MAROVIC: KOSTUNICINA PLATFORMA - APSOLUTNI VID DOMINACIJE

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2001.

10:20

Default images
U petak uvece je, kako javlja dopisnik Radija B 92, na crnogorskoj drzavnoj televiziji predsednik crnogorske skupstine Svetozar Marovic kritikovao platformu jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice smatrajuci da ona predstavlja apsolutni vid dominacije, dok je lider Socijalisticke narodne partije Momir Bulatovic istom prilikom predlozio da bude formirana prelazna vlada do odrzavanja izbora.

U emisiji drzavne Televizije "Direktno" u kojoj su ucestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori, Marovic je rekao da je jedan vid dominacije vezan za poziciju Veca gradjana, u kojem bi, kako je rekao, prema predlogu Kostunice Crna Gora imala manji broj poslanika, te da to znaci da se "vlada jedne zajednicke drzave moze smeniti bez Crne Gore". "Pomalo cudi da se Kostunica pojavljuje sa platformom, sto ispada da demonstrira neke karakteristike nekih prethodnih sistema u kojem kraljevi i monarsi lako izlaze sa predlogom, ne uvazavajuci bas volju gradjana i naroda", rekao je Marovic. On je u emisiji obrazlozio i predlog DPS-a da se do kraja marta odrze vanredni izbori, a posle toga referendum. Prema njegovim recima, crnogorska vladajuca koalicija, izlaskom cclanova Narodne stranke, izgubila je svoj legitimitet, a i referendum predstavlja "krupno pitanje" za sudbinu Crne Gore.

Lider Socijalisticcke narodne partije Momir Bulatovic je istom prilikom rekao da ta partija podrzava vanredne izbore, ali da rok koji je odredio DPS nije realan. Bulatovic se zalozio za donosenje novog Zakona o medijima, smatrajuci da treba promeniti upravljacku strukturu u drzavnim medijima. On je predlozio da u Crnoj Gori bude formirana prelazna vlada do odrzavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Bulatovic je kazao da se SNP zalaze da vanredni izbori u Crnoj Gori budu odrzani ssto pre, ali je ocenio kao "apsolutno nerealan" predlog vladajuche Demokratske partije socijalista da oni budu odrzani do kraja marta ove godine. “SNP je otvorena za referendum", ali on bi trebalo da bude krajnji cilj procesa harmonizacije, zakljucio je Bulatovic.

Predsednik SDP-a Zarko Rakcevic ocenio je da su se stekli uslovi da se resi drzavni status Crne Gore i dodao da je referendum najbolje resenje politicke krize u Crnoj Gori, nakon cega bi bili odrzani lokalni i republicki izbori. "Predlog naseg koalicinog partnera DPS cemo, ipak, prihvatiti, ako on bude dominantan", rekao je Rakcevic. Nasuprot njemu, politicki lider Liberalnog saveza Miodrag Zivkovic je ocenio da nema vremena za prevremene izbore i da "treba ici sto pre sa referendumom", javlja Radio B 92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: