Šta je istina o događaju u Holmecu

Nadležni organi Slovenije u istrazi iz 1999. godine utvrdili da vojnici sa snimka austrijske televizije ORF-a nisu ubijeni.

Izvor: B92

Subota, 08.04.2006.

17:51

Default images

Sva tri vojnika bivše JNA poginula u sukobima na Holmecu, prema navodima istrage slovenačkih organa, stradali su u razmeni vatre i to na drugoj lokaciji u odnosu na onu prikazanu na snimku ORF-a.

Kako za B92 prenosi novinar Mladine Ali Žerdin, koji se bavio ovim slučajem, rekonstrukcijom istražnih organa utvrđeno je da su austrijska kamera i mitraljez slovenačkih snaga bili na različitim mestima: "To znači da vojnici koji su bili ispred karaule, jesu bili u vidnom polju kamere ali sa druge strane nisu bili u vidnom polju mitraljeza koji je bio na sasvim drugoj lokaciji pošto su bili, ako sad uzmemo optiku mitraljeza, iza karaule, dakle u zaklonu. Postavlja se normalno pitanje zbog  čega su se bacili vojnici na pod – logično, to je normalna reakcija kad neko čuje pucnjavu da se baci na pod."

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije međutim tvrde da postoje indicije da je krivično delo u objektivnom smislu učinjeno i navode da će njihovi dalji potezi zavisiti od dokaza i informacija koje će u nastavku istrage biti prikupljene.

Komentator lista Politika Ljubodrag Stojadinović, koji je 1991. godine bio načelnik Odseka za analizu javnih informacija u Generalštabu, smatra da je u pitanju besmisleno pravdanje slovenačke države.

"Očigledno je da se radi o ubistvu i mislim da je sasvim jasno da ono što smo videli predstavlja autentičan snimak zločina. Naravno, snimak nije jedini dokaz. Mislim da u arhivama bivšeg vojnog suda u Beogradu postoje mnogi dokazi, postoje svedočenja da su Slovenci na mnogim punktovima, ne samo na Holmecu, pobili zarobljene vojnike."

U Tužilaštvo za ratne zločine kažu da o celom slučaju ne žele da raspravljaju preko medija, već da će nastaviti da rade u skladu sa svojim ovlašćenjima. Oni navode da će se, ukoliko u istrazi dođu do novih informacija u vezi sa slučajem Holmec, obratiti i kolegama iz Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: