Ide li Ljajić i odakle

O mogućoj ostavci Rasima Ljajića pišu svi dnevni listovi.

Izvor: B92

Utorak, 11.04.2006.

07:35

Default images

Večernje novosti ne žele da nagađaju o konačnom ishodu Ljajićevih najava, pa prenose da će se sve znati danas, ali izvor lista navodi da je Ljajić, za kog navodi da ga je Vlada Srbije nekoliko puta nasamarila, oseća prevarenim i ljutim zbog razvoja događaja u Novom Pazaru, u kom će njegova stranka u sredu održati i proteste. List piše da je Ljajića naročito povredilo to što ga iz Vlade niko nije čak ni pozvao da razgovara o toj situaciji.

List navodi da bi povlačenje Ljajića iz Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom imalo najveće posledice jer bi to telo vrlo teško funkcionisalo sa samo pet članova, od devet, koliko je propisano. List piše kako se pretpostavlja da će Ljajić povući polovičan potez, odnosno odustati od dve ili samo jedne funkcije, i to one predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije, a da se s Ljajićem juče više puta čuo Svetozar Marović, predsednik Srbije i Crne Gore i Saveta ministara SCG, ali da nije poznato o čemu su razgovarali. List prenosi i izjavu vicepremijera Srbije Miroljuba Labusa, koji je sve više ubeđen da je odluka Vlade o uvođenju privremene uprave u Novom Pazaru pogrešna.

U tekstu se prenose i optužbe generalnog sekretara Stranke demokratske akcije Fikreta Nikšića da su Feh Biševac i Iso Huljević, radnici obezbeđenja Sandžačke demokratske partije, sami bacili Molotovljev koktel na sedište te stranke. Nikšić je rekao da je policija to utvrdila na uviđaju i unela u izveštaj. Nikšić je optužio Ljajića da u Crnoj Gori nagovara Bošnjake da glasaju za samostalnu državu i da je glavni krivac za nesaradnju s Haškim tribunalom.

U Sandžačkoj demokratskoj partiji demantuju da su njihovi ljudi bacili Molotovljev koktel na sedište svoje stranke.

Glas javnosti piše o nastavku verbalnog rata pristalica Ugljanina i Ljajića i prepričavaju pomenutu izjavu Nikšića, s tim što donose i podatak da novopazarska policija nije saopštila detalje događaja od pre dva dana.

Blic prenosi svoja saznanja, prema kojima će Ljajić dati ostavku na mesto predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije, pozivajući se na izvore bliske Ljajićevoj Socijaldemokratskoj partiji. List piše i da su Labus, Marović i predsednik Srbije Boris Tadić tražili od Ljajića da ne podnosi ostavke i da je on tek tada odustao od najavljenih ostavki na sve tri funkcije - predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije, predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom i ministra SCG za ljudska i manjinska prava. List prenosi i reakcije stranaka, navodeći da su lideri G17 plus Miroljub Labus i Mlađan Dinkić ocenili da bi bilo loše da Ljajić podnese ostavke, da ministar za rad Slobodan Lalović smatra da Ljajić nije nezamenljiv, da Demokratska stranka Srbije nije želela da se izjasni.

Danas donosi i reakcije Sandžačke alternative, koja optužuje premijera Srbije Vojislava Koštunicu da po oprobanom receptu udara na dostojanstvo svih građana Novog Pazara, ovog puta uz pomoć bošnjačkih podanika, poništava izbornu volju građana i zavodi marionetsku upravu. List podseća da je za poslednjih deset godina to druga prinudna uprava u Novom Pazaru. Prva je uvedena 1997, sedam meseci pošto je Ugljaninova koalicija Lista za Sandžak osvojila apsolutnu vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: