KOSTUNICA: SARADJIVACEMO KOLIKO JE MOGUCE

Podeli

SR Jugoslavija ce postovati Dejtonski sporazum koji predvidja i saradnju sa Tribunalom u Hagu, a ponovo otvaranje Kancelarije za saradnju sa Tribunalom ne znaci automatski prihvatanje svih zahteva suda, navodi se u pismu iz Kabineta predsednika SRJ Vojislava Kostunice u povodu teksta objavljenog u prekjucerasnjem "Glasu javnosti" pod naslovom "Kostunica bi prihvatio haske sudije u Beogradu".

Kostunica istice da Ustav SRJ ne dopusta izrucenje svojih drzavljanja i navodi da ce "SRJ sa Hagom saradjivati u onoj meri koju omogucuje jugoslovensko zakonodavstvo i koja ne vredja nacionalno dostojanstvo".

"Razmenjivacemo dokazni materijal, sto ce olaksati da se konacno obelodane i dokazi o zlocinima nad nasim stanovnistvom, moci cemo da organizujemo zajednicke istrazne radnje i razmenu sudsko-medicinskih dokaza, uvek pri tom naravno, imajuci na umu najvisi drzavni interes", istice Kostunica i dodaje: "Dejtonski sporazum je politicka cinjenica, jedan deo naseg naroda zivi po njemu i on se mora postovati u svojoj izvornoj varijanti".

Kao sustinske primedbe na rad Haskog tribunala, Kostunica je apostrofirao "ad hok formiran sud, nalik na preki, koji pre predstavlja politicku nego pravnu instituciju".

Po njegovim recima "poseban problem predstavljaju tajne, tzv. zapecacene optuznice i krajnje neuobicajena kombinacija anglosaksonskog i kontinentalnog prava, koja optuzenima i njihovim braniocima onemogucava predvidljivost i transparentnost procesa, neverovatno sporog".

"Ako se pogledaju optuznice, lako se moze uociti njihova pravna nepouzdanost i politicka, pa cak i nacionalna, odnosno, antinacionalna pristrasnost. Medjunarodni sud za ratne zlocine pocinjene na tlu bivse Jugoslavije od 1991.godine nije nesto cime bi se savremena pravna nauka i praksa mogle podiciti", istice Kostunica u pismu koje objavljuje "Glas javnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.