PLAVSIC: NE OSECAM SE KRIVOM

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2001.

13:08

Default images
"Dobro jutro casni sude, juce sam dobila optuznicu, dobro sam je razumela i ni po jednoj tacki optuznice ne osecam se krivom." Tim recima je Biljana Plavsic odgovorila na pitanje sudije Ricarda Meja kako se izjasnjava po prvoj tacki optuznice, koja je tereti za genocid nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima. Primajuci k znanju takvo izjasnjavanje optuzene, sudija Mej je ipak nastavio s citanjem preostalih 8 tacaka optuznice, trazeci od Biljanje Plavsic da se pojedinacno izjasni o svakoj. Stojeci pored optuzenicke klupe, okruzena s 4 zenska strazara u plavim uniformama UN, Biljana Plavsic je mirno jos 8 puta ponovila da se ne "oseca krivom" ni za saucesnistvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, namerna lisavanja zivota, kao ni za progon bosanskih Muslimana i Hrvata na politickim, rasnim i verskim osnovama, njihovu prinudnu deportaciju i necovecna dela nad njima. Ta dela su u 2 tacke pravno kvalifikovana kao genocid, u 5 kao zlocini protiv covecnosti, te u po jednoj kao teske povrede Zevenskih konvencija i krsenja zakona ili obicaja ratovanja. Pre nego sto se izjasnila da se "ne oseca krivom", Biljana Plavsic se odrekla prava da joj se pred sudom procita optuznica, posto je njen branilac Krstan Simic iz Banja Luke obavestio Raspravno vece da je optuzena primila, procitala i razumela optuznicu, te da je spremna da se odmah izjasni o njenim navodima.

Prvo pojavljivanje Biljane Plavsic pred Tribunalom odvijalo se pred kompletnim Raspravnim vecem 3 koje, pored britanskog sudije Meja, cine jos i sudije Benuna iz Maroka i Robinson iz Jamajke. Optuzbu je zastupala glavni tuzilac Karla del Ponte, koja je obavestila Vece da ce narednih dana uputiti formalan zahtev za spajanje optuznica protiv Biljane Plavsic i Momcila Krajisnika i zajednicko sudjenje, prenosi Sense.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: