Tadić se izvinio za ptičji grip

Predsednik Srbije izvinio se građanima Bajine Bašte ako im je bilo povređeno građansko dostojanstvo zbog sumnji na ptičji grip.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.03.2006.

18:49

Default images

Boris Tadić se izvinio tamošnjim građanima, posebno roditeljima četvoro dece, koja su provela tri dana u užičkoj bolnici zbog sumnje da su zaražena tom bolešću, ako im je na bilo koji način povređeno građansko dostojanstvo.Tadić e izvinjenje uputio u ime svih državnih organa.

On je ocenio da je situacija sa ptičjim gripom bila "trenutak velikog iskušenja za građane, zdravstvo i državu", a da je saradnja sa građanima Bajine Bašte bila presudna. Predsednik Srbije je rekao kako je "najvažnije da nema infekcije kod ljudi". U naselju Crepana delegacija na čelu sa predsednikom Srbije obišla je zaražen teren na kome je pronađen uginuli pevac za koga je utvrđen virus H5N1.

Građani Bajine Bašte poslednjih dana zamerali su državnim vlastima nehuman odnos. Roditelji ispitivane dece izjavljivali su da im niko nije garantovao anonimnost dece, a navodili su i da su bile pretnje policijom da deca treba da odu u bolnicu.

Načelnik Uprave za veterinu Dejan Krnjajić obavestio je Tadića o preduzetim merama u naselju Crepana, koje je pre devet dana proglašeno za zaraženo područje zbog pojave ptičjeg gripa kod jednog pevca, što je prvi slučaj prisustva smrtonosnog virusa kod živine u Srbiji. Krnjajić je potvrdio da osim registrovanog virusa H5N1 kod tog pevca nema ptičjeg gripa niti uginuća živine na terenu Bajine Bašte.
Dodao je da su sredstva za obeštećenje 38 domaćinstava kojima je zbog zaraze uništena živina obezbeđena i da će isplata početi za sedam do deset dana. Obeštećenje za jednu kokošku iznosiće 850 dinara, za patku 1.000 dinara, dok će za goluba obeštećenje iznositi 1.800 dinara, a sva domaćistva su dobila rešenja o nadoknadi štete.

U razgovoru sa predsednikom Srbije meštani naselja Crepana najviše zamerki su izneli na odnos u domovima zdravlja, bolnici, opštini i zamerili svima što ih bolje nisu pripremili za ptičji grip, jer su u "strahu svima velike oči".

Otac mladića koji je hospitalizovan u Užičkoj bolnici Miodrag Tešić i otac dvoje dece koja su provela tri dana na infektivnom odeljenju užičke bolnice Dragan Dimitrijević rekli su novinarima da ih je šokiralo saznanje da njihova deca, koju su u Dom zdravlja odveli zbog prehlade i bronhitisa, moraju u užičku bolnicu zbog sumnje na ptičji grip. "Bili smo uznemireni informacijama iz Beograda koje smo čuli preko televizije jer su svi pričali da se sumnja da naša deca imaju ptičji grip", rekli su roditelji dece iza Bajine Bašte.

"Sve bi bilo drugačije da se imalo više vremena za objašenjenje o ptičjem gripu i da se sve to radi iz predostrožnosti kako su lekari govorili o deci trećeg bolničkog dana. Nego odmah pretnja policijom ukoliko dete neće u Bolnicu i naravno da smo se kao roditelji uplašili", ispričao je Tešić. "Kako su nas pripremili za ptičji grip, govori i činjenica da  mi iz Crepane nismo smeli da se rukujemo sa ljudima iz Bajine Bašte", kažu u ovom naselju koje se nalazi u blizini Drine.

Predsedniku Tadiću i turistički radnici Bajine Bašte uputili su apel da se što je moguće pre završi izolacija mesta jer dolazi do otkazivanja turističkih poseta, a ovaj gradić na Drini značajan deo novca zarađuje zahvaljujući turizmu na Drini i Tari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: