Ostavka Ljajića: Zašto i ko?

Savetnik predsednika Srbije Dušan Spasojević podnosi ostavku na mesto potpredsednika Koordinacionog tela za jug Srbije, piše Blic.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2006.

07:29

Default images

Spasojević je odlučio da podnese ostavku posle odlaska Rasima Ljajića sa čela Koordinacionog tela. Direktor Instituta za etničke odnose Dušan Janjić za Blic je ocenio da je posle tih ostavki Koordinaciono telo puklo.

"Međutim, veći je problem u tome što puca jug Srbije i što Vlada Srbije gubi kontrolu nad tim područjem", kaže Janjić za Blic i navodi da će posle Ljajićeve ostavke na jugu Srbije biti pogoršana situacija, i u bezbednosnom i u političkom smislu.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je za Blic da se ostavka Ljajića neće odraziti na stabilnost juga Srbije i da jedna ostavka ili jedan čovek ne mogu dovoditi u pitanje stabilnost tog regiona.

Večernje novosti pišu da odlazak Ljajića sa čela Koordinacionog tela ne znači da će ponovo proključati u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. U to veruju i vlasti i opozicija i ne poriču da je Ljajić mnogo uradio za mir u tom regionu, ali dodaju da nema nezamenjivih.

Šef Poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić smatra da ne treba pritiskati Ljajića da povuče ostavku, tim pre što nije bilo pritisaka ni da ode sa tog mesta. "Žao mi je što je Ljajić iz svega izveo takve zaključke koji su ga naveli da ode iz Koordinacionog tela. On je korektno radio svoj posao, ali ne verujem da će se na jugu stanje pogoršati posle njegove ostavke. Smatram da je stabilnost na tom području posledica ispravne državne politike, a ne samo rada pojedinca", kaže Aligrudić.

Prema saznanjima lista, vicepremijer Srbije Miroljub Labus je najviše nagovarao Ljajića da povuče ostavku. "On odlično obavlja posao kao ministar za ljudska prava i kao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom. Molio sam ga, zato, da barem u tom domenu nastavi da radi", rekao je Labus.

Socijalisti drugačije razmišljaju, pa generalni sekretar Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković kaže da Ljajića ne treba moliti da se vrati. "Verujem, takođe, da se posle Ljajićeve ostavke ništa dramatično neće desiti na jugu", kaže on.

Potpredsenica Nove Srbije Dubravka Filipovski ubeđena je da se Ljajić neće vratiti na čelo Koordinacionog tela i veruje da njegovog naslednika čeka izuzetno težak zadatak. "Samo dodatna ulaganja mogu stabilizovati taj region", kaže ona.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić kaže za Večernje novosti da je Vlada pogrešila što je uvela prinudnu upravu u Novom Pazaru, ali veruje da jug Srbije zbog toga neće ponovo buknuti.

Potpredsenik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže da potpuno razume zašto je Ljajić podneo ostavku. "I to je još jedan dokaz da Vlada radi samo u svom, a ne u interesu građana", rekao je Šutanovac.

Večernje novosti pišu i da Koordinaciono telo za jug Srbije nastavlja rad, bez obzira na to što je predsednička stolica ostala upražnjena. "Projekti koje je za ovu godinu usvojila Vlada Srbije biće sigurno ostvareni", kaže potpredsednik Koordinacionog tela i prvi čovek Fonda za bezbednost i demokartiju Ninoslav Krstić. "Čuo sam se i sa šefovima kancelarija u Preševu i Bujanovcu, koji su me obavestili da nema nikakvih problema", kaže on.

Ljajićevog naslednika na mestu predsednika Koordinacionog tela imenuje Vlada Srbije, a taj izbor potvrđuje Savet ministara Srbije i Crne Gore. Koordinaciono telo za jug Srbije ima tri potpredsednika, a to su Ninoslav Krstić, Dragan Lazić i Dušan Spasojević.

Šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje u Skupštini opštine Bujanovac Šaip Kamberi kaže za Fonet da će od stava Vlade Srbije prema Koordinacionom telu i ličnosti koja je na čelu tog organa zavisiti situacija na jugu Srbije. "Nadam se da će Vlada ovog puta ozbiljno, uz pomoć međunarodnog faktora, početi da rešava preuzete obaveze na jugu Srbije. Mi smo i ranije upozoravali na neefikasnost rada Koordinacionog tela", napomenuo je Kamberi i ocenio da je Ljajić tada to upozorenje ocenio kao predizbornu kampanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: