Novi borac u "ratu" za Merkator

Dodatnu pometnju u slovenačko-srpsku priču o Merkatoru uneo je treći igrač, britanski fond Altima partners.

Izvor: B92

Sreda, 05.04.2006.

10:19

Default images

Altima partners je juče posle podne objavio želju da kupi 24,99 odsto deonica Merkatora, po ceni od 170 evra po deonici. Taj poziv nije javna ponuda po Zakonu o preuzimanju, a tom ponudom ukupna vrednost Merkatora podignuta je na više od 620 miliona evra.

Merkator je juče saopštio da je u deoničarsku knjigu te kompanije upisano novih 382.340 deonica jer do sada nije računata dokapitalizacija tog preduzeća. Ukupan broj deonica Merkatora se tako podigao na 3.590.000. Altima partners će ponudu zvanično objaviti sutra i kako saopštavaju, važiće nedelju dana.

Pojava Altime je unela i dodatnu tenziju na Ljubljansku berzu. Slovenački mediji navode da su već dosadašnja događanja napravila pravi dar-mar na inače uspavanoj Ljubljanskoj berzi. Trgovanje Merkatorovim deonicama je juče u podne, pred zatvaranje berze, dostiglo milijardu tolara, tj. oko 4,2 miliona evra. Cena koju je ponudila Altima je viša od do sada najviše postignute na berzi.

Slovenački mediji su se već upustili u nagađanja ko stoji iza britanskog fonda, naročito kada se saznalo da je jedan od partnera u Altimi Srbin iz Banjaluke Radenko Milaković. Otvoreni su skoro svi mogući scenariji, od toga da iza Altime stoje Miroslav Mišković i Milan Beko, preko toga da je reč o bivšem prvom čoveku Merkatora Zoranu Jankoviću, koji će navodno kupovati deonice, a platiće ih Milan Beko, do toga da su umešane sve strane, pa navodno iza Altime stoje većinski vlasnici Merkatora, Pivovarna Laško i Istrabenc, koji tako unutra puštaju pomenute srpske igrače.

Povodom nagađanja medija, oglasili su se i većinski vlasnici Merkatora. Pivovarna Laško saopštava da nijedan od predstavnika te firme nije učestvovao ni u kakvom dogovoru o prodaji deonica Merkatora, ponavlja se da je Merkator njihova dugoročna investicija i da ne nameravaju da prodaju deonice kojima raspolažu.

I Istrabenc saopštava da, s obzirom na pisanja medija o mogućem otkupu deonica Merkatora stranim kapitalom, Merkator ostaje dugoročna i strateška investicija. Istrabenc dodaje i da nije bilo nikakvih sastanaka, ni dogovora o prodaji deonica Merkatora, s bilo kim.

Povodom poslednjih događaja i nagađanja, saopštenjem se oglasio i Merkator, koji saopštava da do danas nije dobio nikakvu najavu ili drugu informaciju o preuzimanju u skladu sa odredbama Zakona o preuzimanju. Najave potencijalnih investitora o kupovini deonica Merkatora, koje nisu obavezane zakonodavstvom o preuzimanju, Merkator ne može da komentariše. Merkator dodaje da se njihove deonice kotiraju na Ljubljanskoj berzi i da u skladu s važećim pravilima mogu da ih kupuju svi zainteresovani investitori.

Parlament o akcijama Merkatora?

Poslanička grupa opozicione stranke Slovenačkih demokrata danas je uložila zahtev za vanredno zasedanje parlamentarne Komisije za ispitivanje nosilaca javnih funkcija, povodom "slučaja Merkator".

Povod za taj zahtev je ponuda Altima partnersa, čime su, kako kaže Miran Potrč iz SD-a, potvrđene sumnje da je prošle godine naneta šteta slovenačkoj državi.

Paradržavni slovenački fondovi SOD i KAD prošle godine su Istrabencu i Pivovarni Laško prodali svoje deonice u Merkatoru, Istrabenc i Pivovarna Laško su tako stekle većinsko vlasništvo u Merkatoru, a deonice su kupili po ceni od 158 evra. Već tada su se pojavile primedbe da je tada oštećena državna imovina jer bi cena tih deonica na berzi mogla da bude i viša, a Potrč danas izjavljuje da su te sumnje potvrđene.

Cena deonica Merkatora na Ljubljanskoj berzi danas je bila 4,1 evro veća od cene koju je juče ponudila Altima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: