Privedene sudije, advokati...

Policija privela više osoba zbog istrage o korupciji i organizovanom kriminalu u privredi, saznaje B92. Traga se za S. Radulovićem.

Izvor: B92

Sreda, 12.04.2006.

11:17

Default images

Privedeni su predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević, sudija tog suda Delinka Đurđević, advokati Mika i Milinko Brašnjević, Jasmina Kojić i Nemanja Jolović, biznismen Sekula Pijevčević, direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković i radnik Generalnog inspektorata MUP Srbije Dejan Ivezić. Beta saznaje da MUP traga za bivšim generalnim direktorom C marketa Slobodanom Radulovićem.

Kako B92 nezvanično saznje, privedena grupa odavno je predmet istrage zbog mogućih malverzacija u privatizaciji i stečajevima raznih preduzeća, između ostalih Beka, BIM Slavije, Robne kuće Beograd i C marketa. Zvaničnih infomacija o razlozima privođenja više osoba zbog sumnje u umešanost u organizovani privredni kriminal još nema.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže da je o slučaju obavešten, ali da više informacija novinari moraju dobiti od MUP-a. Kako B92 saznaje, policija po nalogu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal pretresa Trgovinski sud i druge službene i privatne prostorije privedenih. Ako dođe do istrage, slučaj će voditi Specijalno tužilaštvo.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić nije mogao da iznese nikakve detalje, navodeći da je slučaj službena tajna. "Ono što mogu da kažem u ime Tužilaštva jeste da je država ovog puta rešena da ide do kraja i da se veoma snažno i beskompromisno obračuna s korupcijom i privrednim kriminalom. Sada ništa više ne mogu da kažem, kada se budu stekli zakonski uslovi bićete obavešteni o rezultatima", kaže Zorić.

Međutim, neke informacije izneo je ministar finansija, koji je pre dva meseca najavio demontažu sudova. Mlađan Dinkić, najoštiji kritičar Gorana Kljajevića, kaže da je akcija najjači udarac privrednom kriminalu od 5. oktobra i da je planirana osam meseci. "Radi se o najvećoj organizovanoj grupi u oblasti privrednog kriminala koja je ikada uhvaćena na delu u Srbiji. Pokazalo se da sam godinama bio u pravu kada sam tvrdio da je Kljajević vrh korupcije u Srbiji, a ovde se pokazalo i vrh stečajne mafije. Možemo samo na bazi onogo što je do sada dokazano da kažemo da se radi o zloupotrebama koje su 'teške' više desetina miliona evra. Postoje ozbiljne sumnje da se radi o najvećoj proneveri ikad izvršenoj u Srbiji", kaže Dinkić.

Aleksandar Lojpur, advokat privedenog Sekule Pijevčevića, bivšeg vlasnika Kreditno-eksportne banke, umešanog u aferu Kofer, za B92 kaže da se njegov klijent sumnjiči da je preko takođe privedene direktorke Poštanske štedionice Jelice Živković nekim fimamama omogućavao dobru zaradu. "Navodno je preko Poštanske štedionice davao povoljne kredite i te pare koristio za podmićivanje službenika i tako omogućavao kupovinu firmi u stečaju. Ne znam o kojim firmama je reč, nije navedeno. A zašto se tu pojavljuje Goran Kljajević, ne znam. On je predsednik Trgovinskog suda, pa valjda misle da je svaki postupak koji se vodi pod njegovom ingerencijom", kaže Lojpur.

Kako B92 nezvanično saznaje, povodom tih privođenja na informativnom razgovoru je bio i funkcioner Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Ko su privedeni

Među privedenima je Delinka Đurđević, sudija vanparničnog i stečajnog veća Trgovinskog i Višeg trgovinskog suda. Ona je radila stečaje Robne kuće Beograd, zaustavila prodaju C marketa 2004. i Beko uvela u stečaj.

Privedeni advokat Nemanja Jolović bio je pravni zastupnik C marketa u vreme zaustavljanja prodaje. Uz to, u slučaju Jotkine grupe brani uhapšenog sudiju Vrhovnog suda Srbije Ljubomira Vučkovića.

Privedeni Dejan Ivezić je radnik Generalnog inspektorata MUP-a Srbije, a prema rečima njegovog advokata osumnjičen je za odavanje službene tajne. Privedeni su i javnosti nepoznati Mika i Milinko Brašnjević i Jasmina Kojić.

Prema informacijama B92 od izvora bliskih Tužilaštvu, grupa koja je povezana s malverzacijama u raznim preduzećima znatno je veća od ove koja je privedena. Među spornim preduzećima su Beko, BIM Slavija, Robne kuće Beograd i C market. Iz C marketa je, kako saznajemo, izvučeno čak 20 miliona evra, ali bivši direktor Slobodan Radulović nedostupan je istražnim organima jer se još od prodaje preduzeća nalazi u Španiji.

U Skupštini Srbije je rečeno da će Administrativni odbor, koji odlučuje o ukidanju imuniteta sudija, prihvatiti zahtev suda o produžetku pritvora. Odbor reaguje u roku od 48 sati od momenta privođenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: