Dunav kod Bezdana 662cm

Na deonici od državne granice kod Bezdana do Bogojeva od juče su na snazi mere vanredne odbrane od poplava.

Izvor: B92

Sreda, 05.04.2006.

08:58

Default images

Vodostaj Dunava kod Bezdana jutros je bio 662 centimetra, rečeno je na vodomeranoj stanici Bezdan. Poslednjih dana Dunav kod Bezdana dnevno raste u proseku po 30 centimetara. Očekuje se da će vodostaj dostići između 720 i 740 centimetara.

Ako te prognoze budu ostvarene vodostaj Dunava kod Bezdana biće veći od vodostaja iz 2002, kada je izmereno 714 centimetara.

Direktor Vodoprivrednog preduzeća Zapadna Bačka Vladislav Milošev kaže da bi vodostaj narednih dana mogao dostići oko 720 centimetara. Nasipi uz Dunav se osmatraju 24 časa, a formirane su i operativne ekipe s mehanizacijom, koje mogu da reaguju u slučaju problema na nasipima, kaže Milošev. "Naša osmatračka služba je aktivirana pošto smo ušli u vanrednu odbranu, dvadesetčetvoročasovno dežurstvo, a na najviši stepen pripravnosti smo podigli i operativnu službu, koja ima mehanizaciju i ljude, pa možemo da reagujemo vrlo brzo u slučaju da situacija od nas to bude zahtevala", kaže on.

Generalni direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine Branislav Radanović kaže da će poplavni talas trajati duže od mesec dana. On je pozvao sve nadležne službe da se pripreme za odbranu od mogućih poplava. On kaže da vodostaji Dunava u prvom poplavnom talasu narednih nekoliko dana neće biti alarmantni, ali je upozorio da bi novi porasti vodostaja mogli biti veoma opasni jer dolaze u trenucima kada je korito Dunava već puno. "Daleko je to od prelivanja, ali nasip ne mora da bude preliven da ne bi izdržao. Ako bi se neko slabo mesto otelo kontroli, moglo bi da dođe do problema. Upravo zato sve ovo radimo", kaže on.

Građani proboje nasipa mogu da prijave na telefon Centra za obaveštavanje, 985. Prema radanovićevim rečima, vodostaj Dunava kod Bezdana i Novog Sada mogao bi 7. ili 8. aprila dostići nivo samo pola metra niži od najvećeg ikad zabeležnog vodostaja, 1965, kada su Vojvodinu pogodile velike poplave.

Osim na Dunavu i Tisi, vodostaji su u porastu i na Tamišu, Velikoj i Južnoj Moravi, Toplici i Jablanici, dok su na ostalim vodotokovima u Srbiji u opadanju, saopštila je Direkcija Ministarstva poljoprivrede za vode. U saopštenju se navodi da su vodostaji na rekama u Vojvodini u porastu zbog otapanja snega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: