"Dobra reakcija oko ptičjeg gripa"

Ministar zdravlja zadovoljan reakcijom nadležnih službi kod uklanjanja živine zaražene ptičjim gripom u Bajinoj Bašti.

Izvor: B92

Nedelja, 26.03.2006.

07:53

Default images

Potvrda iz laboratorije u Vejrbridžu u Velikoj Britaniji da su labud i petao, pronadjeni početkom marta u Bajinoj Bašti, bili zaraženi visokopatogenim virusom H5N1 znači da su sve mere, preduzete kako bi se sprečilo širenje ove bolesti, bile opravdane, kaže Tomica Milosavljević za B92.

"Nije prijatno uništiti čitavo jato živine ili golubova, ali kada je jasno da je uzrok bolesti jednog petla bio H5N1, jasno je da je postojala velika opsanost da se bolest raširi na živinu i na ljude. U tom smislu smatram da je postupanje zdravstvene slušbe bilo u skladu s procedurama i zakonom", kaže ministar.

Roditelji četvoro dece iz Bajine Bašte, koji su poslati u užičku bolnicu na ispitavanje, zamerali su državnim organima na nehumanom tretmanu. Milosavljević međutim kaže da se postupalo u skladu sa zakonom i da je bolnica u Užicu adekvatno opremljena za ptičji grip.

"Možemo razgovarati o tome kakvi su uslovi u bolnicama, da li su bili ovakvi ili onakvi, mogle su se čuti različite ocene, ali tvrdim da su zaposleni u Užičkoj bolnici sa osobama koje su bile u izolaciji postupali onako kako je to bilo neophodno, pa ne bih komentarisao kvalitet hrane ili neke druge detalje", kaže Milosavljević.

On navodi da su sredstva za nadoknadu štete domaćinstvima, čija je živina uništena kako bi se sprečilo širenje bolesti, obezbeđena u budžetu Srbije, kao i da je, kako kaže, precizna procedura isplate već započela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: