Merkator trese Vladu Slovenije?

Najave medija da Milan Beko i Miroslav Mišković žele da preuzmu Merkator izazvale pometnju, ima reči i o padu Vlade Slovenije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.04.2006.

15:32

Default images

Izgledi da Vlada Slovenije padne utoliko su veći ako Evropska komisija pokrene istragu o prodaji državnog učešća u Merkatoru koparskoj naftnoj kompaniji Istrabenc i Pivovarni Laško. Istrabenc i Laško su od države otkupili deonice Merkatora po oko 158 evra za komad, dok srpski privrednici, koje predvode Milan Beko i Miroslav Mišković, sada navodno nude oko 208 evra za deonicu.

Slovenačke kompanije Istrabenc i Pivovarna Laško, većinski vlasnici Merkatora, zvanično su saopštile da nemaju nameru da prodaju akcije Merkatora. Igor Bavčar, Predsednik Uprave Istrabenca, izjavio je danas da ne namerava da proda deonice tog trgovinskog sistema. "Holding Istrabenc je dugoročan i strateški investitor u Merkatoru i s obzirom na to ne prodaje svoje deonice", naveo je Bavčar na Internet-stranici Ljubljanske berze.

I predstavnici Pivovarne Laško su za B92 izjavili da ne planiraju da prodaju Merkator, koji je njihova strateška investicija. Ljubljanski ekonomski dnevnik Finance, pozivajući se na tri nezavisna izvora, objavio je danas da se Istrabenc u pregovorima sa srpskim partnerima našao u tako teškom škripcu da može oboriti i Janšinu vladu. Finance piše da prodaja Merkatora predstavlja opasnost za Vladu i zbog očuvanja nacionalnog interesa, odnosno da najveći trgovinski lanac bude prodat srpskim tajkunima.

Izvor spora srpskog biznismena Milana Beka, Istrabenca i Pivovarne Laško je prošlogodišnji dogovor o vlasničkom učešću u Merkatoru. "Nezvanični izvori kažu da je posle prošlogodišnjeg tajnog ugovora predsednika uprava Istrabenca i Laškog, Igora Bavčara i Boška Šrota, i srpskog tajkuna, Milana Beka ovaj došao do učešća većeg od 25 odsto", pišu Finance. Kako B92 saznaje iz srpskih izvora bliskih srpskim biznismenima, Beko nema akcije u Merkatoru, a bilo je dogovora o razmeni akcija Merkatora i C marketa, čiji su vlasnici Beko i Mišković, ali je taj plan propao. Srpski biznismeni, prema informacijama iz njima bliskih ekonomskih krugova, jesu zainteresovani za kupovinu akcija Merkatora, ali ne putem neprijateljskog preuzimanja. Oni, navodno, prvo žele da dobiju jasne odgovore od većinskih vlasnika Merkatora o tome da li žele da prodaju akcije ove kompanije, koje se mogu kupiti i na berzi. 

Sagovornici B92 podsećaju i na to da nijedna vlada ovde nije pala zbog slovenačkih ulaganja, već se to smatra dokazom srpske emancipacije i smatraju da bi i u interesu Merkatora bilo da omogući ulaganje srpskih firmi jer bi time i njihovi interesi u Srbiji bili još bolje zaštićeni. Prema pisanju lista Finance, sutra će se sastati predsednik Vlade Slovenije Janez Janša i predsednik uprave Istrabenca Igor Bavčar, što prvi nije želeo da komentariše, a drugi je negirao. Navodno je trebalo da razgovaraju o Merkatoru, čiji se slučaj zbog zapleta s Bekom i Miškovićem sve više zaoštrava. Na sastanku će, navodno, biti govora i o mogućem prevremenom odlasku Bavčara iz Istrabenca jer bi posledice za Vladu u slučaju srpske kupovine Merkatora po visokoj ceni bile veoma velike, piše list.

Kabinet Janeza Janše danas je zvanično demantovao vest da će se zbog novonastale situacije sutra u podne Janša sresti s Bavčarem. Kabinet saopštava da neće biti nikakvog sastanka Bavčara i premijera.

"Bekovo Deltino preuzimanje Merkatora dovelo bi do apsolutnog monopola u trgovinskim firmama u Srbiji", izjavio je Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja. On kaže da će u tom slučaju na gubitku biti potrošači i proizvođači, dok će za poslodavce to biti fantastičan potez. Đogović je ocenio da bi Vlada Srbije u tom slučaju morala da primeni zakonske antimonopolske mere da spreči takvu dominaciju na tržištu.

U medijima su se čak pojavila i nagađanja o trgovinskom ratu dve zemlje ako srpski biznismeni budu onemogućeni da kupe akcije Merkatora. Sve informacije, međutim, potiču iz nezvaničnih izvora ili su plod nagađanja jer se niko od zvaničnika dve države tim povodom do sada nije oglasio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: