Merkator i medijsko zagrejavanje

Srbija je otvoreno dočekala slovenačke firme i sada to očekuje od Slovenije, stav je beogradske štampe.

Izvor: B92

Sreda, 05.04.2006.

08:15

Default images

Ipak, po mišljenju Milana Kovačevića, konsultanta za strana ulaganja, tek se može očekivati velika borba za preuzimanje Merkatora u ruke srpskih biznismena Milana Beka i Miroslava Miškovića.

Novosti pišu da će neizvesno biti do kraja, jer niko od glavnih aktera trenutno nije spreman da priča o svojim potezima, osim onoga što žele da proture u javnost. "Dosadašnje i informacije su samo deo taktike i medijsko podgrevanje, a služile su samo onima koji su ih pustili. Očito da našim odgovara da se domognu dobrog parčeta Merkatora jer bi tako došli do multinacionalnog trgovinskog lanca, veoma važnog u regionu, koji bi im doneo veliku korist", smatra Kovačević. "Moglo bi to koristiti i našoj ukupnoj ekonomiji jer bi se preferiranjem domaćih proizvoda znatno smanjio udeo onih iz uvoza. Isti razlozi će uslovljavati i Slovence da ne dozvole da njihov vodeći trgovinski lanac ode u ruke srpskim biznismenima."

Srđan Srećković, pomoćnik ministra trgovine Srbije, smatra da Slovenija, kao članica EU, ne bi smela ni na koji način da utiče na proces prodaje bilo koje kompanije. Srpska država je otvoreno dočekala slovenačke firme i sada očekuje zaštitu i slobodno kretanje srpskog kapitala na slovenačkom tržištu.

Politika piše da slovenački izveštači opisuju dešavanja oko Merkatora kao da je reč o specijalnom ratu ili vojnoj operaciji, dok su se drugi latili ruženja "srpskih tajkuna". Ljubljanski Dnevik piše da Beko i Mišković preko različitih pravnih lica u inostranstvu, intenzivno pabirče deonice Merkatora. Ukoliko uspeju da obezbede oko 15 odsto udela onda su ozbiljni igrači. Nijedan slovenački medij ne pominje uticaj Merkatora na stabilnost ili pad vlade Janeza Janše. Neizvesnost u slovenačkoj prestonici raste, naročito posle vesti o sastanku "srpskih" tajkuna s Koštunicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: