. "Očekujemo da će Vlada ispuniti obećanje, pa ćemo o saradnji Srbije s Tribunalom izneti mišljenje kada taj rok bude istekao, odnosno početkom maja", rekao je Nikiforov. On je dodao da obaveza saradnje Srbije s Tribunalom ostaje i posle izručenja Ratka Mladića. "Izručenje Mladića je sada prioritet, ali će vlasti u Srbiji i ubuduće morati da sarađuju s Hagom. To podrazumeva izručenje ostalih optuženih i predaju dokumenata od značaja za određene procese koji se vode ili će biti vođeni u Hagu", kaže Nikiforov.

Lončar je u subotu, 22. aprila, u intervjuu za Večernje novosti, rekao da će Srbija u najkraćem mogućem roku ispuniti poslednju hašku obavezu, da je uveren da će Mladić biti izručen Haškom tribunalu i da suština nije u rokovima. "Posle dve godine uspešne i odgovorne saradnje, svima je postalo jasno da postoji apsolutna politička volja Vlade i cele vladajuće koalicije da poslednje haške prepreke budu skinute sa evropskog puta naše države. Dakle, hapšenje nije političko, već čisto tehničko pitanje. I zbog tih tehničkih prepreka saradnja s Hagom miruje već nekoliko meseci", rekao je Lončar.

Kurir piše da je policija u subotu uhapsila još jednu osobu koja se sumnjiči da pripada mreži koja organizuje skrivanje odbeglog generala, penzionisanog kapetana bojnog broda Ratka Vučetića. List, pozivajući se na informacije dobijene od Vučetićevog branioca, advokata Branka Butolana, piše da se hapšenje dogodilo u subotu oko 17.00, u stanu osumnjičenog, na Bežanijskoj kosi. Vučetić je potom sproveden u policiju na Obrenovačkom putu, gde je, u prisustvu državnog tužioca i branioca, saslušan pod sumnjom da je počinio krivično delo pomoći počiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Posle saslušanja, kako piše list, Vučetiću je određena mera zadržavanja i on je sproveden u Okružni zatvor, a danas bi trebalo da bude izveden pred istražnog sudiju.

Mladić i Vučetić se, prema pisanju Kurira, poznaju još iz osnovne škole. Vučetićevi kasniji kontakti s Mladićem bili su za vreme rata u Bosni, gde mu je Mladić, kao komandantu grupe brigada kod Kalinovika, bio pretpostavljeni. List navodi i da je Vučetić invalid II kategorije od 1993, kada su mu, posle ranjavanja, amputirani levo stopalo i palac leve ruke.

Pozivajući se na anonimne ali obaveštene izvore, isti list piše i da se od plana da Mladić bude uhapšen na Uskrs odustalo, pa će konačna akcija hapšenja najverovatnije biti izvedena tokom četvorodnevnih prvomajskih praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: