Merkator, Slovenija i Srbija

Berzanska dešavanja i medijska nagađanja u vezi sudbine Merkatora zaokupili javnost i ekonomsko-političku elitu dve zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 04.04.2006.

08:55

Default images

Vrednost današnjeg trgovanja deonicama Merkatora, na ljubljanskoj berzi, je već premašila milijardu tolara, odnosno 4,2 miliona evra. Cena deonice je dosegla 39.500 tolara, odnosno 164 evra. Tržišna kapitalizacija, odnosno ukupna vrednost svih akcija Merkatora se, na ovaj način, približila iznosu od 520 miliona evra.

Povodom još nezvanične informacije da Miroslav Mišković i Milan Beko planiraju preuzimanje Merkatora, u medijima u Sloveniji, pored obilja članaka objavljenih juče, koji su se mahom pozivali na nezvanične izvore ili pisanje medija u Srbiji, danas se nastavlja slična pometnja.

Slovenački mediji se i dalje bave nagađanjima i pretpostavkama o nezvanično najavljenoj kupovini Merkatora od strane Miroslava Miškovića i Milana Beka.

Slovenački list Poslovni Dnevnik piše da će se sutra, prema njihovim informacijama, sresti predsednici Istrabenca i Pivovarne Laško, najveći vlasnici Merkatora, Igor Bavčar i Boško Šrot sa Miroslavom Miškovićem, predsednikom uprave i najvećim vlasnikom Delta Holdinga i Milanom Bekom, predstavnikom FPP Balkan Limited.

Poslovni Dnevnik dodaje i, ako bi Mišković i Beko uspeli da obezbede oko 15-odstotni deo Merkatora, da bi se bez sumnje upustili u ozbiljnu utakmicu za preuzimanje, bez obzira na protivljenje sadašnja dva najveća vlasnika Merkatora, tvrde izvori ovog lista. Pre svega bi računali na ranjivost Istrabenca, jer navodno uprava tog preduzeća ima neke odvojene dogovore sa srpskim ulagačima, koji su im lani pomogli da preuzmu Grand Prom i Soko Štark.

Da li Bavčar ima sa Bekom sklopljen bilo kakav dogovor, nije moguće proveriti, jer u Istrabenc ne odgovaraju na pitanja, piše ovaj list i dodaje da se tokom poslednjeg meseca, ove godine u vlasničkoj strukturi Merkatora već pojavilo nekoliko stranih fondova, među njima i švedski fondovi koji ulažu sredstva u Balkan, jer dnevno povećavaju svoj deo i imaju velike planove u Srbiji. Njihove deonice, tokom neke moguće bitke za preuzimanje, pripisuju se srpskim ulagačima.

List Finance piše da saznaje da će Igor Bavčar sutra ugostiti Miroslava Miškovića i Milana Beka, a da na sastanku neće biti predsednici uprava Pivovarne Laško i Merkatora. Istovremeno, Finance saznaju da će sporazumno smenjeni bivši predsednik uprave Merkatora, Zoran Janković uložiti tužbu za obaveznu objavu ponude za preuzimanje preduzeća, koje je vodio do 15. novembra prošle godine. Finance pišu i da Janković ne želi da komentariše ovu informaciju, kao ni priče da mu je većinu svote, koju je prošle godine u dokapitalizaciji Janković uložio u Merkator (oko 3,3 miliona evra) nabavio Milan Beko.

Slovenački list Delo uglavnom prenosi pisanja gore navedenih listova.

Mariborski list Večer, ovim povodom, piše da u Srbiji već vlada pravi pravcati progon protiv Slovenije, jer neki srpski listovi pišu o trgovačkom ratu između Slovenije i Srbije, koja bi mogla da preraste u problem među državama. Za ovaj list, bivši predsednik uprave Merkatora, Zoran Janković negira pretpostavke da bi Milan Beko i Miroslav Mišković mogli Merkator da preuzmu uz pomoć nekadašnje Merkatorove uprave. Janković je izjavio: "Ništa o tome ne znam. Sumnjam, čak sam čvrsto ubeđen, da se time ne bavi niko iz moje bivše uprave. To je glupost." 

List Dnevnik objavljuje i opširne biografije Miroslava Miškovića i Milana Beka. Za razliku od jučerašnjeg pisanja nekih slovenačkih medija, danas se više nijednom rečju ne pominje pad Vlade Slovenije.

Informacije koje su proverene i potvrđene

1. Kao što se i moglo očekivati, pomen preuzimanja doveo je do rasta cena deonica Merkatora na Ljubljanskoj berzi. Samo tokom jučerašnjeg dana cena je skočila na skoro 150 evra, odnosno šest odsto.

2. Predsednik Uprave Istrabenca Igor Bavčar juče je saopštio da Istrabenc ne namerava da prodaje svoj deo akcija Merkatora, a sličnu izjavu navela je i Pivovarna Laško, drugi veliki vlasnik Merkatora. Njihovi ciljevi u Merkatoru su dugoročni i ne misle da prodaju svoj deo.

3. Predsednik Uprave Merkatora Žiga Debeljak je saopštio da nema nikakve informacije o preuzimanju. "Merkator želi da sačuva položaj najvećeg trgovca u Sloveniji i postane vodeći trgovac prehrambenom robom u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i proučava mogućnost povezivanja s različitim strateškim partnerima, ali konkretnih dogovora još nema", kaže on.

4. Kabinet premijera Slovenije Janeza Janše juče je demantovao nagađanja medija da bi premijer danas trebalo da se sastane s prvim čovekom Istrabenca zbog nove situacije. Saopšteno je da nikakvog sastanka te vrste neće biti.

Najveći vlasnici Merkatora su Istrabenc, Pivovarna Laško i država Slovenija, koji zajedno kontrolišu više od 50 odsto akcija Merkatora. Istrabenc i Laško su već saopštili da ne nameravaju da prodaju Merkator, a teško je očekivati da bi se država odlučila na suprotno.

Koštunica primio Miškovića i Beka

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica primio je danas privrednike Miroslava Miškovića i Milana Beka, saopštila je Vlada Srbije.

Mišković i Beko su na sastanku upoznali Koštunicu sa daljim planovima svojih kompanija, koji posebno obuhvataju njihov razvoj u zemljama u regionu.

Koštunica je rekao da podržava razvojne planove tih kompanija da investiraju u zemlje regiona, ukazavši da je tržište u Srbiji otvoreno za sve koji žele da investiraju u našu zemlju, bez ikakvih ograničenja i u skladu sa evropskim pravilima poslovanja. "Predsednik Vlade Srbije samim tim očekuje da i privrednici iz Srbije imaju iste uslove za investiranje u druge zemlje i da posluju pod jednakim pravilima koja važe sa sve", rekao je srpski premijer.

Altima želi četvrtinu akcija

Engleski investicijski fond Altima Partners je danas saopštio javnosti da namerava da otkupi do 24.99 odsto svih izdatih deonica Merkatora. Poziv na ponudu nije predmet javne ponude po Zakonu o preuzimanju, a trajaće nedelju dana, navodi Altima.

Cena koju Altima nudi za deonicu Merkatora je 41.000 tolara, odnosno 170 evra. Do sada postignuta cena na ljubljanskoj berzi je današnjih 164 evra. Altima navodi da ovo saopštenje objavljuje zbog poslednjih spekulacija u medijima o budućoj vlasničkoj strukturi u Merkatoru i sa time povezanim neobičnim kretanjem deonica poslednjih dana. 

Altimu će u realizaciji ovog posla zastupati slovenačka berzanska kuća Ilirika, a za sve otkupe deonica, biće izdata bankovna garancija podružnice Dojče Banka u Londonu.

Altima u svom saopštenju kaže i da je vodeći londonski fond sa približno 2 milijarde američkih dolara sredstava u upravljanju, a svoje aktivnosti obavlja u Londonu i Njujorku. Investitori ovog fonda su priznati institucionalni investitori iz SAD, Zapadne Evrope i Azije.

"Altima je ubeđena da je Slovenija jedna od najrazvijenijih država Srednje i istočne Evrope, gde su relativno premalo prisutne investicije međunarodnih finansijskih organizacija. Altima veruje da postoje, kako prilike, tako i veći izazovi za Merkator na skoro zasićenom domaćem tržištu Merkatora u Sloveniji i na sve konkurentnijem tržištu prehrambene industrije u preostalom delu srednje i istočne Evrope. U tom svetlu Altima nudi deoničarima mogućnost da prodaju svoje deonice Merkatora po ugodnoj premiji na tržišnu cenu pred nedavnim spekulacijama i veruje da će svi deoničari ozbiljno razmisliti o ovoj ponudi i odazvati se na ovu mogućnost za prodaju", zapisano je između ostalog u saopštenju engleskog fonda Altima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: