Postoje li pouzdani podaci?

Iznošenje podataka o navodnom ubistvu vojnika JNA u Holmecu neće pomoći da slovenačko tužilaštvo pokrene istragu, tvrde u HO.

Izvor: B92

Nedelja, 09.04.2006.

12:36

Default images

Predsednica slovenačkog Helsinškog odbora Neva Miklavčić-Preden rekla je, povodom navoda u nekim medijima da su poznata imena počinilaca navodnog ratnog zločina u Sloveniji, da je HO dobijao relativno pouzdane informacije o akterima događaja u Holmecu, ali da Tužilaštvo ne želi da pokrene ni istragu na osnovu krivične prijave koju je njena organizacija podnela protiv NN lica.

"Taj slučaj nije bio doveden do nekog zaključka, pravno relevantnog, u smislu da bi to sada bilo istraženo, Mi ne možemo da se igramo istražnog organa kao nevladina organozacija za ljudska prava. Problem je u tome da slučaj Holmec nije bio do kraja istražen, makar je naša organizacija u 1999. godini dala krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca, a ta prijava do današnjeg dana nije procesuirana. Mi smo dali požurnicu u decembu prošle godine, ali ni na to nismo dobili odgovor", rekla je Miklavčić-Preden, koja je zbog insistiranja na pronalaženju krivaca tužena za klevetu, 

Podsetimo da je slovenačko tužilaštvo saopštilo da je za njih slučaj Holmec završen, ali je istragu sada posle 15 godina pokrenulo Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji. Istražni organi u Sloveniji utvrdili su 1999. godine da vojnici JNA sa snimka austrijske televizije ORF nisu ubijeni na graničnom prelazu Holmec. U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije međutim tvrde da postoje indicije da je krivično delo u objektivnom smislu učinjeno i navode da će njihovi dalji potezi zavisiti od dokaza i informacija koje će u nastavku istrage biti prikupljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: