Merkator kao slovenačka afera

Slovenački mediji i dalje "pumpaju" priču, cena deonica 187 evra, Janković prodao svoje deonice, a Bavčar navodi Srbe kao primer.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2006.

14:02

Default images

Glavna tema današnjih napisa u slovenačkim medijima jeste analiza izjava slovenačkih aktera "slučaja Merkator" i predstavnika vlasti i opozicije, koji su učestvovali u emisiji "Trenja" na TV POP, a na njima se temelje i nove pretpostavke i nagađanja. Kao što se očekivalo, učesnici u emisiji su u međusobnim optuživanjima izneli i pojedine informacije koje javnosti do sada nisu bile poznate.

Zoran Janković, bivši smenjeni predsednik uprave Merkatora, rekao je da je sam savetovao britanskom fondu Altima da uđe u bitku za Merkator, tvrdeći istovremeno da ne stoji iza njih i da je ubeđen da iza ne stoje ni Miroslav Mišković, ni Milan Beko, sa kojim se, kako je sam rekao, sreo prekjuče u Zagrebu.

Janković je, po ko zna koji put istakao svoju brigu za radnike Merkatora i male deoničare, ali nije hteo da savetuje šta da urade sa svojim deonicama u novonastaloj situaciji. Što se tiče njegovih deonica, Janković je slovenačkoj javnosti saopštio da će ih danas prodati fondu Altima. Zanimljivo je to što se trgovanje deonicama Merkatora jutros na berzi započelo sa cenom 175 evra, a Janković svoje prodaje Altimi za manje - 170 evra. Iz te trgovine Janković će izaći bogatiji za bar 16,8 miliona evra.

Upravo zbog toga je Boško Šrot, predsednik uprave Laškog, optužio Jankovića za špekulantski posao, jer je tokom dokapitalizacije kupio jeftinije deonice, a onda doveo engleski fond poreklom sa Kajmanskih ostrva, podigao cenu i zaradio. Šrot je Jankovića optužio i da hoće da preuzme Merkator preko Kajmanskih ostrva.

I predsednik uprave Istrabenca, Igor Bavčar je rekao da je problem način na koji je ovaj fond ušao na slovenačko tržište, posle medijske kampanje, kojom je podignuta cena, a akcije se kupuju i mimo berze. Bavčar je potvrdio da se sreo sa Miroslavom Miškovićem i da su se dogovorili da se nađu kada prođe medijski progon, jer se pod ovakvim pritiskom ne može razgovarati. Bavčar je dodao i da razgovori sa Deltom i dalje traju, ali da u ovom trenutku ne postoji bilo kakav dokaz ili dokument, koji bi obavezivao Merkator da uđe u partnerstvo s Deltom.

Igor Bavčar je prilikom naveo Srbe kao primer, rekavši da u Srbiji za svojim privrednicima stoji politika, zvaničnici daju izjave, a u Sloveniji to se ne radi, već se odmah počnu sporovi koalicije i opozicije, međusobne svađe i tužakanja u Briselu."U Sloveniji nema takvog jedinstva kao u Srbiji", rekao je Bavčar.

Bavčar je prilikom izneo i najzanimljiviji podatak te večeri, rekavši da su se prošle godine Janković, Šrot i on (dakle menadzment Merkatora, Laška i Istrabenca) dogovorili da preuzmu Merkator. Ugovor je već bio sastavljen, a narednog dana je Bavčara pozvao Milan Beko i rekao mu da mu je Zoran Janković veh prodao 80 odsto svog udela u tom dogovoru. Bavčar je, kaže, pozvao Jankovića, koji mu jer rekao da je to tačno, jer odakle bi inače dobio novac da kupi deonice iz dokapitalizacije. Janković je to najpre potvrdio, a onda relativizovao odgovor.

Stojan Zdolšek, advokat i mali deoničar Merkatora je tom prilikom upozorio na tok dešavanja u ovom slučaju: "Prvo iznajmiš PR agenciju, napumpaš cenu, a onda dovedeš fond sa Kajmanskih ostrva" i dodao da mora da se postavi pitanje kredibilnosti novca tog fonda od strane nadležnih institucija u Sloveniji, ali da se zaustavi trgovanje tim deonicama na berzi, jer je očito da je tržište izmanipulisano.

Tokom emisije je rađena i anketa na pitanje "Da li da većinski deo Merkatora ostane u slovenačkim rukama?". Osamdesetdevet odsto učesnika ankete je odgovorilo pozitivno.

Cena Merkatorove deonice je danas porasla za još oko četiri odsto, maksimalna cena koju je danas dostigla ova deonica je 188 evra. Deonicama Merkatora se danas trgovalo za čak 15 miliona evra. Danas je neočekivano, za 8,8 odsto, skočila i cena deonica jednog od velikih vlasnika Merkatora, Istrabenca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: