Mito, Špegelj i politika

Referendumska kampanja u Crnoj Gori ušla je, prikazivanjem tajnog snimka o navodnom podmićivanju, u fazu radikalnih akcija.

Izvor: B92, Beta

Subota, 25.03.2006.

09:46

Default images

Bivši pripadnik Državne bezbednosti Crne Gore Vasilije Mijović danas je ponovo saslušan u policiji, potvrdio je njegov branilac Zoran Piperović. Tri aktera tajnog snimka o podmićivanju verovatno će danas biti predati istražnom sudiju uz krivičnu prijavu za delo povrede slobode opredeljenja pri glasanju.

Rajko Vučinić, Ivan Ivanović i Mijović zadržani su u pritvoru posle višečasovnog saslušanja u Centru bezbednosti Podgorica. Prema najavama iz državnog tužilaštva, pošto bude okončan pretkrivični postupak protiv Mijovića, Ivanovića i Vučinića, oni bi uz krivičnu prijavu mogli biti predati istražnom sudiji. Šef kabineta direktora crnogorske policije Petar Krstajić rekao je da će biti izdato opširno saopštenje o dosadašnjim predistražnim radnjama u vezi sa snimkom.

Policija je takođe pretresla kuću Veselina Mijovića i njegovih bliskih rođaka, što je potvrdio njegov advokat Zoran Piperović. Policija je saopštila da je pri pretresu više objekata u vlasništvu Vasilija Mijovića u Zeti, Podgorici i Budvi našla velike količine oružja i municije.

Pomenuti su na objavljenom tajnom snimku nagovarali Mašana Buškovića da glasa za nezavisnost, obećavajući mu da će Vlada Crne gore anulirati njegov dug za struju od 1.500 evra. U policiji je nekoliko sati bio saslušavan i Mašan Bušković. On je pušten na slobodu, a u iskazu policiji ponovio je da je snimak prikazao autentičan događaj u njegovoj kući, ali da ne zna ko je postavio kameru. Njegov advokat Đorđe Ulićević kaže da on nije mogao da prisustvuje saslušanju, iako to zakon nalaže. Prema navodima Ivanovića i Vučinića, Mijović ih je 5. marta pozvao u kuću Mašana Buškovića da bi ga on lakše ubedio da od njega primi novac. Taj novac je, kako su naveli, oni trebalo da predaju Buškoviću. Ivanović i Vučinić tvrde da im je Mijović podmetnuo time što je sastanak kod Buškovića predstavio drugačije nego što je predstavljeno na spornom filmu. Oni su na filmu prikazani kao aktivisti Demokratske partije socijalsita koji Buškoviću nude, u ime Vlade Crne Gore, plaćanje računa za električnu struju od 1.580 evra, ako bi on, na referendumu, glasao za suverenu Crnu Goru.

Liči li na Špegelja?

Lièi li na sluèaj Špegelj s poèetka rata u Hrvatskoj...
Komentarišući događaj s tajnim snimkom, poslednji šef Državne bezbednosti SFRJ Petar Mišović je ocenio za televiziju Crne Gore da afera sa snimkom u Zeti podseća na aferu Špegelj i da je to deo specijalnog rata protiv Crne Gore.

Bivši šef vojne Kontraobaveštajne službe Aleksandar Vasiljević ocenio je neumesnim poređenje snimka afere Špegelj, u vreme izbijanja sukoba u Hrvatskoj, sa novim snimkom. "Snimanje u Hrvatskoj, kada je bila reč o krupnoj stvari, odnosno formiranju hrvatskih paravojnih oružanih snaga i ilegalnom uvozu oružja iz Mađarske, bilo je urađeno po zakonskoj proceduri. Za razliku od toga, mislim da snimanje u Crnoj Gori niko nije odobrio, već je on snimljen privatno, u sasvim druge svrhe", kaže Vasiljević za Politiku.

Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore demantuje nagađanja u medijima da je Vojno-bezbednosna agencija umešana u snimanje filma o kupovini referendumskih glasova u Crnoj Gori. "Radi se o novom pokušaju uvlačenja Vojske SCG u dnevno-politička dešavanja", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane i dodaje da će se Ministarstvo odbrane SCG dosledno pridržavati stava o nemešanju u referendumsku kampanju u Crnoj Gori.

Tadić: Ne želimo špegeljizaciju Crne Gore

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ima legitimne interese u Crnoj Gori i da ima pravo da štiti svoje interese u državnoj zajednici. Tadić je takođe rekao da Srbija i njeni građani ne mogu brutalno i nekorektno da se mešaju u procese odlučivanja u Crnoj Gori jer o tome odlučuju građani Crne Gore. Tadić je nezadovoljan načinom na koji današnja crnogorska politika tretira problem referenduma i rekao eda se raspaljuju novi nacionalizmi i novi lažni patriotizmi, od kojih niko na Balkanu nikada nije imao koristi. "Ne želimo špegeljizaciju Crne Gore i atmosferu koja se i kroz naša medijska sredstva može sasvim suprotno okrenuti od realnih interesa države Srbije", rekao je Tadić.

On je naveo da DS želi funkcionalnu državnu zajednicu, koja je na dobrobit svih građana, a da ne želi da se ponovi politička atmosfera devedesetih godina, "koja makar kada su Srbi i Crnogorci u pitanju nikada nije postojala".

Novine o pozadini slučaja

Podgorički listovi danas iznose nove detalje u vezi s filmom o kupovini glasova. Republika, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je pomenut snimak možda montiran u jednoj crnogorskoj TV kući, uz asistenciju i u režiji funkcionera jedne od crnogorskih prosrpskh stranaka, a da su film montirali profesionalci iz Beograda, koji su došli specijalno za tu priliku.

Pobjeda piše da je izvesni Zemunac, Slobodan Nešković zvani Kobac, pružio osnovnu logistiku za tajno snimanje filma . Za Neškovića, uz njegovu objavljenu fotografiju, navedeno je da je pripadao grupi Dušana Spasojevića, vođe Zemunskog klana i u ličnom obezbeđenju Vasilija Mijovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: