Djindjic (SZP): Ovoga puta idemo do kraja

Izvor: B92

Subota, 11.09.1999.

00:19

Default images
Celnici Saveza za promene najavili su u petak na konferenciji za novinare da ce 21. septembra u Beogradu poceti serija demonstracija protiv rezima, i da ce 16. septembra u Novom Sadu biti odrzana prva konvencija ovog opozicionog bloka na kojoj ce biti predstavljena strategija promena u Srbiji. Koordinator Saveza za promene Vladan Batic rekao je da je rok za realizaciju ideje o formiranju prelazne vlade, koji je Savez dao inicijatorima tog projekta istekao i da u skupstini nije postignut dogovor o formiranju takve vlade i da je ocito da sa ovakvom autoritarnom vlascu ne moze biti sporazuma, dogovora i kompromisa.

Batic je pozvao sve, kako se izrazio, istinski opozicione stranke, kojima je stalo do smene vlasti da se pridruze Savezu za promene vec na konvenciji u Novom Sadu,na koju ce, kako je najavljeno, izmedju ostalih biti pozvani i Vuk Draskovic, Vojislav Kostunica, kao i patrijarh Pavle i princ Aleksandar Kradjordjevic. Predsednik DS Zoran Djindjic rekao je da je opozicija ovog puta resena da u demonstracijama ide do kraja:

"Mi zaista imamo ozbiljnu nameru da 21. septembra pocnemo sa demonstracijama koje se nece zavrsiti dok neko ne pobedi - ili narod ili Milosevic. Ne moze da bude nereseno. Mi smo potpuno odlucni da u celoj Srbiji svakoga dana organizujemo proteste sve vrste dok Milosevic ne ode, ili dok mi ne budemo definitino porazeni, pa ce to onda biti jasno", kaze Djindjic.

Na pitanje da li ce predstavnici SZP-a ucestvovati na okruglom stolu koji organizuje Demokratski centar, Vladan Batic je rekao da ce predstavnik tog saveza u svim razgovorima o izbornim uslovima biti podpredsednik Gradjanskog saveza Srbije Dragor Hiber i da je predlog izbornih zakona koje je sacinio Centar za slobodne izbore i demokratiju prihvatljiva osnova za pregovore.

Predsednik Gradjanskog saveza Srbije Goran Svilanovic pozitivno je ocenio jucerasnji skup u organizaciji G-17, istakavsi da ta organizacija deli stavove SZP-a. On je izrazio nadu da ce dve organizacije saradjivati kako bi dostigle zajednicki cilj - demokratizaciju drustva politickim sredstvima. Na ovoj konerenciji za novinare ucestvovali su i Dragoslav Avramovic, podpredsednik Socijaldemokratije Pavic Obradovic i predsednik Asocijacije slobodnihi nezavisnih sindikata Dragan Milovanovic.

Potpredsednik Nove demokratije Nebojsa Lekovic ocenio je da Srbija moze da izadje iz corsokaka samo ako Slobodan Milosevic i njegovi saradnici podnesu ostavke, ili pak, raspisu vanredne demokratske izbore. Da bi izbori bili demokratski potrebno je da se organizuju pod novim izbornim zakonom, u novim medijskim uslovima i pod kontrolom OEBS'a, rekao je Lekovic na konferenciji za novinare dodajuci da Nova demokartija nema razloga da ucestvuje na izborima koji bi bili sprovedeni pod sadasnjim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: