GRUBAC: POSTOVATI SARADNjU SA HAGOM

Izvor: B92

Subota, 13.01.2001.

11:34

Default images
Savezni ministar pravde Momcilo Grubac potvrdio je da je nova vlast odlucna da postuje sve medjunarodno preuzete obaveze, ukljucujuci saradnju sa Haskim tribunalom, jer zeli da se legitimise kao odgovorna vlast i da povrati ozbiljno naruseno povjerenje, prenosi SRNA. "Mi smo se kao drzava obavezali na saradnju sa Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu, a tu obavezu je preuzeo i sam bivsi predsednik SRJ Slobodan Milosevic potpisujuci Dejtonski sporazum" - rekao je Grubac, a prenose "Vecernje novosti".

Pitanje izrucenja drzavljana SRJ koje je Haski tribunal optuzio za ratne zlocine, po njegovom misljenju, ne predstavlja formalno-pravnu prepreku. "Nas Ustav zabranjuje izrucenje drzavljana SRJ stranim zemljama i njihovim sudovima, a Haski tribunal je organ Ujedinjenih nacija, sto znaci da se ustavna odredba o zabrani izrucenja ne odnosi na taj sud" - rekao je Grubac. Grubac je dodao da sve clanice UN moraju postovati organe svetske organizacije i shvatiti ih kao svoje organe. "Taj sud treba da bude nas u istoj meri kao sto je i nase pravosudje. Uostalom, on i jeste nas, jer sudi nasim ljudima okrivljenim za ratne zlocine, jedino sto je sastavljen od stranih sudija", smatra Grubac. Prema njegovim rijecima, Haski tribunal ne bi ni bio osnovan da sudovi u SRJ, kao i sudovi u Hrvatskoj i BiH, nisu "pali na ispitu" pokretanja postupaka za osobe osumnjicene za ratne zlocine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: