Poplave: Odbrane i evakuacije

Srbija se i dalje bori sa poplavama. Vanredna situacija u deset opština. Institucije nevešte u rešavanju ovakve situacije.

Izvor: B92

Petak, 14.04.2006.

07:56

Default images

Prognoze koje stižu trpe velike izmene. Padavine u protekla dva dana prouzrokovale su poraste na većini vodotokova u Srbiji. Vodostaji Dunava, Tise, Save i Tamiša i dalje su u porastu. Dunav kod Velikog Gradišta dostigao najveći ikad zabeležen vodostaj, u Beogradu i Smederevu premašio rekord iz 1981.

Vlada je proglasila vanredno stanje odbrane od poplava u opštinama Žabalj, Titel, Zrenjanin, Bela Crkva, Sečanj, Negotin, Veliko Gradište, Smederevo, Požarevac i Golubac, a najteža situacija i dalje je u mestu Mošorin. Nove probleme može izazvati nagli rast Tamiša u Rumuniji, koji preti da kod Jaše Tomića dostigne nivo iz 2005.

Vlada Republike Srbije otvorila je žiro račun za pomoć ugroženima od poplava na teritoriji Srbije kod Uprave za trezor Ministarstva finansija. Broj dinarskog računa je 840-1362721-30 sa pozivom na broj 97-41-601.

Građani Beograda čiji su objekti ugroženi poplavom treba da se jave opštinskim štabovima radi obezbeđenja džakova za odbrambene nasipe, naveo je u javnom apelu Gradski štab za odbranu od poplava. Gradski štab je saopštio da raspolaže dovoljnom količinom džakova koje, na pisani zahtev, dostavlja opštinskim štabovima.

Beograd u iščekivanju

Uprkos tome što su vodostaji Save i Dunava kod Beograda oborili sve rekorde, i dalje su u porastu, ali je situacija za sada stabilna. Nenad Komatina iz Gradskog centra za obaveštavanje za B92  kaže da vrh talasa i jedne i druge reke treba očekivati u nedelju: "Na Starom gradu napravljen je nasip duž donjogradskog bulevara, postavljen paralelno sa Tvrđavom, propušta male količine vode, saobraćaj se nesmetano odvija. Podvožnjak u Taduša Košćuškog je poplavljen i zatvoren za saobraćaj."

Šef Gradskog štaba za odbranu od poplava Srđan Jovanović izjavio je da se sa ulica povukla voda koja je prethodnih dana onemogućavala normalno odvijanje saobraćaja u Beogradu. Jovanović je agenciji Beta rekao da se sada u Bulevaru vojvode Mišića saobraćaj normalno odvija, a da je isti slučaj i sa ostalim ulicama koje se nalaze ispod nivoa Save i koje su prethodnih dana bile poplavljene zbog izlivanja kanalizacije.

Na području Beograda udarni talas očekuje se večeras. Potencijalno najugroženija područja grada su desna obala Dunava u Zemunu, od restorana Šaran do hotela Jugoslavija, desna obala Save, od Makiša do kule Nebojša, rejon Višnjičke banje i prigradsko naselje Grocka. Reporter B92 jutros javlja da je u Bulevaru vojvode Mišića, kod hale XIV na Sajmu, formirano jezero prečnika oko 100 metara, ali da saobraćaj funkcioniše i da automobili prolaze. U delu kolovoza od centra grada ka Banovom brdu nema mnogo vode, ali je zato traka ka gradu preplavljena, a voda je duboka oko 20 centimetara. Dubina vode kod Mostarske petlje je oko 30 centimetara. Kod kule Nebojša, voda je počela da se preliva preko bedema, ali putem pored kule automobili i dalje prolaze.

Član gradskog štaba za odbranu od poplava Slobodan Stojčić je rekao da je tokom noći obišao područje Grocke. Prema njegovim rečima, situacija u Vinči nije loša, u samoj Grockoj ima problema zbog reke Gročice i ulaska vode u jedan broj podruma, dok je u Ritopeku više kuće opkoljeno vodom, pa su stanari evakuisani. U Ritopek je, prema njegovim rečima, poslate su tri pumpe kao i 5.000 džakova sa peskom. Stojčić je rekao da je stanje dobro u Pančevačkom ritu, koji je delimično ispod nivoa Dunava, jer crpne stanice rade maksimalnim kapacitetom, a i prošlogodišnje čišćenje kanala dalo je rezultate.

Štab Beograda za odbranu od poplava saopštio da je naselje Partizan na Adi Ciganliji evakuisano. Evakuaciju, zavšenu juče oko 23.00, prihvatilo je 60 građana, od kojih je 22 smešteno u Osnovnu školu "Josif Pančić", a 38 je rezervisalo mesta i otišlo kod rođaka na prenoćište, navodi se u saopštenju. U naselju je ostalo, na sopstvenu odgovornost, 90 do 100 muškaraca. Veliki broj građana sam je organizovao smeštaj, a za sve koji je trebalo da budu evakuisani pripremljeno je 1.200 ćebadi, 1.000 dušeka i 1.200 obroka.

Rastu Dunav, Mlava, Pek...

Situacija je kritična i u Smederevu, gde je zabeležen najviši vodostaj do sada. Dunav u Smederevu viši je nego 1981, kada je pod vodom bio centar grada. Jutros je izmeren vodostaj od 830 centimetara, a voda je probila bedem kod Železničke stanice i nadire iz smederevske tvrđave. Tokom noći je izgrađen novi zemljani nasip i postavljeni su džakovi s peskom, koji bi trebalo da spreče prodiranje vode prema centru grada. Dunav je poštedeo romsko naselje Mali krivak, koje najčešće ima probleme sa podzemnim vodama. Građevinski inženjer Ilija Gregović rekao je agenciji Beta da će vodostaj Dunava dan ili dva biti u stagnaciji, potom nakratko opasti, da bi naredni talas od topljenja snega ponovo digao nivo. On je dodao da se nekada računalo da se velike poplave dešavaju u razmaku od 50 godina, ali klimatske promene sada dovode do polava četiri puta u veku.

Više od 300 domaćinstava u selu Stari Kostolac poplavljeno je vodom koja se izlila iz Mlave, evakuacija stoke traje već dan i po, a meštani tog sela iz kuća izvlače dragocenosti, pokušavajući da zaštite ono što je moguće.

U Velikom Gradištu situacija je kritična, pošto je nivo Dunava oko 950 centimetara. Gradištanci su jutros počeli da postavljaju još jedan sloj peščanih nasipa, očekujuci da će ih dvostruki peščani bedemi odbraniti od poplave.

U Golupcu Štab za odbranu od poplava je pozvao stručnjake da pomognu. Kej je podignut, a šetalište pluta, zahvaljujuću visokom nivou Dunava, rekao je za B92 član štaba Živa Lazić. Dežurni telefon štaba na koji bi mogli da se jave oni koji bi mogli da pomognu je 012-781-69. Peščani nasipi ne pomažu jer voda iz Dunava podiže kej. Priobalje i golubački kej su poplavljeni, a podrumi vitalnih objekata, kakvi su zgrada elektrodistribucije, obdaništa, osnovne škole, sportske hale, autobuske stanice, takođe su puni vode. U štabu za odbranu od poplava su nam rekli da od poplave Golubac brane građani, tridesetak vojnika i isto toliko policajaca.

Nikola Marjanović iz Direkcije za vode za B92 kaže da je situacija danas veoma teška, jer su vodostaji svuda znatno veći od očekivanih. Tokom Dunava, vandredno stanje uvedeno je u opštini Negotin, zatim od brane hidroelektrane Đerdap, u opštini Veliko Gradište, a vandredno stanje verovatno će biti uvedeno i u opštini Golubac. "Takođe se pomera nadolazak maksimalnog proticaja. Bilo je prvo predviđeno da će u petak, subotu da bude u Zemunu, međutim sada je prognoza da će to biti tek u nedelju. Ovo su toliko visoki proticaji, koji još nikad nisu zabeleženi, i službe koje se bave prognozom u republičkom Hidrometereološkom zavodu nemaju nikakvo iskustvo u takvim situacijama. Praktično je nemoguće dati pouzdanu informaciju, odnosno pouzdanu prognozu, i sve se dešava nekako drugačije nego što smo očekivali – na gore. Dakle, sada je svuda, duž celog toka Dunava, praktično kritično", kaže Marjanović.

Velimir Ilić je rekao da je Vlada upoznata s problemom koji na otvorenom Dunavu pravi stena široka 50 metara, nizvodno od Golupca, iznad Đerdapske klisure. "Ta stena usporava oticanje vode i opadanje vodostaja, predstavlja prirodnu branu, ali čim se vodostaj na Dunavu vrati u normalu i čim se steknu uslovi da ta stena bude uklonjena, mi ćemo to učiniti. Potrebno je najpre da stručnjaci kažu svoje, ali taj problem mora biti rešen", rekao je Ilić.

...i Tamiš, Tisa, kanal DTD...

Nivo Tamiša u delu kod granice s Rumunijom od juče je porastao jedan metar i jutros je kod sela Jaša Tomić izmeren vodostaj od 566 centimetara. Nivo vode se povećava brzinom od dva centimetra na sat, a sutra i u nedelju očekuje se vrh talasa koji će stići iz Rumunije. Direktor javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine Branislav Radanović je Izvršnom veću Vojvodine predložio da se zbog naglog porasta Tamiša proglasi vanredno stanje u opštini Sečanj. Radanović je na konferenciji za novinare rekao da se jučerašnja prognoza da će Tamiš dostići prošlogodišnji nivo kod Jaše Tomića od preko 800 centimetara, "najverovatnije neće ostvariti". "Današnja prognoza govori da će dostići između 780 i 790 santimetara i da će vrh talasa biti u nedelju. Nadamo se da će se to i ostvariti, što bi značilo prolazak tog talasa, ali uz veliku opreznost sa naše strane", rekao je Radanović.

"Vrlo smo blizu uverenja da ćemo i talas na Tisi ispratiti i da neće doći do prelivanja. Intenzivno radimo, i mi smo i ovog momenta iznad tog vodostaja", rekao je Radanović, naglasivši da je današnji vodostaj kod Titela 812 centimetara, a da vrh talasa u sredu neće preći 822 centimetara. Uplašeni podizanjem nivoa Tamiša meštani Jaše rade u blizini naseljana podizanju zaštitnih bedema na reci. Pesak i vreće su u Jašu stigli noćas, a danas je počelo punjenje vreća i podizanje zaštitnog bedema.

Direktor Voda Vojvodine je rekao da je nivo Dunava kod Slankamena danas iznosio 789 centimetara, odnosno da je kod Bezdana za skoro 80 centimetara niži od pre nekoliko dana najvišeg izmerenog vodostaja. "Očekujemo da takav trend krene i nizvodno i da kod Slankamena opadne nivo Dunava u nekoliko narednih dana, što bi izuzetno dobro uticalo i na Tisu", rekao je Radanović. Vodostaj Tise je, prema rečima sektorskog rukovodioca odbrane od poplava za srednji Banat Duška Jankovića, od šest sati ujutru do podne iznosio 812 centimetara: "Stanje na levoj obali Tise i dalje je stabilno. I dalje se vrše preventivni radovi ojačanja i nadvišenja nasipa. Vreme je lepše i to nam malo pomaže. Tisa polako raste, ali ništa još uvek zabrinjavajuće."

Skupština opštine Bela Crkva proglasila je vanredno stanje i elementarnu nepogodu na teritoriji opštine zbog poplava i visokog nivoa podzemnih voda. Direktor Preduzeća za vodoprivredu Ušće Ladislav Bužek kazao je na sednici Skupštine opštine da poseban problem predstavlja izlivanje reke Karaš, koja je "nebranjena", odnosno ne nalazi se u sistemu odbrane od poplava. Karaš se izlio iz korita i ugrožava naseljena mesta Dobričevo, Banatsku Suboticu, Dupljaju i Jasenovo. Bužek je naveo da se vodotoci Dunava i Nere, za sada, drže pod kontrolom, ali je naglasio da bi glavni udar na teritoriji belocrkvanske opštine, kada je Dunav u pitanju, trebalo očekivati u noći između nedelje i ponedeljka. Mehanizaciji i ljudstvu Ušća, koji rade na jačanju nasipa kod Stare Palanke, u pomoć je priteklo i 30 vojnika.

I vodostaj u kanalu Dunav-Tisa-Dunav uzvodno od ustave Kajtasovo u naglom je porastu, prouzrokovanom velikim vodama u Banatskim vodotocima koji se u njega ulivaju. Preduzeće za vodoprivredu Ušće očekuje prekid rada Crpne stanice Kajtasovo i plavljenje branjenog područja, odnosno kasete uz desnu obalu kanala DTD od mosta na putu Vračev-Gaj-Dubovac ka Dunavu. On je dodao da će, čim voda dostigne nivo pumpi i agregata, šef službe za održavanje priobalja PD Đerdap doneti odluku o isključivanju visokog napona i napajanja u Crpnoj stanici Kajtasovo.

Naumov: Neće biti nestašice struje

Hidroelektrana Ðerdap (FoNet)
Dotok vode na Dunavu kod Đerdapa danas je najveći ikada zabeležen od izgradnje brane i iznosi 15.800 kubnih metara vode u sekundi. Uprkos tome, ministar energetike Radomir Naumov tvrdi da to neće uticati na snabdavanje strujom.

To, međutim, neće uticati na elektroenergetsku situaciju, kaže Naumov jer je ta elektrana manjeg kapaciteta i nestašice struja neće biti. On je izjavio da, uprkos povećanom dotoku vode na hidroelektrani Đerdap, proizvodnja struje nije smanjena. Neće biti nestašica električne energije, rekao je Naumov na konferenciji za novinare u HE Đerdap I. Prema rečima Naumova, proizvodnja struje je u granicama normale, projektovanim za ove hidrometeorološke uslove, a nešto teža situacija je na HE Đerdapu II.

U hidroelektrani kažu da je brana potpuno sigurna, jer je projektovano da propusti mnogo veću količinu vode. Proizvodnja struje na na hidroelektrani Đerdap I je normalna u ovakvim okolnostima, izjavio je ministar energetike Radomir Naumov, koji je posetio ovu elektranu i dodao da je proizvodnja dosta smanjena u hidroelektrani Đerdap II. U toku dana ili sutra očekuje se dotok od 16.300 metara kubnih vode u sekundi što se događa jednom u sto godina.

Direktor HE Đerdap I Petar Manzalović rekao je da je danas izmeren dotok vode od 15.800 metara kubnih u sekundi, najveći od kada postoji hidroelektrana, ali je naglasio da je objekat potpuno siguran. "Spremni smo za mnogo veće dotoke vode, ali se nadamo da ih neće biti", naglasio je Manzalović. Prema njegovim rečima, nema problema sa proizvodnjom struje.Najveći do sada zabeležni dotok na HE Đerdap bio je 1981. godine i iznosio je 15.300 kubika u sekundi, a očekuje se da će sada docstići 16.000 kubika u sekundi, što je dotok koji je moguć jednom u sto godina.

Beogradska voda ispravna

Voda za piće na teritoriji Beograda je ispravna za piće i ne treba da postoje strahovanja oko toga, izjavio je za B92 rukovodilac sanitarne kontrole vode beogradskog vodovada Radoslav Babić. On je naveo i da se svakodnevno proverava ispravnost vode sa poplavljenih područja ili mesta gde bi moglo da dođe do poplava u Beogradu – poput Bulevara Vojvode Mišića, naselja Partizan, Karađorđeve ulice, keja u Zemunu i voda u Krnjači, Višnjičkoj banji, Vinči i Velikom Selu.

"Vodovod primenjuje sve mere koje su poznate u hidrotehničkoj struci. Osnovna je mera da čitav sistem bude pod visokim pritiskom i onda je nemoguće da površinske vode prodru u cevovode, a u sanitarno higijenskoj struci mera koja se primenjuje je povećana koncentracija hlora u vodi za piće. Dakla, na taj način kontrolišemo celu terotoriju grada", kaže Babić. On smatra da bi najveća opasnost bilo prodiranje površinske vode u cevovod beogradskog vodovoda. Prema njegovim rečima, međutim, do toga neće doći jer je cevovod konstantno pod pritiskom.

Ono što će posle svega ovog uslediti je procena štete, ali ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović kaže da je za to još rano, jer je procena štete uragana Katarina rađena šest meseci posle pustošenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: