Poplave kod Požarevca

Gradovi, mesta i naselja duž Dunava, Tise i drugih reka prate poplavni talas, koji je u nekim mestima već izazvao plavljenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2006.

08:12

Default images

U selu Stari Kostolac, u opštini Požarevac, preko stotinu domaćinstava je poplavljeno jer se reka Mlava izlila iz korita. Iz Štaba za odbranu od poplava u opštini Požarevac kažu da je mehanizacija za odbranu stigla jutros, da Vojska već pravi brane od džakova s peskom, a da očekuju da nivo vode u toku dana poraste za još 20 centimetara.

Nivo Dunava u Velikom Gradištu, koji se uzima kao reper za ovo područje, bio je 8 metara i 80 centimetara, gde je redovno stanje inače 6 metara. 

U preko stotinu domaćinstava u selu Stari Kostolac, kod Kostolca, poplavljen je ekonomski deo dvorišta. Čak desetak stambenih objekata takođe je poplavljeno. Žitelji poplavljenog dela sela stoku iseljavaju već nekoliko dana, jer su očekivali da deo sela koji se nalazi na obali Mlave bude poplavljen. Korito Mlave izmešteno je pre trideset godina za potrebe elektroprivrede. Dunav sa ušća Mlave vraća vodu u Mlavino korito.

Zlatibor Stojičević, koji je stoku već iselio i kom je poplavljeno čitavo domaćinstvo, kaže da su, prilikom izmeštanja toka Mlave, drugu stranu obale prema kostolačkoj termoelektrani obezbedili nasipom, za razliku od dela u kom se nalaze domaćinstva. "Decenijama nam obećavaju pomoć jer poplave nisu posledica prirodnih pojava već izgradnje veštačkog korita, ali niko nam ne pomaže", kaže Zlatibor.

Mehanizacija je stigla rano jutros, a Vojska je u ovom i u drugim poplavljenim domaćinstvima već počela da pravi brane džakovima od peska. Nivo Dunava u Velikom Gradištu, koji se uzima kao reper i za ovo područje, oko 14 časova bio je 880 centimetara. Pod redovnim stanjem smatra se kota od 600 centimetara dubine, dok se mera vanredne odbrane od poplava uvodi kada na ovom delu toka Dunava dubina pređe 800 centimetara.

U Velikom Gradištu proglašeno je vanredno stanje u ponedeljak posle podne. U tom gradu poplavljen je dunavski kej, dok je građanstvo, uz pomoć stotinak vojnika, zaštitilo domaćinstva. U opštini Golubac nivo Dunava za sada nije ugrozio domaćinstva.

Sledeći na putu talasa Novi Sad

Vodostaj Dunava kod Novog Sada preko sedam metara; kulminacija u utorak, za kada je prognoziran vodostaj od 730 centimetara. U pojedinim delovima grada sa sremske strane voda je kroz šahtove počela da se izliva u naselja, ali taj problem je saniran. Duž celog toka Dunava u Novom Sadu postavljeni su nasipi, a nadležni tvrde da nema opasnosti od probijanja nasipa. U odbranu od poplava u Novom Sadu uključena je i Vojska.

Deo Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja u Slankamenu kod Inđije poplavljen je, ali pacijenti smešteni u toj ustanovi nisu u opasnosti. Radi se na ispumpavanju vode, a vatrogasne i druge službe rade na ojačavanju zaštitnih bedema u okolini bolnice. Dvorište bolnice, rendgen sala, laboratorija, vešeraj i kuhinja poplavljeni su, a aparati su iz prizemlja premešteni na više spratove bolnice. Zajedno sa aparatima na više spratove su premešteni i pacijenti. Iako talas dolazi Dunavom, u bolnici je, kažu, preduzeto sve kako bi se izbegle bilo kakve neželjene situacije.

Vodostaj Dunava kod Bezdana danas je opao za dva centimetra u odnosu na jučerašnji dan. 

Vode Vojvodine kritikuju Maju Gojović 

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine pozvalo je večeras gradonačelnicu Novog Sada Maju Gojković da ne zloupotrebljava opasnost od poplava u političke svrhe i da prestane da napada to preduzeće.

"Iako tehničku saradnju sa novosadskim štabom za odbranu od poplava i javnim preduzećima možemo oceniti veoma korektnom, neprestani napadi gradonačelnice Maje Gojković su izuzetno nekorektni i izazivaju nepotrebnu paniku kod građana", navodi se u saopštenju Voda Vojvodine.

Gojkovićeva je proteklih dana više puta optužila Vode Vojvodine za nestručnost, kao i za politikanstvo, u slučajevima kada su predstavnici te firme obilazili nasipe sa funkcionerima Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine.

S druge strane, direktor Direkcije za vode Srbije Nikola Marjanović danas je posebno pohvalio Vode Vojvodine za organizovanje odbrane od poplava na
području Vojvodine.

Vode Vojvodine su još saopštile da su pre eskalacije problema u jednoj ulici u Sremskoj Kamenici upozorili Gradski štab za odbranu od poplava da zatvori kanalizacioni otvor u toj ulici. U saopštenju se navodi da to nije učinjeno, nakon čega je došlo do izlivanja vode, za šta je gradonačelnica optužila Vode Vojvodine. "Dok se situacija na širem području Vojvodine, a naročito na Tisi, u očekivanju najvišeg ikada zabeleženog vodostaja, dramatično zaoštrava apsolutno je neprimereno zloupotrebljavati ovu situaciju u političke svrhe", ocenjuje se u saopštenju.

Vode Vojvodine su preduzeće čiji je osnivač Skupština Vojvodine, gde vladajuću koaliciju čine Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Pokret snaga Srbije. Na vlasti u Skupštini Novog Sada je koalicija Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Stanje u Beogradu 

Večeras u Beogradu, na Zemunskom keju, kod Kapetanije, stanje je kritično, tako da je mobilisana i vojska, koja pravi nasipe od vreća sa peskom. Na pojedinim mestima Dunav je toliko nadošao, da preti da se izlije na šetalište. Na špicu Ade Ciganlije, non stop rade pumpe za vodu, jer je Sava došla do vrha bedema. Porodice koje žive na Adi strahuju da će se Sava izliti do sutra, kada se očekuje najjači udar poplavnog talasa. Teška situacija je kod Starog mosta gde se postavljaju džakovi sa peskom i nasipa zemlja.

Nivo vode na pojedinim mestima u Beogradu već je prešao poslednji bedem odbrane od poplava, a najteža situacija je u delu grada kod Starog mosta, gde se postavljaju džakovi s peskom i nasipa zemlja. Ako Sava nastavi da raste jedan centimetar na sat, mogao bi se ponoviti scenario iz 1981, kada je čitava Karađorđeva ulica, od Brankovog do Starog mosta, bila poplavljena. Stanovnici tog dela grada strahuju za svoje domove. Oni ne veruju da su džakovi koji se postavljaju dovoljna zaštita.

"Činimo sve što je u našoj moći", kažu radnici preduzeća Srbijavode, koji su zaduženi za odbranu od poplava u tom delu obale. Oni su nivo bedema podigli na 760 centimetara i nadaju se da će to biti dovoljno: "Radimo ovaj provizorni nasip, to je jedina mogućnost da se zaštite ovi sadržaji iza. Latentna je opasnost od podzemnih voda, jer će se šahtovi prelivati po sistemu spojenih sudova čim Sava bude viša od njih", kaže Predrag Marinković iz JP Srbijavode.

Novobeogradska obala Save sistematski je obezbeđena kada je ovaj deo grada građen. No, opasnost je ovde drugačija, jer postoji mogućnost da se neki od splavova otkače i udare u most. Ako bi se otkačio džinovski splav Skaj bar, mogao bi direktno da udari u most.

Beogradska elektrodistribucija preventivno je već isključila 13 trafo-stanica koje se nalaze u blizini reka, a sa mreže su isključeni i splavovi na zemunskom, dorćolskom i novobeogradskom keju.

"Može doći do ponovnog plavljenja Bulevara vojvode Mišića zbog toga što je Sava viša od kvote ispusta kanalizacionih cevi i dolazi do vraćanja savske vode na beogradske ulice. Mi smo plombirali tu kanalizaciju, ali to rešenje može da bude i kontraproduktivno - ako padnu velike kiše, voda neće imati kuda da otiče", kaže za B92 Srđan Jovanović, predsednik Kriznog štaba za odbranu od poplava. On je rekao da je saobraćaj u tom delu grada normalizovan, iako je on lično protiv odvijanja saobraćaja kod Beogradskog sajma jer je postavljanjem džakova ugrožena bezbednost saobraćaja: "Dodatne napore ulaže i saobraćajna policija, a mi ćemo danas odlučiti da li da saobraćaj preusmerimo." Jovanović je rekao da Beogradska autobuska stanica nije ugrožena, ali da nije zadovoljan stanjem na zemunskom keju, gde bi trebalo ojačati odbranu.

Zemun najugroženiji

Vodostaj kod Apatina i Bezdana opada jer je talas na tom delu već prošao. Nikola Marjanović, direktora Direkcije za vode, izjavio je za B92 da je trenutno najugroženiji Zemun: "Nizvodno, skroz od severa, pa preko Novog Sada, Zemuna, do Đerdapa. Po mom mišljenju, najugroženiji je Zemun, gde se očekuje da maksimalni vodostaj dođe do nivoa krune zaštitnih objekata. Talas se u Zemunu očekuje trinaestog i to je kritičan dan. U Novom Sadu nije kritična situacija jer je posao dobro urađen. Preduzeće Vode Vojvodine je pomoću džakova kompletno obezbedilo kej o kome se toliko pričalo."

"Tisa je u stalnom porastu. Kritična je leva obala u najnizvodnijem delu. Nažalost, velike vode Tise koincidiraju sa velikim vodama Dunava, tako da će se taj talas istovremeno pojaviti nizvodno od ušća, što dodatno otežava situaciju. Sava nije kritična u ovom trenutku, jer su vodostaji Save normalni, međutim, ona je pod usporom zbog velikih voda Dunava i voda teče praktično uzvodno i puni kanalizacione izlive tako da se preko šahtova i kanalizacionih otvora izliva i na ulice."

Marjanović procenjuje da najveća opasnost preti od probijanja nasipa, a ne od prelivanja, jer će poplavni talas biti izuzetno dugačak: "Situacija je nepovoljna jer ovaj poplavni talas može trajati i duže od mesec dana. Nasipi za odbranu od poplava su zemljani i kada se ta zemlja nakvasi, moguća su procurivanja, pa i probijanja nasipa."
Èamcem ili taksijem po Beogradu? (Beta)
Lučka kapetanija juče je zbog visokog vodostaja zabranila plovidbu Dunavom na delu reke za koji je odgovorna, a u Staroj luci prekinut je pretovar jer je voda došla do železničke pruge. U ribarskim naseljima Orešac, na putu Smederevo - Beograd, isključena je električna energija jer su ta naselja pod vodom. Očekuje se da će između 13. i 14. aprila nivo Dunava kod Smedereva dostići 775 centimetara. Najviši vodostaj Dunava kod Smedereva, 804 centimetra, izmeren je u martu 1981. godine.

Vojska se uključila

Vojska Srbije i Crne Gore aktivno je uključena u odbranu od poplava na svim ugroženim područjima, saopštilo je Ministarstvo odbrane SCG.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović zatražio je od ministra odbrane Zorana Stankovića da za sednicu Saveta ministara pripremi izveštaj o merama koje su Vojska SCG i to ministarstvo preduzeli za odbranu od poplava, rečeno je agenciji Beta u Savetu ministara.

"Na osnovu naređenja načelnika Generalštaba Ljubiše Jokića, više od 400 pripadnika Vojske iz sastava Novosadskog korpusa, vazduhoplovnih snaga i protivvazdušne odbrane, kopnenih i operativnih snaga  Vojske, zajedno sa tehničkim sredstvima, angažuje se na izradi odbrambenih pojaseva i drugih aktivnosti na pomoći stanovništvu", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodaje se da su pripadnici Vojske angažovani na Dunavu i na Tisi, u rejonu sela Žabalj, u Petrovaradinu, kod Ledinaca, Zemuna, Kostolca i Velikog Gradišta.

U saopštenju Ministarstva odbrane navedeno je da je na izradi odbrambenog nasipa dužine 5,7 kilometara kod Novog Sada, pored ostalih, angažovano i 40 vojnika na civilnom služenju vojnog roka, a pripadnici Vojske su angažovani i na zaštiti pojedinih sopstvenih objekata koji su ugroženi poplavama.

Procena štete posle setve

Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković izjavila je da je u Srbiji poplavljeno oko 120.000 hektara zemljišta, od čega je oko 57.000 zbog uticaja podzemnih voda. 

Ona kaže da su ti podaci od pre sedam dana, a procena štete biće obavljena početkom maja, kada se završi prolećna setva.

Opasnost od novih klizišta u Babušnici

Predsednik komisije za otklanjanje štete od elementarnih nepogoda u opštini Babušnica Ljubiša Pavlović izjavio je da je zbog pojave novih klizišta u toj opštini stanje alarmantno.

Pavlović, koji je i direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, puteve i komunalni razvoj, rekao je agenciji Beta da su se pojavila nova klizišta u selima Strelac, Izvor, Radoševac, Raljin, Grnčar i Jasenovdel.

Prema rečima Pavlovića, u Strelcu klizište preti poljoprivrednom zemljištu i voćnjacima, a ugrožena su i jedna kuća i ekonomska zgrada. U Izvoru klizište preti da "odseče put i deo groblja", u Radoševcu je već stradao lokalni put do sela, u Raljinu je ugrožen jedan ekonomski objekat, u Grnčaru deo puta, a u Jasenovdelu mahalski put u dužini od 150 metara, rekao je Pavlović.

Ranije su se klizišta pojavila u selima Kijevac, Kaluderevo, Gorčinci, Zavidinci, Našuškovica, Linovo i Krnjino. Pavlović je rekao da put do sela Kijevac, koji je zbog klizišta nedavno odsečen i saniran, sada ponovo klizi. "Komisija je svakodnevno na terenu i prikuplja podatke o nastaloj šteti", rekao je on i dodao da je teško kompletirati izveštaj jer se situacija menja svakog časa.

Pavlović dodaje da će, ukoliko se stanje na terenu smiri, do kraja nedelje izveštaj biti kompletiran i upućen Vladi Srbije. Prema njegovim rečima, za sve intervencije i sanacije iz budžeta Direkcije utrošeno je oko 400.000 dinara. "Od Vlade očekujemo pomoć jer mi sami sve ovo što nas je zadesilo nećemo moći sa saniramo", rekao je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: