Voda raste i širi se

Listovi se i danas bave posledicama poplava u Srbiji, predviđanjem nivoa reka i podsećaju na velike poplave iz 1981.

Izvor: B92

Utorak, 11.04.2006.

07:36

Default images

Novosti pišu o situaciji u Bečeju, delu obale od Beograda do Beočina, Banoštoru, Velikoj Gradiški i ostalim mestima koje ugrožava visok nivo reka. Tisa bi kod Bečeja, u narednih 48 časova, mogla da dostigne vodostaj od 802 centimetra, najviši koji se pamti, saopšteno je u ponedeljak u Vodama Vojvodine.

Takav vodostaj posebno će ugroziti nerekonstruisane nasipe na bačkoj i banatskoj obali, a u slučaju da oni popuste, bila bi ugrožena naselja Mošorin, Aradac, Mužlja, Lukino Selo, pa i Zrenjanin. U najtežoj situaciji našlo bi se Belo Blato, koje bi moralo da bude evakuisano, prenosi list. Sudeći po pisanju tog lista, opasnost kod Novog Sada je prošla. Prema najnovijim podacima, očekuje se porast vodostaja oko dva centimetra, tako da se sada sve snage usmeravaju ka Tisi. Vodostaj te reke, prema rečima Milivoja Petrovića, predsednika opštine Titel, već u utorak mogao bi da dostigne maksimum, pa je u toku podizanje nasipa na delovima koji nisu rekonstruisani.

Do sada, Tisa je poplavila vikend-naselje Dukataj kod Mošorina, a u proseku raste po centimetar na sat. U vikend-naselju kod Žablja poplavljeno je oko 40 kuća. U Čereviću je pod vodom oko 100 kuća, a najveći problem meštana bio je što nisu imali stručnjaka da im pokaže kako se gradi nasip.

Novosti pišu i da je Zoran Stanković, ministar odbrane Srbije i Crne Gore, odobrio, na zahtev predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića, angažovanje snaga sistema odbrane radi zaštite od poplava na ugroženim područjima. List nezvanično saznaje da je predsednik SCG od Stankovića tražio informaciju o angažovanju Vojske SCG u suzbijanju poplavnog talasa u Srbiji.

Dunav je poplavio i jednu bolnicu, Specijalnu bolnicu Borivoje Gnjatić u Starom Slankamenu. Pod vodom su rendgen-kabinet, sala za fizikalnu medicinu i vešernica.

U sremskom selu Banoštor, pišu Večernje novosti, posebno je teško jer je selo odsečeno od sveta. Od petka je u prekidu saobraćaj prema Novom Sadu, ali i ka granici s Hrvatskom. Žiteljima tog mesta stigli su džakovi, ali ne i pesak, koji bi bar malo zaštitio njihove domove. Delovi tog sela nadomak Beočina od ponedeljka su bez struje, a neki su ostali i bez vode za piće. Đaci u ponedeljak nisu išli u školu, a u prodavnicama nije bilo dovoljno hleba. List prenosi i najavu premijera Hrvatske Iva Sanadera da će s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom razgovarati na temu zajedničke odbrane od poplava.

Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković izjavila je da je u Srbiji poplavljeno oko 120.000 hektara zemljišta, od čega oko 57.000 zbog uticaja podzemnih voda, i da se iz izveštaja opština o prijavljenim poplavama na imanjima može primetiti da ljudi prijavljuju mnogo više nego što je stvarno poplavljeno.

Vodostaji na Dunavu, Tisi, Tamišu i na Savi kod Beograda jesu u porastu, dok su na ostalim vodotokovima u opadanju, pišu Večernje novosti. Sava bi mogla da ugrozi Blok 45 na Novom Beogradu i Muzej savremene umetnosti na Ušću. Na dunavskoj obali najkritičnije je kod kule Nebojša, a kej, bicklistička staza i šetalište već su u vodi.

Poplave nisu tako opasne po vodovodnu i kanalizacionu mrežu kako se u prvi mah mislilo. Izlivanje, u nedelju, iz cevi u Bulevaru vojvode Mišića, u ponedeljak nisu pratili novi kvarovi. Zbog poplava i izlivanja kanalizacija u pripravnosti je i sanitarna inspekcija. Proveravaju ispravnost vode za piće i kažu da je, za sada, voda potpuno ispravna. Za Večernje novosti govorio je i gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, koji je potvrdio da su sve službe u Srbiji i Beogradu u neprekidnom kontaktu i da su pripravna sva komunalna preduzeća.

List podseća i na velike poplave iz 1981. i navodi da su tada poplavljeni 5.300 zgrada, 54 privredna objekta i preko 42 hektara zemlje, da je evakuisano 1.000 porodica, proradilo na stotine klizišta i da je u jednom od njih poginula četvoročlana porodica, da je samo u Lazarevcu poplavljeno 11 naselja, da je zaustavljen saobraćaj na putu Beograd-Obrenovac, u Bulevaru vojvode Mišića i u Karađorđevoj, Ulici Gavrila Principa, na Savskom mostu, da je zbog epidemije zaraznih bolesti vakcinisano 12.000 ljudi, da je voda poplavila Autobusku i Železničku stanicu, zemunska naselja pored obale i pijacu, Dorćol, a da se sa brda Kalvarija u Zemunu sručila zemlja i zdrobila garaže i podrume. Telefoni su bili u prekidu.

Politika najavljuje da bi očekivan vodostaj trebalo da nadmaši i onaj iz 1981. i podeća na izjavu Ivane Dulić-Marković da će procena štete biti vršena tek posle 1. maja jer se do tada očekuje smirenje prirodnih nepogoda. List piše i o kritikama Voda Vojvodine na račun gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković, koja je u više navrata kritikovala rad tog preduzeća, a iz preduzeća uzvraćaju da su optužbe neosnovane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: