Dnevni listovi o poplavama u Srbiji

Svi beogradski dnevnici donose opširne izveštaje o dramatičnom pobećanju vodostaja na rekama u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 12.04.2006.

09:44

Default images

U Novom Sadu, gde je Dunav dostigao 740 centimetara, ekipe Voda Vojvodine bile su spremne da sinoć dočekaju i vrh poplavnog talasa od 744 centimetra. Džambo džakovima proteklih dana dodatno je ojačavan i Kej žrtava racije, koji ima i betonski zid, pa je za nekoliko decimetara viši od dela keja koji se prostire od Žeželjevog mosta ka "Danubijusu" i na kojem je još za vikend izgrađen zaštitni zid, piše Blic.

Iako se najviši talas očekuje u četvrtak, na nekoliko mesta u Beogradu voda već pravi veće probleme. Na Zemunskom keju, kod restorana "Šaran", ekipe "Srbijavode" su, uz pomoć vojnika, celog dana pravile nasipe od velikih džakova sa peskom. I nekoliko šahtova na Keju prekriveno je najlonom i džakovima, a pumpe vodu crpe iz pojedinih dvorišta. Saobraćaj na ovom mestu reguliše policija i uklanja sva vozila koja mogu da smetaju kamionima koji dovoze pesak.

Blic piše i da članovi lovačkog društva "Zec" od početka aprila svakodnevno spasavaju divljač iz Dunava i Dunavca na području Krčedinske ade i Gardinovačke uvale. Lovac Milan Dobrin kaže da su iznemogli srndać i srna i nekoliko zečeva izvučeni iz vode i pušteni u neplavljeni deo. Lovci su čamcima do sada pomogli da se petnaestak uplašenih srna domogne kopna. Za gardinovačke lovce to je skoro redovna akcija u ovo doba godine. I radnici Vojvodinašuma, šumske uprave Apatin, u poslednjih nekoliko dana spasavaju životinje od utapanja. Izvukli su iz vode 107 grla divljači. Spaseno je 30 jelena i 77 divljih svinja. Po najavama, akcija će trajati sve dok ne prestane opasnost od nabujalog Dunava kod Apatina.

U Štabu za odbranu od poplava veruju da je Novi Sad odbranjen i da Dunav na svom putu kroz Vojvodinu neće napustiti korito. Nivo Dunava kod Novog Sada je u protekla 24 časa dostigao svoj prognozirani maksimum od 744 cm i u narednih dan-dva trebalo bi da opada. Dunavski kej u Novom Sadu juče su obišli ministar za lokalnu samoupravu Zoran Lončar i gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković, koji su konstatovali da je grad zaštićen u ovom poplavnom talasu, piše Glas javnosti.

U odbrani od poplava na kritičnim tačkama duž Dunava, Tise i Save, aktivno su se uključili i pripadnici MUP Srbije. Oko 1.000 pripadnika Žandarmerije, Policijske brigade SUP Beograd, Uprave za zaštitu od požara i spasavanje, učenici Srednje škole unutrašnjih poslova i studenti VŠUP i Policijske akademije, pomažu u postavljanju džakova sa peskom i izgradnji nasipa, kao i spasavanju imovine na ugroženim mestima, pišu Večernje novosti.

Novosti pišu i da naselje "Partizan" pliva u vodi. Žitelji su organizovali radnu akciju - brane 330 kuća. Žene i deca pune džakove, a "glave" porodica guraju ih kolicima na nasip. Osim Save, izlile se i fekalne vode. Meštani su vrednije stvari i nameštaj odneli u obližnju školu. Iz Opštine Čukarica kažu da su poslali dve pumpe i 550 džakova sa peskom. "Partizanovci" ljuti, kažu da su ih zaboravili i da su se za vreće sa peskom i pumpe snašli preko komšija koji rade u Vodovodu i kanalizaciji. "Nisu svesni da će, ako nasip ovde pukne, biti potopljena cela Ada", kaže Zoran Trojić i dodaje: "Pre 25 godina branile su nas vojska i policija, a sada rade žene i deca", pišu Večernje novosti.

Kurir navodi da priobalna naselja kod Novog Sada već danima plivaju u fekalijama koje izbijaju iz šahtova, usled izlivanja Dunava i izbijanja podzemnih voda. U Sremskoj Kamenici, u Dunavskoj ulici, koja ide uz sam nasip i nalazi se ispod nivoa Dunava, nabujala reka bukvalno u gejzirima probija kroz sve kanalizacione otvore. Stanovnici desetak najugroženijih kuća ne žele da se evakuišu, već pokušavaju svim silama da zaustave vodu koja im prodire u kuće, do kojih se, na jednom delu ulice, može doći jedino čamcem.

Mada su Kameničani blagovremeno zaštitili šahte vrećama sa peskom, silina podzemnih voda je pomerila džakove i nastavila da se razliva ulicama. Zbog toga su juče angažovani ronioci, koji pokušavaju da zatvore otvore na nasipu koji se već nalaze metar pod vodom. Problem sa podzemnim vodama imaju i stanovnici Petrovaradina, Čerevića i Beočina, a kanalizacija je juče probila i u novosadskom naselju Telep, piše Kurir.

Kako Kurir piše, pozivajući se na Vode Vojvodine, trenutno najugroženije mesto u Vojvodini jeste Titel, gde se očekuje da će Tisa 14. aprila dostići apsolutni rekord od 802 centimetra. Tisa je na tom području juče već prešla 770 centimetara, a javna preduzeća i Vojska SCG otpočela su izgradnju druge linije odbrane. Ukoliko dođe do izlivanja na desnoj obali Tise, strahuje se da će selo Mošorin biti potpuno poplavljeno.

Danas piše da je jako nevreme, uz obilnu kišu praćenu gradom, koje je juče popodne zahvatilo Novi Sad, doprinelo da u više delova grada kanalizacija nije mogla da primi veliku količinu vode, pa su radnici JKP Vodovod i kanalizacija pumpama prebacivali vodu sa puteva i ulica. Najkritičnije je bilo na keju, gde su zbog visokog vodostaja Dunava zatvoreni kanalizacioni otvori, pa je voda pumpama i cisternama prebacivana sa kolovoza.

Nevreme je dodatno ugrozilo poplavljene kuće na desnoj, sremskoj strani, u Beočinu, Čereviću, Suseku, Svilošu, Grabovu, kao i u novosadskim vikend naseljima i naseljima van nasipa, kao što su Kamenjar, Ribarsko ostrvo, Ribnjak, kod Petrovaradina, Begeča, Futoga i Sremskih Karlovaca. U tim selima i vikend naseljima evakuisano je stanovništvo i stoka, a ljudi su smešteni kod komšija i rođaka. Problem je što u delovima naselja koja nisu ugrožena vodom nema struje i pitke vode, a otežano je i dopremanje hrane, piše Danas.

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine pozvalo je gradonačelnicu Novog Sada Maju Gojković da ne zloupotrebljava opasnost od poplava u političke svrhe i da prestane da napada to preduzeće, piše Danas. Gojkovićeva je proteklih dana više puta optužila Vode Vojvodine za nestručnost, kao i za politikanstvo, u slučajevima kada su predstavnici te firme obilazili nasipe kod Bezdana sa predsednikom Izvršnog veća AP Vojvodine Bojanom Pajtićem, a potom i obale oko Novog Sada sa predsednikom Skupštine APV Bojanom Kostrešom. Direktor Direkcije za vode Srbije Nikola Marjanović je, s druge strane, posebno pohvalio Vode Vojvodine za organizovanje odbrane od poplava na području Vojvodine, piše Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: