MUP potvrdio hapšenja

MUP potvrdio hapšenje grupe od 9 osoba osumnjičenih za korupciju i organizovani kriminal u privredi. Skupština ukinula imunitet Kljajeviću.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2006.

07:56

Default images

U saopštenju MUP-a ne pominju se imena, a juče je nezvanično saopšteno da su privedeni i predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević, sudija tog suda Delinka Đurđević, advokati Mika i Milinko Brašnjević, Sekula Pijevčević, Jasmina Kojić i Nemanja Jolović, direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković i radnik Generalnog inspektorata MUP-a Srbije Dejan Ivezić.

Skupština Srbije prihvatila je zahtev Specijalnog tužilaštva i jednoglasno odobrila određivanje pritvora predsedniku Trgovinskog suda u Beogradu Goranu Kljajeviću i sudiji tog suda Delinki Đurđević. Kljajević i Đurđević kao i još sedam privedenih, istražni sudija trebalo bi da sasluša do sutra ujutro kada im ističe policijski pritvor. Svi se sumnjiče za učešće u privrednom kriminalu, zloupotrebe prilikom stečaja i privatizacija preduzeća. U istom slučaju, policija je raspisala potragu za Slobodanom Radulovićem, bivšim diraktorom C marketa, osumnjičenim za ista krivična dela, saopštio je MUP.

Kako je slučaj službena tajna, ministar pravde Zoran Stojković samo je izjavio da je privođenje sudija dobar potez. Ministar finansija Mlađan Dinkić smatra da istraga treba da pokaže dubinu svih malverzacija na koje se sumnja u vezi sa stečajevima brojnih firmi. " Čini mi se da nakon toga istraga može i da se proširi s obziorom da je posebno sudija Kljajević godinama uživao zaštitu raznih moćnih krugova u zemlji. Od septembra meseca UBPOK radi na nekoliko od mnogih slučajeva jer su se skoncentrisali na nešto što se može najlakše dokazati. A siguran sam zbog toga što je ovaj gospodin imao veze i sa finansijama i sa političarima i sa raznim drugim strukturama, nije bilo jednostavno celu tu stvar raskrinkati niti će biti jednostavno", kaže on.

Dinkić, koji je već najavljivao demontažu sudova i reformu pravosuđa, ocenjuje da će istraga doprineti bržoj reformi pre svega Trgovinskih sudova. Međutim, predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević smatra da reforma pravosuđa u Srbiji "ne može ni da počinje, ni da se završava" hapšenjem sudija. »Ja mislim da reforma ne može ni da počinje ni da se završava hapšenjima, to je uglavnom uvek jedan strateški plan, dokument, aktivnost i ovo mi zaista ne deluje na početak reforme. Ali u svakom slučaju ako ima bilo kakvih opravdanih zakonskih razloga za ovu akciju, ja nemam ništa protiv”, kaže Milosavljević.

Sudiju Gorana Kljajevića godinama prate priče da je umešan u finansijske afere, između ostalih preregistraciju Karićevog Mobtela, kao i stečajne postupake - „Štampe“, „Ateksa“ „Beteksa“ „Beka“, „Brodogradilišta“ i drugih firmi. Ukoliko se protiv Kljajevića pokrene istraga on više neće moći da vrši funckiju predsednika Trgovinskog suda, pošto bi po pravilu trebalo da bude suspendovan, pojašnjava predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić. Međutim istraga ne bi trebalo da uitče na valdinost njegovih presuda ukoliko ih je potvrdio Viši sud.

Kako je među privedenima i direktora Poštanske štedionice Jelice Živković, NBS saopštila je da to potvrda razloge zbog kojih je ta banka pre dva meseca, posle sveobuhvatne kontrole poslovanja tražila njenu smenu. NBS ističe da ovaj događaj nije pogoršao likvidnost Poštanske štedionice i da bezbednost uloga deponenata nije dovedena u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: