Za sada 17 obolelih žandarma

Ukupno 17 pripadnika Žandarmerije koji su bili na terenu u Bujanovcu hospitalizovani su zbog sumnje da su zaraženi mišjom groznicom.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.04.2006.

14:28

Default images

Međutim, očekuje se da će broj obolelih biti veći, pošto su zarazi direktno bila izložena 33 pripadnika jedinice. Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti instituta Batut saopštio je da niko od zaraženih nije trenutno u životnoj opasnosti. Kod jednog pacijenta utvrđeno je prisustvo virusa koji je izazvao komplikacije na bubrezima, dok ostalih 16 obolelih ima blažu kliničku sliku.

Sa sumnjom na tu bolest juče je bilo hospitalizovano 15 pripadnika Žandarmerije. Nova dva slučaja su u međuvremenu otkrivena, a oboleli su smešteni na Infektinu kliniku u Beogradu.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u institutu dr Mila Vučić-Janković rekla je da niko od obolelih nije trenutno u životnoj opasnosti. Jankovićeva je rekla da su analize u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak već u jednom slučaju potvrdile da se radi o hemoragijskoj groznici sa bubrežnim sindromom, poznatijoj kao mišja groznica.

Od 17 obolelih, deset je iz beogradske, a sedam iz kraljevačke jedinice. "Sanitet Žandarmerije stavio je sve izložne pod zdravstveni nadzor od 45 dana pošto inkubacija virusa može toliko da traje. Virusološka ispitivanja su u toku i pretpostavlja se da će biti više obolelih, jer su imali i posete građanstva", rekla je dr Vučić-Janković. Ona je naglasila da je put prenosa zaraze vodom isključen kao mogućnost i da se sada utvrđuje da li su žandarmi zaraženi putem prašine ili hrane, zagađene izlučevinama glodara.

Vojno-medicinska akademija saopštila je i da je u tu ustanovu sa simptomima mišje groznice primljen jedan od pripadnika Žandarmerije koji je boravio u Bujanovcu i da se on nalazi u teškom, ali stabilnom stanju. "Bolesnik je primljen sa slikom razvijenog oblika ovog oboljenja, koje se može oceniti kao teži klinički oblik. Radna dijagnoza oboljenja je klinička i serološka potvrda je u toku", navodi se u saopštenju.

Jankovićeva je rekla da je taj bolesnik na VMA prebačen iz Kraljeva. Ostali oboleli nalaze se na Institutu za infektivene i tropske bolesti u Beogradu, u Kliničko-bolničkom centru Kragujevac i Zdravstvenim centrima u Čačku i Kraljevu. Epidemiologinja Bojana Grgić kaže da je voda isključena kao izvor zaraze jer su pripadnici Žandarmerije koristili flaširanu vodu. Ona je rekla da se virus ne prenosi s čoveka na čoveka i da su se žandarmi verovatno zarazili prilikom kontakta sa izlučevinama glodara.

"Oni su bili na terenu u uslovima koji nisu baš obezbeđivali mogućnost adekvatnog održavanja higijene tako da su oni dolazili u kontakt i sa prašinom koja je bila zaražena mišijim izlučevinama. Oni su možda zagadili i hranu koja je neadekvatno čuvana. Jednim od ta dva puta su se u svakom slučaju zarazili", kaže ona.

Jug Srbije i Kosovo su prirodna žarišta mišije groznice, a ima je i u istočnoj Srbiji u planinskim i šumskim predelima, ali i u Crnoj Gori.

Hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom je akutna virusna, prirodno-žarišna bolest. Karakteriše je nagli početak, visoka temperatura i hemoragični sindrom - krvarenje u koži, sluzokožama i unutrašnjim organima. Prirodno žarište bolesti je mesto u prirodi gde borave mišoliki glodari zaraženi virusom i svojim izlučevinama zagađuju to mesto. Uzročnik "mišje groznice" je virus Hantaan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: