Koštunica: Da, ali bez uslova

DSS je spreman na saradnju sa DS-om, ali se ta saradnja ne može uslovljavati, kaže Vojislav Koštunica.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 26.03.2006.

11:18

Default images

Predsednik Demokratske stranke Srbije izjavio je da njegova stranka "ima principijelan stav da se saradnja stranaka, kada je reč o državnim i nacionalnim pitanjima, ne može uslovljavati niti je dobro da bude predmet kalkulacija".

Govoreći na sednici Glavnog odbora DSS-a, Koštunica, koji je i predsednik vlade, rekao je da će "Izbora biti kada im dođe vreme ili prevremeno kada se donese ustav".

On veruje da će zbog odgovorne politike koju vodi vlada i ubuduće imati podršku skupštinske većine, ali kaže da je DSS spreman da proširi saradnju sa opozicionom Demokratskom strankom oko rešavanja suštinskih državnih pitanja.

Rekavši da je saradnja DSS-a i DS-a i do sada postojala oko određenih državnih pitanja, Koštunica je ocenio da bi bilo neophodno ubuduće tu saradnju proširiti i na što intenzivniji rad oko donošenja novog ustava, kao i oko "svih drugih državnih i nacionalnih pitanja".

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, očekuje da će do kraja godine ipak biti izbora. On navodi da je saradnje ove dve stranake nužnost, ali da su taktički interesi različiti. Glavni problem je ko će biti glavni stožer  demokratskog okuljanja: "Sarađivati se mora, to je neka buduća koaliciona platforma, strategija ili grupacija na vlasti, a ovo čto su sada različiti interesi i procene, to je prosto taktička igra stranaka oko toga ko će kakvu poziciju dobiti, koja će stranka postati ključna u vlasti." 

Politički analitičar Slaviša Orlović predlog DS-a smatra konstruktivnim. On za B92 kaže da je suvišno iscrpljivati se sukobima unutar takozvanog demokratskog bloka oko pitanja oko kojih nema suvišnih razlika i koja ne mogu da čekaju.

"Ovo olakšava manevarski prostor i samom DSS-u jer će smanjiti, neutralisati moguće ucene partija na čijoj podršci opstaje njena vlada i mislim da ima dosta dobrih osnova da se postigne dogovor na dugi rok. Možda i odgovor neće biti eksplicitan, možda će sačekati neko vreme, ali ono što je naizgled teško za sam DSS, a što će po mnogo čemu profilisati političku scenu Srbije u narednom periodu, jeste da li će ona više naginjati ka snagama radikala i socijalista ili ka udruživanju i ukrupnjavanju stanaka tzv. demokratske orijentacije", smatra Orlović.

Kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji javnost bi mogla sutra da sazna kada počinje prolećno zasedanje Skupštine Srbije. Na samom početku sednice predstavnici Socijalističke partije Srbije zatražiće da se minutom ćutanja oda pošta njihovom lideru Slobodanu Miloševiću. Generalni sekretar SPS-a Zoran Anđelković kaže za B92 da će taj zahtev upućen odmah na početku sednice, pre usvajanja dnevnog reda.

Anđelković očekuje da će im se pridružiti i ostali poslanici uprkos političkim neslaganjima: "Mislim da će sve kolege poslanici reagovati po svojoj savesti, i to je najvažnije. Poslanici su dostojanstveni ljudi, i ne verujem da će negodovati. Da li će svi ustati, to je njihovo pravo."

DS ostaje pri zahtevima

Portparol Demokratske stranke Đorđe Todorović izjavio je je u Srbiji neophodno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i da DS i dalje insistira na tome da dogovor demokratskih snaga u zemlji bude oročen vremenom raspisivanja tih izbora.

Upitan da prokomentariše stav Koštunice, Todorović je za agenciju Beta rekao da je raspisivanje vanrednih izbora bitan preduslov da građani Srbije daju podršku politici demokratskih snaga. "Jedini koji trenutno uslovljajvju Vladu Srbije i DSS su ljudi iz Socijalističke partije Srbije i mi se suočavamo sa njihovim konstantnim ucenama i pritiscima na Vladu Srbije. Mislim da bi gospodin Koštunica trebalo da zna ko ga ucenjuje i ko ga pritiska, a isto tako trebalo bi da zna da njegova trenutna vlada nema podršku većine građana Srbije", rekao je Todorović.

Predsednik DS-a Boris Tadić je prethodno ponudio dogovor svim demokratskim i proevropskim snagama kako bi u Srbiji bilo rešeno deset najprioritetnih pitanja, a to bi bilo oročeno kompromisom oko termina za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Tadić je poručio je sadašnjoj vladi da će bez dogovora koji on predlaže biti ucenjivanja po svakom prioritetnom pitanju. Tadić je takođe rekao da to ne znači da njegova stranka želi da uđe u Vladu.

O radu Vlade

Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, Koštunica je rekao da je u interesu Srbije da ispuni sve svoje međunarodne obaveze do kraja, ali "vodeći računa da su interesi Srbije stariji i važniji od bilo čega drugog".

Govoreći o radu Vlade Srbije, Koštunica je ocenio da su rezultati politike koja je vođena počeli da daju prave rezultate. "Kada se sa valjane distance i bez dnevnopolitičke pristrasnosti i ostrašćenosti budu ocenjivali ti rezultati, objektivna ocena će biti da sve ono što je urađeno ima trajnu vrednost za sve u Srbiji i da predstavlja trajnu korist svim građanima", izjavio je Koštunica.

Koštunica je izjavio da je sve što je vlada činila i čini ponekad, kratkoročno gledano, moglo da bude i na štetu DSS-a jer pojedine odluke su teške i "donose značajne promene koje u prvi mah nisu popularne, ali su neophodne i za celo društvo donose dugoročnu korist".

"Sve što smo uradili i što ćemu ubuduće raditi predstavlja najbolji način da se zaštite državni i nacionalni interesi naše zemlje. DSS je pokazala najvišu meru odgovornosti i bez sumnje dokazala sposobnost da na najbolji mogući način rešava teške probleme sa kojima se suočava zemlja", zaključio je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: