POSTOJI TAJNI IZVESTAJ O URANIJUMU

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2001.

13:51

Default images
Tajni izvestaj britanskog Ministarstva odbrane, koji je procurio u medije, upozorava da izlaganje municiji sa osiromasenim uranijumom povecava rizik od raka. Britanski mediji navode da se u izvestaju upozorava da unosenje uranijumske prasine u organizam dovodi do akumulacije u plucima "uz mogucnost sporog, a mozda i nikakvog prociscavanja". "Sav personal trebalo bi da bude svestan da unosenje uranijumske prasine u organizam nosi dugorocan rizik od razvijanja raka pluca, limfnih zlezda i mozga", navodi se u izvestaju koji prenosi Srna. Portparol Ministarstva potvrdio je da je taj izvestaj pripremljen pre 4 godine, ali i odbacen, objasnivsi da je to samo nacrt dokumenta, koji je sastavio jedan regrut. Velika Britanija, kao i SAD, insistira na nepostojanju dokaza o povezanosti upotrebe uranijuma i slucajeva obolevanja od leukemije vojnika koji su bili u sluzbi na Balkanu. Medjutim, samo postojanje ovog dokumenta istaklo je strahove za bezbednost pri koriscenju municije sa osiromasenim uranijumom, koju su upotrebljavale britanska, americka i vojske drugih zapadnih zemalja u ratu u Zalivu i na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: