DIZDAREVIC: PLAVSIC SNOSI ODGOVORNOST ZA ZLOCINE U BIH

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2001.

17:28

Default images
Predsednik Helsinskog komiteta za ljudska prava u Sarajevu Srdjan Dizdarevic podseca u izjavi za Radio B92 da je Biljana Plavsic od 1991. godine do potpisivanja Dejtonskog sporazuima 1995 bila na najvisim pozicijama u procesu odlucivanja i komandovanja u Republici Srpskoj i da za to snosi politicku i komandnu odgovornost. Masovna etnicka ciscenja za koja Plavsicevu tereti haska optuznica pocela su, kaze Dizdarevic, pocetkom 1992, i za ishod su imala desetine hiljada ubijenih, uglavnom Bosnjaka i Hrvata u delovima BiH za koje je smatrano da potpadaju pod vlast Republike Srpske.

Prema njegovim recima, danas se procenjuje da je u BIH u tom periodu ziot izgubilo oko 200.000 ljudi, a iz tih regija, posebno u istocnom delu RS i regionu oko Prijedora, Banjaluke i Bjeljine, proterani su skoro svi Bosnjaci, Muslimani i Hrvati. "6. aprila 1992. bio je stisnut obruc oko Sarajeva. Ta najduza opsada u savremenom ratovanju, koja je trjala duze i od opsade Staljingrada, prizvela je otprilike 11.000 poginulih u Sarajevu, medju kojima je bilo i oko 1.700 dece. Plavsiceva je u to vreme bila na 15 kilometara od nas, na Palama, i sigurno da ne moze da kaze da nije znala sta se dogadja u gradu u kome je i ona zivela do rata", zakljucuje Dizdarevic..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: