ODBRANA CE TRAZITI DA SE PLAVSIC BRANI SA SLOBODE

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2001.

17:27

Default images
Advokat Biljane Plavsic, Krstan Simic izjavio je da ce Haskom tribunalu podneti zahtev da se Plavsicevoj omoguci odbrana sa slobode. Simic je rekao da je to pravo iskoristio hrvatski general Tihomir Blaskic, a trenutno se sa slobode brane i jos neki optuzeni pred Haskim tribunalom. U izjavi za Radio B92, on je rekao da je preduslov za donosenje odluke da se oni brane sa slobode bila njihova dobrovoljna predaja Tribunalu.

U medjuvremenu je i Vlada Republike Srpske uputila zahtev da se Biljani Plavsic dopusti da se brani sa slobode. Prema onome sto je novinarima rekao Rajko Vasic, direktor biroa Vlade za odnose sa javnoscu, garancija upucena Haskom tribunalu podrazumeva da ce Biljana Plavsic boraviti u RS i da ce se odazvati na svaki poziv Haskog tribunala, javlja dopisnik Radija B29. "Radi se o uobicajenom aktu, koji smo vec davali za neke optuzenike i Haski tribunal je u dva slucaja tako postupio, a u nekim slucajevima nije. Nadamo se da ce Tribunala uvaziti garanciju koju daje Vlada RS", rekao je Vasic. Ostaje, medjutim, pitanje da li ce iste garancije Tribunalu morati da daje i buduca vlada Mladena Ivanica u kojoj ce, kako se najavljuje, biti i mnogo politickih protivnika Biljane Plavsic. Ivaniceva vlada trebalo bi da bude izabrana u petak, na sednici Skupstine RS.

Krstan Simic je za Radio B92 najavio da odbrana Biljane Plavsic ima nameru da trazi iste garancije zatrazi i od Vlade Srbije. "Srpska vlada bi garantovala da je, ukoliko bi Plavsiceva boravila u Srbiji, spremna da je uhapsi i izruci Tribunalu ukoliko prekrsi uslove boravka na slobodi. Plavsiceva je spremna da potpise takvu izjavu Vladi Srbije, i kad prikupimo sve dokumente, podnecemo zahtev za pustanje Plavsiceve na slobodu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: